fbpx
A Deutsche Welle (DW) bezárt orosz irodája

Elítélte az Európai Unió a Deutsche Welle oroszországi betiltását

Az Európai Unió pénteken elítélte, hogy Oroszország betiltotta területén a Deutsche Welle (DW) német közszolgálati televíziócsatorna adásának sugárzását és kezdeményezte munkatársainak idegen ügynökké minősítését.

Mint arról a Media1 a dw.com nyomán már korábban beszámolt,  csütörtökön az orosz külügyminisztérium közölte, hogy válaszul a német nyelvű, orosz állami RT DE tévécsatorna németországi betiltására, Moszkva bezárja a DW oroszországi tudósítói irodáját, alkalmazottjainak akkreditációját pedig visszavonja. Az orosz külügyi tárca kezdeményezte azt is, hogy a DW-t minősítsék idegen ügynöknek Oroszországban.

Peter Stano, az EU külügyi szóvivője szerint az orosz lépés „elfogadhatatlan, és minden indokot nélkülöz”.

Mint mondta: a német médiahatóságok engedélyezési és felügyeleti bizottságának (ZAK) szerdai döntése, miszerint az RT orosz állami televízió műsorszolgáltatási engedély hiányában nem sugározhatja német adását (RT DE) Németországban, nem hasonlítható össze az moszkvai határozattal – írja az MTI.

„Az orosz hatóságok reakciója sajnálatos módon még mindig azt jelzi, hogy Oroszország továbbra is folyamatosan megsérti a médiaszabadságot, és semmibe veszi a médiafüggetlenséget” – jelentette ki Stano.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön a szólásszabadság megsértésének nevezte az RT DE németországi betiltását, és sajnálkozását fejezte ki a berlini döntés miatt.

Az RT – korábbi nevén Russia Today – a német adása miatt a tavaly decemberi indulása után rögtön kirobbant jogi vitában azzal érvelt, hogy 2029-ig szóló engedélyt kapott a kábeles és műholdas sugárzásra a határokat átlépő televíziózásról szóló európai egyezmény egyik tagjától, Szerbiától. Ezzel szemben a ZAK kiemelte, hogy németországi műsorszolgáltatási engedélyt csakis németországi hatóság adhat ki, ezért nem lehet hivatkozni semmilyen más, az európai jog szerint legitim, jogszerű engedélyre.

Mint arról a Media1 már beszámolt, a német közmédia, a Deutsche Welle főigazgatója, Peter Limbourgh jelezte, hogy jogsértőnek tartja, ami a moszkvai irodájukkal és munkatársaikkal történt, ezért jogi lépéseket tesz a DW Oroszországgal szemben. A DW főigazgatója a sajtószabadság sérelmének minősítette a történteket, és jelezte, hogy az eset után is gyakran foglalkoznak majd orosz témákkal, sőt fokozzák is ennek intenzitását – részletesen erről korábbi hírünkben olvashatnak.

További hírek találhatók a Media1.hu oldalon. Csatlakozhat hozzánk Facebookon is!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások