fbpx
Azonnali.hu

Első fokon pert nyert az Azonnali a volt főszerkesztője, Bukovics Martin ellen

A Media1 információi szerint a Fővárosi Törvényszék – egyelőre nem jogerős és csupán szóban kihirdetett – szerdai ítélete szerint az Azonnali.hu kiadója jogszerűen bocsátotta el Bukovics Martin főszerkesztőt 2021 augusztusában. Nyilatkozott a hír kapcsán a Media1-nek a volt főszerkesztő és a kiadó vezetője is.

A Fővárosi Törvényszék Munkaügyi Kollégiumához Bukovics Martin, az Azonnali elbocsátott alapító-főszerkesztője fordult, mivel azt állította, hogy tavaly augusztus végén történt elbocsátása jogtalanul, mondvacsinált indokokkal történt – azaz a felmondásban megjelölt indokok szerinte nem voltak valósak. Bukovics kártérítést kért az elbocsátása miatt, valamint annak kimondását, hogy valótlan indokkal váltak meg tőle.

Bukovics Martin, az Azonnali elbocsátott főszerkesztője
Bukovics Martin, az Azonnali elbocsátott főszerkesztője. Fotó: privát / Media1-archívum

Mint arról a Media1 is beszámolt, a Gerényi Gábor és Ungár Péter (LMP-s politikus) tulajdonában lévő Azonnali Média Kft. egy hónapos felmondási idővel, de a munkavégzés alól azonnali hatállyal felmentve arra hivatkozva bocsátotta el a lap alapító főszerkesztőjét, hogy a főszerkesztő olyan munkahelyi körülményeket teremtett, hogy rendkívül megnőtt a fluktuáció a lapnál, sok volt a konfliktus a cégnél, nem megfelelő kommunikációja miatt. Azt is állította a munkáltató a felmondásban, hogy Bukovics úgymond túllépte hatáskörét, amikor szabadságra küldött valakit, holott ezt – a kiadó vezetése szerint – nem tehette volna meg.

Az elbocsátáskor az Azonnali egyik távozó szerkesztője, Petróczi Rafael azt állította, hogy Bukovics Martin úgymond lelki terrort hajtott végre a lapnál.

Bukovics a bírósági perben arra hivatkozott, hogy mindez nem igaz. 3 pontban támadta az elbocsátását: egyrészt vitatta a nagy fluktuációt, illetve azt, hogy rossz légkört teremtett és ezért felelősség terhelné, másrészt vitatta azt is, hogy ne küldhette volna szabadságra az egyik munkavállalót.

Chatekbe, üzenetekbe is belenézett a bíróság és tanúkat is meghallgattak

Bár az ítéletet még csak szóban ismertette a bíróság, de Kelemen Imola, az Azonnali Média Kft. ügyvezetője a Media1.hu-nak telefonon pénteken elmondta: a bíróság Bukovics Martin keresetében szereplő 3 pontból 2-t nem fogadott el.

A bírósági eljárás során sor került tanúmeghallgatásokra (4 volt stábtagot idéztek be), valamint a médiavállalat két tulajdonosát is beidézték, illetve a bíróság megvizsgált a szerkesztőség tagjai közötti egyes chates és e-mailes üzenetváltásokat, és ez alapján beigazolódott a munkáltató által megjelölt 3 felmondási indokból 2, vagyis az, hogy a főszerkesztő kifogásolhatóan beszélt a stáb egyes tagjaival, és ez hozzájárult újságírók távozásához.

A szabadságolás körüli állítólagos hatásköri túllépésre való hivatkozást a bíróság nem fogadta el, de mivel a másik két felmondási indok beigazolódott, így az Azonnali győzelmét hozta az első fokú ítélet.

Kelemen Imola az ítélethirdetés után elmondta a Media1-nek, nagyon sajnálja, hogy meg kellett válnia tavaly a főszerkesztőtől, mert egyébként szakmailag profi emberről van szó, ám szerinte azt is meg kell érteni, hogy az Azonnali kiadója számára fontos, hogy stabilitás,  jó munkahelyi légkör jellemezze a szerkesztőséget, hiszen ez elengedhetetlen a munkaerő megtartásához.

Kelemen Imola elmondása szerint a per során több konkrét esetet is megvizsgált a bíróság, amikor a főszerkesztő viselkedése hozzájárult ahhoz, hogy sok jó újságíró távozott a laptól a nem megfelelő kommunikáció miatt. Kelemen Imola hozzátette: egy átmeneti nehéz időszak után mostanra a lapnál teljesen nyugodttá vált a munkakörnyezet, és akik már Bukovicsék korszakában is a cégnél voltak, mostanra felszabadultan végzik a dolgukat.

Így reagált a hírre Bukovics Martin

A Media1-nek Bukovics Martin felperes, a lap volt főszerkesztője, aki elbocsátása óta saját hírlevelet ad ki Gemist néven, a bírósági ítélethirdetés után csak annyit reagált, hogy

„Szeretnek gratulálni Schiffer Andrásnak”,

ezzel arra utalva, hogy az ügyben Schiffer András volt LMP-s politikus, jelenleg is gyakorló ügyvéd látta el az alperes médiavállalat jogi képviseletét.

Bukovics Martin egyebet nem kívánt hozzátenni a fejleményekhez, így egyelőre azt sem árulta el, tervez-e fellebbezni az ítélet ellen – az ezzel kapcsolatos döntést persze még ráér meghozni azután, hogy megérkezik az írásba foglalt ítélet.

További hírek találhatók a Media1.hu oldalon. Feliratkozhat Telegram-csatornánkra is, hogy azonnal értesüljön legújabb híreinkről, de ott vagyunk Facebookon is.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások