fbpx
VPN, Virtual Private Network, Virtuális magánhálózat.

Ugrásszerűen megnőtt az orosz állami cenzúrát megkerülő VPN-szolgáltatások népszerűsége Oroszországban

Már milliók kezdték el használni ezeket a szolgáltatásokat az országban.

Már az internet is hadszíntérré vált a február 24-én kirobbant orosz-ukrán háborúban; Vlagyimir Putyin kormánya mindent elkövet, hogy kizárólag az államilag ellenőrzött információkhoz lehessen hozzáférni – írta a Deutsche Welle (DW) témában született magyarázó videója nyomán a 444.

Mint arról a Media1 is beszámolt, egy nemrég elfogadott új törvény értelmében Oroszországban bizonyos esetekben akár 15 év börtönbüntetéssel is sújtható az, aki „álhíreket” terjeszt azzal kapcsolatban, hogy mit csinál az orosz hadsereg Ukrajnában. Sőt, háborúnak sem lehet nevezni a háborút, annak a helyes megfogalmazása „különleges katonai hadművelet”, mint azt a Mandiner munkatársa is megtapasztalta, amikor egy orosz lapnak nyilatkozott.

Emellett az orosz kormány igyekszik a nyugati, független hírforrásokat is elhallgattatni, legutóbb az Euronews adását és portálját tiltották be.

Ezekre azonban létezik egy technológiai kiskapu, amelynek köszönhetően az oroszok a lebukás veszélye nélkül tájékozódhatnak a világ eseményeiről,

derül ki a Deutsche Welle videójából. A médium azt is hozzátette, hogy ez akár a háború kimenetelére is hatással lehet. Ezt a kiskaput virtuális magánhálózatnak (Virtual Private Network / VPN) hívják, melyet már fel is fedeztek már az orosz felhasználók, ugyanis ugrásszerűen megnövekedett a népszerűsége Oroszországban. A DW magyarázóvideója a témában:

 

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások