fbpx
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az április 28-i Kormányinfón.

Belefojtotta a szót az RTL Híradó tudósítójába a Kormányinfón a kormányszóvivő

Némi vita is kerekedett ebből.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szóváltásba keveredett Tárkányi Zsolttal, az RTL Klub riporterével a Kormányinfón, vagyis a kormány sajtótájékoztatóján, ahol kérdéseket tehetnek fel az újságírók – az esetről az rtl.hu oldalon találtunk videót.

Az RTL Híradó riportere Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek szeretett volna néhány kérdést feltenni, ám Szentkirályi ezt nem hagyta, és már a második témakör után leállította az RTL munkatársát – azzal érvelt, hogy még sok újságíró nem kérdezett, és ez itt most nem az egyéni interjúk helye.

A kormányinfó szabályai nemrég változtak – újdonság például, hogy egy újságíró csak legfeljebb három kérdést tehet fel, erre utalt Szentkirályi is.

„Egy hete kérünk interjút a kormánytól, rengeteg témában. Sosem adnak. Most van kizárólag lehetőségünk. 10 percet késtek eleve, most még egy pár kérdést fel fogok tenni, ne haragudjon”

– mondta a szóvivőnek címezve a riporter, Szentkirályi azonban nem engedett, annak ellenére sem, hogy az újságíró többször is jelezte: a kormány nem válaszol a kérdésekre, és interjút sem adnak soha. Ezt követően a szóvivő még legfeljebb egy kérdést engedélyezett volna.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. április 21-én.
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. április 21-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ezt követően az RTL Híradó riportere azt kérdezte, mikor lesz lehetőségük interjút készíteni akár a kormányszóvivővel.

„Nem tudom, hogy kerestek-e, én nem találkoztam az önök megkeresésével egyáltalán”

– jelentette ki Szentkirályi, amire az RTL riportere válaszul azt hangsúlyozta, hogy

ők minden nap küldenek megkereséseket a kormánynak.

Ezekre azonban gyakorlatilag soha nem érkezik reakció, vagy a kért interjú és tájékoztatás helyett csak egy „semmitmondó, egymondatos válasz érkezik”. Az esetről egy videó is készült:

Nem először fojtják bele a szót az RTL Híradó munkatársaiba

Nem ez volt az első eset, hogy az RTL Híradó valamelyik munkatársába belefojtották a szót a kormány valamelyik sajtótájékoztatóján. A Media1 is beszámolt róla, amikor két évvel ezelőtt egy, a koronavírus-járvány kapcsán tartott sajtótájékoztatón kérdés közben rángatták ki Molnár Eszter, az RTL Híradó tudósítójának kezéből a mikrofont.

A Magyar Hangot be sem engedik, a Media1 megkeresésére nem reagálnak

Mint arról beszámoltunk, az egy héttel ezelőtti Kormányinfóra a Magyar Hang stábját nem engedték be, noha a lap előzetesen regisztrált arra. A Media1 annak kapcsán, hogy mindez nem először fordult elő, egy hete kérdéseket intézett írásban a Kormányszóvivői Irodához, például hogy miért nem engedik be a hetilapot a sajtótájékoztatóra.

Válasz egyelőre nem érkezett, pedig azt az olvasási visszaigazolások szerint megnyitotta a kérdéseinket a Kormányszóvivői Iroda mellett dr. Fekete Rajmund is, aki a Miniszterelnökség kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság sajtómunkatársaként szerepelt korábban a sajtóban és kormányzati sajtótájékoztatón. A megválaszolatlan levelet ide kattintva olvashatja el teljes terjedelmében.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az április 28-i Kormányinfón. Fotó: rtl.hu
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások