fbpx
Transtelex.ro

Elindult a Transtelex: 1886 támogató jött össze másfél hónap alatt

Az új portál küllemében és felépítésében pontosan úgy néz ki, mint a tulajdonos, a Telex oldala.

A Telex jelentette be néhány perccel ezelőtt, hogy hivatalosan is megkezdte működését a távozó transindexesek új lapja, a Transtelex.

Az új lap ténylegesen Kárpáti Mártoné, a Telexet működtető Van Másik Kft. alapítójáé, aki a Romániában bejegyzett Van Másik S.r.l. nevű cégnek is tulajdonosa a magyar médiacégen keresztül.

Mint arról a Media1 beszámolt, a Transindex szerkesztősége februárban mondott fel, arra hivatkozta, hogy úgy érezték, a munkájuk az intézményen belül már teljesen ellehetetlenült. Lapunk ezt követően elsőként adott hírt arról, hogy a Telex stábjával – mely az Indextől 2020 nyarán távozókból áll – foghatnak össze, és már a felmondásuk előtt eldőlt, hogy merre folytatják a pályafutásukat. A Telex már egy hónappal a felmondást megelőzően céget alapított a távozó újságírók számára, a transtelex.ro és a transtelex.hu domént pedig még hamarabb bejegyeztették, amivel kapcsolatban Dull Szabolcs lapunk érdeklődésére azt mondta, nem lát semmi kivetnivalót abban, hogy hamarabb, már a távozás előtt elkezdték az előkészítést, és közösen gondolkodtak a Transindex távozó munkatársaival az értékek megmentéséről.

Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője a mai, az indulásról szóló bejelentésben közölte:

„Azért vágtunk bele, mert mindannyian hittük, hogy szükség van szabad sajtóra Erdélyben. Hogy kell Erdélyben is egy újság, amely csak tőled függ. Hogy kell egy híroldal, ahol nem a hatalom diktál. Hogy kell egy szabad lap erdélyieknek erdélyiektől, de nem csak Erdélyről”.

Azt is hozzátette, hogy a most indult újságban telexes cikkek is olvashatóak lesznek majd, viszont a Transtelexet az egykori transindexes kollégák írják.

A Media1 információi szerint összesen 1.886 fő adott támogatást a Transtelex elindításához. Ez áll a tamogatas.transtelex.ro oldalon is.

Így épül fel a Transtelex stábja

A Transtelex stáblistája szerint a főszerkesztő Kertész Melinda lett, míg a vezető szerkesztő Vig Emese. Összesen 6 újságíróval dolgoznak:

  • Babos Krisztina
  • Bakk-Dávid Tímea
  • Gál László
  • Horváth-Kovács Szilárd
  • Kádár Kata
  • Tőkés Hunor

Van ezenkívül egy lapmenedzser is, Kolozsi Emese személyében. Ügyvezetőjük az a Pusztay András, aki a magyarországi Telexnél kereskedelmi igazgatóként van jelen, és aki az Index.hu-nál volt vezérigazgató korábban.

Néhány hete az erdélyi médiahelyzetről és a Transtelex projektről is beszélgettünk Sipos Zoltánnal, az Átlátszó Erdély főszerkesztőjével és Bodoky Tamással, az Átlátszó főszerkesztőjével a Media1 podcastjában, ami meghallgatható itt.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: transtelex.ro
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások