fbpx
internet

Újabb honlapokat tiltott be az orosz médiahatóság, tilos interjút közölni az ukrán elnökkel

Az orosz médiahatóság betiltotta az orosz felhasználók hozzáférését a német Bild internetes kiadásához. Ugyancsak blokkolják Alekszandr Nyevzorov orosz tévésztár internetes oldalát. Egyúttal emlékeztettek arra is, hogy tilos interjút közölni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Az orosz médiaszabályozó Roszkomnadzor letiltotta az orosz olvasók hozzáférését a Bild című német lap internetes oldalához – írta meg vasárnap a német dpa hírügynökség az Interfax nyomán.

Az Interfax szerint nem indokolták a lépést.

„A Bild.de orosz cenzorok általi blokkolása megerősíti újságírói munkánkat a demokrácia, a szabadság és az emberi jogok érdekében, és arra ösztönöz bennünket, hogy még több lehetőséget biztosítsunk az orosz állampolgároknak, hogy tájékozódjanak az orosz kormányzati propagandán túlmutató hírekről és tényekről” – mondta Johannes Boie, a Bild főszerkesztője, a dpa-nak.

Boie, akinek lapja az Axel Springer médiakonszernhez tartozik, Twitteren azt írta, hogy az oroszországi olvasóknak át kell váltaniuk a Bild hírcsatornára a Telegramon.

Bild / Ralf Günther
Bild / Ralf Günther

Az orosz médiaszabályozó hatóság az elmúlt időszakban számos, az orosz kormányt kritizáló webhelyet tett elérhetetlenné. Oroszország blokkolta a Twitter, a Facebook és az Instagram közösségi oldalakat is, szélsőségesnek minősítve a Facebookot és az Instagramot. Elérhetetlenné vált a BBC és az Euronews is.

A hatóságok már azelőtt fokozták a nyomást a kritikus hazai és külföldi sajtóorgánumokon, hogy Oroszország megkezdte az Ukrajna elleni háborút. Korábban például betiltották a német Deutsche Welle közszolgálati csatornát is.

Az orosz cenzúrára jellemző az is, hogy a helyi szabályok értelmében továbbra sem lehet háborúnak nevezni, amit Oroszország februárban indított Ukrajna ellen, hanem azt különleges műveletként szabad csak említeni. Az orosz külügyminisztérium egy egész rovatot hozott létre a honlapján, ahol azt sorolja, mit tart álhíreknek, beleértve a nyugati médiában megjelent számos információt is.

Oroszország március elején új médiatörvényt is bevezetett, amely drasztikus szankciókat szab ki az orosz haderőkkel kapcsolatos „álhírek” kapcsán. Emiatt épp pénteken jelezte a Spotify, hogy felfüggeszti Oroszországban a streamingszolgáltatását.

Alekszandr Nyevzorov, Putyin egykori támogatója is tiltólistás lett

A dpa megjegyezte: Alekszandr Nyevzorov orosz tévésztár újságíró honlapját is blokkolták vasárnap. Ő korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatói közé tartozott, de kritikusává vált.

Tilos interjút közölni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel

A 444 eközben vasárnap arról írt, hogy figyelmeztetést adott ki az orosz cenzúrahatóság, miután híre ment, hogy egyes orosz médiumok interjút készítettek Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A hatóság jelezte: senkinek nem szabad közzétenni interjút az ukrán elnökkel, és folyamatosan figyelni és vizsgálni fogják az újságokat és csatornákat, nehogy ez mégis megtörténjen.

Korábban a Meduza, a Dozsd TV és a Kommerszant című orosz lap közölte, hogy közösen videóinterjút készítettek Zelenszkijjel. Közülük a Meduza és a Dozsd egyaránt blokkolva van Oroszországban, de az orosz médiahatóság láthatóan tart attól, hogy egyes csatornák átveszik a határon túl működő orosznyelvű portáloktól az interjút.

Erről az interjúról van szó.

Mint arról a Media1 is beszámolt, egyre népszerűbb az orosz felhasználók körében a VPN (Virtuális Magánhálózat / Virtual Private Network) szolgáltatás, amellyel megkerülhető az orosz internetes cenzúra.

További hírek találhatók a Media1.hu oldalon.

Iratkozzon fel a Media1 nemrég elindult Telegram-csatornájára, hogy azonnal értesüljön a legfrissebb híreinkről!

Ott vagyunk Facebookon is.

Borító:  illusztráció. Fotó: Karl-Josef Hildenbrand/dpa

 

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások