fbpx
Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke a HírTV Napi Aktuális című műsorában.

Megvizsgálta a COVID-oltásra regisztráltaknak küldött kormányzati propagandaleveleket az adatvédelmi hatóság

Annak ellenére, hogy az állampolgárok nyilvánvalóan annak érdekében adták meg az e-mail címüket, hogy a koronavírus-oltással kapcsolatos információkról elsőként értesülhessenek, és a kormány más célra, politikai kampányához használta fel az elérhetőségeket, Péterfalvi Attila és a NAIH ezt törvényesnek minősítette.

Állásfoglalás jelent meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) honlapján az oltásregisztrációs e-mail-címekre kiküldött kormányzati propagandalevelek, spamek kapcsán – vette észre az Ugytudjuk.hu.

A Péterfalvi Attila vezette adatvédelmi hatóság az állásfoglalásában azt írja, hogy a NAIH előtt több vizsgálat is indult olyan bejelentések nyomán, amelyekben valamely érintett azt panaszolta, hogy bár megadta a hozzájárulását a koronavírus elleni oltásra történt regisztrációja során a későbbi kapcsolattartás céljából történő adatkezelésre, az illető mégis jogsértőnek tartja, hogy nem az oltással, illetve a koronavírussal kapcsolatos hírlevelet kapott, hanem például az ellenzéket támadó politikai üzeneteket.

A NAIH az adatvédelmi tájékoztatóból indult ki

Az adatvédelmi hatóság közölte: panaszok esetén a vakcinainfo.gov.hu oldalon közzétett és folyamatosan hozzáférhető adatkezelési tájékoztató tartalmát tekinti irányadónak, ami kimondja, hogy

„Amennyiben Ön továbbra is kapcsolatban kíván maradni Magyarország Kormányával, az űrlap végén található »Hozzájárulok, hogy későbbi kapcsolattartás céljából a megadott kapcsolattartási adataimat visszavonásomig kezeljék az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint« gombra kattintással Ön önkéntes hozzájárulását adja, hogy további kapcsolattartás, véleménykérés, tájékoztatás, illetve elektronikus levél küldése céljából a közölt kapcsolattartási adatait (név, lakcím, e-mail-cím, telefonszám) Magyarország Kormánya megbízásából a Miniszterelnöki Kabinetiroda a GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pontjára figyelemmel a hozzájáruló nyilatkozata visszavonásáig kezelje. Ez esetben adatait az adatok átadását  követően az Idomsoft Zrt. (1134 Budapest, Tüzér utca 41.) mint adatfeldolgozó tárolja”.

A vakcinainfo.gov.hu nyitóoldala.
A vakcinainfo.gov.hu nyitóoldala.

Ennek következtében Magyarország Kormánya nem adatkezelő, a panaszokkal érintett hírlevelek kiküldéséhez az e-mail-címek adatkezelőjeként a Miniszterelnöki Kabinetirodát – mint adatkezelőt – jelölték meg. A NAIH szerint pedig az adatkezelési tájékoztató alapján

az adatkezelőnek, valamint adatfeldolgozójának a „későbbi kapcsolattartás”, nem pedig a kizárólag oltással, illetve koronavírussal kapcsolatos hírlevélküldés volt a megjelölt adatkezelési célja.

A NAIH szerint ehhez mindenki hozzájárult, aki az oltásregisztrációkor a második négyzetet is beikszelte – melyben annyi állt, hogy az érintett a hozzájárulását adja, hogy a későbbi kapcsolattartás céljából kezeljék az adatait.

A NAIH  állásfoglalásának súlyosan ellentmond, hogy körülbelül 4 napig csak azok regisztrálhattak az oltásra, akik hajlandók voltak megadni a hozzájárulást.

Mindenesetre Péterfalvi Attila hatósága tippeket ad azoknak, akiket zavar a spamtevékenység: ha nem szeretne valaki több ilyen levelet kapni, akkor ezt jelezheti az adatkezelő irányába, akinek a begyűjtött adatokat törölnie kell.

Félreérthetőre fogalmazták az adatvédelmi tájékoztatót

Arra a NAIH állásfoglalása nem tért ki, hogy a kapcsolattartás mint szó ebben az értelemben erősen félrevezető, hiszen olyan szövegkörnyezetben található, ahol a kapcsolattartás értelemszerűen az oltással kapcsolatban értelmezendő: egy állampolgár okkal feltételezheti, hogy ha az oltás miatt regisztrál, akkor az oltással kapcsolatban akarnak vele kapcsolatba lépni.

A Kúria szerint nem, az Alkotmánybíróság szerint azonban rendben volt a kormányzati e-mail küldözgetés

A kormányzat által kiküldött egyik ilyen levél kapcsán a Kúria egy március eleji döntésében kimondta: az Orbán-kormány megsértette a választási törvényt – a legfelsőbb bírói grémium döntését az Alkotmánybíróság azonban megsemmisítette és alaptörvény-ellenesnek nyilvánította.

Később két civil szervezet – az Amnesty International és a Háttér Társaság – azt kérte a Kormányzati Tájékoztatási Központtól, hogy az ő levelüket is küldje ki a koronavírus-listán a kormány. Ezzel azután hozakodott elő a két szervezet, hogy a kormány egy levelében mindenkit felszólított, szavazzon nemmel a gyermekvédelmi népszavazáson – a két civil szervezet szerint az ő levelükkel az emberek az érvénytelen szavazat mellett szóló érveket is megismerhették volna.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke a HírTV Napi Aktuális című műsorában. Fotó: HírTV / YouTube.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások