fbpx
Hann Endre, a Medián vezetője az ATV egyik műsorában

Hann Endre beperelte az ElkXrtuk készítőit a róla közölt hazugságok miatt

A Medián vezetője három valótlanság helyreigazítását várja.

Személyiségi jogi pert indított az ElkXrtuk című filmet készítő Mega Film Kiadó Kft.– ellen Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató vezetője a jó hírnévhez való személyiségi jogának vélt megsértése miatt – számolt be a 444.

A film egyik főszereplője „Endre”, aki egy szocialista politikusok körül forgolódó közvélemény-kutató. (A karaktert Bokor Barna alakítja.) Ő az, aki a filmben a háttérből irányította a baloldali kormány döntéseit, hamis kutatási eredményekkel manipulálta a közvéleményt, és titokban miniszterekkel egyeztetett arról is, hogy melyik újságírót érdemes megfigyelni.

Azt, hogy a karaktert Hannról mintázták, maga Kálomista Gábor producer sem tagadta, sőt, a film honlapján ezt egyértelművé is tették.

Később Hannt a film díszbemutatójára is meghívták, jelezve, hogy ő is szerepel abban. A 444.hu szerint nem ismert, hogy miért rakták őt a filmbe, mivel egy, a nagyközönség számára kevésbé ismert közéleti szereplő.

A portál szerint egy lehetséges válasz erre az, hogy a film készítése idején Karácsony Gergely látszott esélyesnek arra, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje legyen.

Karácsony a filmben egy „M” betűvel is beazonosíthatóvá tett Medián közvélemény-kutató cégnél kezdte közéleti pályafutását, így elképzelhető, hogy az előválasztás előrehaladtával kivágták őt a filmből, miután visszalépett. (Egy rövid epizódszerep erejéig egyébként feltűnik a filmben „Karácsony” is – egy szereplő, aki a jelenlegi főpolgármestert alakítja.)

Három valótlanság

A 444.hu szerint Hann januárban peren kívüli megegyezést ajánlott Kálomistának, és elállt volna a pertől egy nyilvános bocsánatkérés, valamint 3 millió forint sérelemdíj megfizetése esetén.

A keresetben Hann Endre három valótlanság helyesbítését kéri:

  1. Annak a kimondását, hogy a film valótanul állítja, hogy Hann és a Medián „az akkor kormányzó MSZP-SZDSZ kormánykoalíció támogatottságát a ténylegesen mértnél magasabban, az ellenzékben lévő Fidesz támogatottságát pedig a ténylegesen mértnél alacsonyabban megjelölő közvéleménykutatási eredményeket tett közzé”;
  2. Azt is helyreigazíttatná, miszerint ő az akkori kormány politikai döntéshozatalának fontos résztvevője volt, aki folyamatosan kapcsolatot tartott Szilvásy György polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterrel;
  3. Kimondatná a készítőkkel azt is, hogy nem igaz, hogy részt vett a balatonőszödi beszéd kiszivárogtatásában, és az azt követő kormányzati kommunikáció kialakításában. Hann a portál szerint állítja: nem igaz az sem, hogy jelen volt egy olyan megbeszélésen az Országházban, amin Dobrev Klára eldöntötte, hogy 2006. október 23-án tudatosan rá fogják tolni a rendőrök a szélsőjobboldaliakat a Fidesz megemlékezőire az Astoriánál.

Kálomista reagált

A producer nem élt a peren kívüli megegyezés lehetőségével, egy válaszlevélben azonban, ha közvetetten is, de elismerte, hogy a szóban forgó részek pusztán kitalációk.

Kálomista azt írta, hogy a cég ElkXrtuk címmel „játékfilmet készített, mely még ha valós eseményeken is alapul, de fikciós műfaj. Tekintve, hogy a nézőközönség számára teljesen egyértelmű, hogy egy játékfilmet lát a moziban, nem pedig híradót néz, tények meghamisításáról, így a jó hírnév megsértéséről nem lehet beszélni”.

A producer kitér arra is, hogy az a körülmény, hogy a közönség Hannra asszociál Endre figurája kapcsán,

„nem érinti személyiségi jogait, tekintve még egyszer a játékfilm műfaját és hozzá kapcsolódóan a véleménynyilvánítás szabadsága és a művészeti alkotás szabadságának Alaptörvényben rögzített alapjogát”.

A TV2 Playen lévő ajánló szerint ez egy valóságon alapuló film

Mint arról korábban beszámoltunk, az állami Kossuth Rádió egyik munkatársa valóságosnak hitte a filmet, és az ezekben elhangzó fikciókat valóságosnak hitte, így emiatt az állami rádió helyreigazításra kényszerült.

A TV2 Play oldalán, ahol már szintén elérhető a teljes film streaming segítségével, azt írják:

„Magyarország első, valós eseményeken alapuló politikai krimije 2006 indulatokkal teli őszére kalauzolja el nézőit egy feltörekvő elemzőlány történetén keresztül.”

A filmről, amelyet a napokban mutatott be a TV2 is, és a Media1 információi szerint hamarosan további két tévécsatorna megismétel a választásokig, további írásainkat ide kattintva olvashatja el.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookona Twitteren és a Telegramon, valamint iratkozzon fel a hírlevelünkre is!

Borító: Hann Endre, a Medián vezetője az ATV egyik műsorában
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások