fbpx
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. április 21-én.

Egy hete, hogy elküldtük ezeket a kérdéseket a Kormányszóvivői Irodának

Mutatjuk, hogyan viszonyul a sajtóhoz és a nyilvánossághoz Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és csapata, illetve az Orbán Viktor vezette kormány, illetve mi történt azután, hogy a Media1 írásos kérdéseket tett fel azzal kapcsolatban, hogy miért nem engedik be a Magyar Hang munkatársait a kormány sajtótájékoztatójára.

Éppen egy hete számoltunk be arról, hogy az Orbán-kormány a negyedik kétharmad után sem engedi be a média egyes munkatársait a Kormányinfó fantázianevet viselő sajtótájékoztatóira, és hiába regisztrált a Magyar Hang stábja a múlt heti, a negyedik kétharmad utáni első Kormányinfóra, a sajtótájékoztató szervezetői ezúttal sem engedték be őket, amiről a hang.hu videót is készített.

Mindez nem először fordult elő, a kormányzat hosszú hónapok óta ezt a több szempontból is nyilvánvalóan jogellenes, a sajtótörvényt és az egyenlő bánásmód elvét is sértő sportot űzi a hetilappal. A Media1 a legutóbbi eset kapcsán, még múlt héten csütörtökön az alábbi kérdésekkel fordult írásban a Kormányszóvivői Irodához a [email protected] e-mail címen:

Tisztelt Kormányszóvivői Iroda!

Szeretnénk a Media1 nevében megkérdezni, hogy mi az oka annak, hogy ilyen huzamos ideje nem engedik be a Magyar Hang című hetilap és a hang.hu portál munkatársait a Kormányinfó fantázianevet viselő sajtótájékoztatókra, belépésüket az előzetes regisztrációik ellenére rendre megakadályozzák.

Mit gondolnak azokról a véleményekről, hogy ezzel minden egyes alkalommal megsérti a kormány az egyenlő bánásmód jogszabály által biztosított elvét, valamint a sajtótörvényt és az alaptörvényt, továbbá ez nem csak a lappal szemben súlyos tiszteletlenség és jogsértés (sérül a sajtószabadság és az olvasók információs joga), de tiszteletlenség az olvasókkal szemben is?

Mi az oka és célja ezeknek a kizárásoknak? Nem érzik úgy, hogy ez rossz fényt vet a kormányra és a kormánypártra és mindenkire, aki ebben részt vesz, hiszen alapvető demokratikus alapjogokat sértenek meg ezzel?

Miért tartanak sajtótájékoztatót, ha oda a sajtó meghatározó képviselőit nem akarják beengedni?

Mikorra várható a szankciók feloldása és a lap kizárásáról személy szerint ki hozza meg a döntéseket, ki viseli a történtekért a felelősséget? Kinek a felelősségkörébe tartozik, hogy a sajtótörvény szerinti módon a média munkatársai jelen lehessenek?

Várjuk mielőbbi válaszukat.

Köszönettel: (aláírás stb.)

Kérdésünket követően több olvasási visszaigazolás (elektronikus tértivevény) is jött a Kormányszóvivői Irodától.

Az olvasási visszaigazolások alapján megnyitotta a Kormányszóvivői Iroda mellett az a dr. Fekete Rajmund is a levelünket, aki a Miniszterelnökség kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság sajtómunkatársaként szerepelt korábban a sajtóban és kormányzati sajtótájékoztatón.
Beszédes, hogy mit „válaszoltak” a Media1 kérdéseire az azok megküldése óta eltelt egy hét alatt. Nos: senki, semmit.

Nincs tehát a kormánynak válasza arra, miért teszi ezt az egyik vezető hetilappal és olvasóival.

További híreinket itt találja. Kérheti híreinket Telegram-csatornánkon keresztül, RSS-ben és ott vagyunk Facebookon, valamint Twitteren is!

Borító: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. április 21-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások