fbpx
Telenor

Itt a nagy bejelentés: beszállt a magyar állam a Telenorba

25 százalékot szerez az Antenna Hungária a mobilszolgáltatóban. Ezzel a magyar állam egy újabb kísérletet tesz a mobilpiacon való megjelenésre, ami korábban többször is kudarcba fulladt.
Porsche

Klasszikus Porsche – a jövő legélvezetesebb befektetése (x)

A valaha készült összes Porsche többsége még mind a mai napig az utakat rója. Ez pedig nem véletlen. Több mint 70 évnyi történelemmel ehhez már jóval többre van szükség, mint pusztán megbízható autókra. Elhivatott tulajdonosok és elkötelezett törődés kell hozzá, amelynek alapfeltétele a kötődés. A szerelem. A Porsche Classic pedig éppen azért született, hogy mindent megkaphassanak a klasszikusok.

Tovább a részletekért »

A PPF Csoport és az Antenna Hungária csütörtök délután bejelentette, hogy az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25 százalékát. Igaznak bizonyultak tehát a korábbi, a nyáron megjelent sajtóhírek, hogy a Telenorba az 5G pályázat lebonyolítása során beszáll a magyar állam.

Az Antenna Hungária a Telenor Magyarország mellett a Telenor Real Estate 25 százalékát is megszerzi a közlemény szerint.

Új holdingcéget hoznak létre

A PPF közölte: meggyőződése, hogy ezzel a Telenor Magyarország megerősíti és magasabb szintre emeli a két cég, a Telenor Magyarország / Telenor Real Estate és az Antenna Hungária közös tevékenységében rejlő lehetőségeket, és egyben lehetővé teszi a közös stratégiai szinergiák érvényesítését. A partnerek egy új holdingot hoztak létre, amely vegyesvállalatként működik a PPF Csoport 75 százalékos és az Antenna Hungária 25 százalékos tulajdonában.

„Az ügylet megerősíti a piaci pozíciónkat ezen az érett és egyben erős versenyt mutató piacon, ugyanakkor bizonyítéka annak is, hogy a PPF közepes méretű távközlési cégként hosszú távon elkötelezett a közép-kelet-európai régió iránt” – mondta Ladislav Bartonicek, a PPF Csoport távközlési befektetésekért felelős részvénytulajdonosa.

Sárecz Zsolt, az Antenna Hungária elnök-vezérigazgatója hozzátette:

„A közös stratégiai szinergiák kihasználása lehetővé teszi az Antenna Hungária és a Telenor számára, hogy még jobb és komplexebb szolgáltatásokat nyújtsanak a magyar lakossági média és telekommunikációs piacon, valamint az üzleti partnereik számára”.

Az állam megjelenése után is helyén marad a Telenor eddigi menedzsmentje

A Media1-hez is eljuttatott közlemény szerint Telenor Magyarország üzleti működését továbbra is a PPF irányítja, a cég menedzsmentje és vezetősége változatlan formában folytatja munkáját. Az Antenna Hungária stratégiai partnerként egy-egy főt delegál az új holding igazgatóságába és felügyelőbizottságába, valamint egy-egy megfigyelőt a Telenor Magyarország és a Telenor Real Estate igazgatóságába és felügyelőbizottságába.

A PPF Csoport 2018 júliusában vásárolta meg a Telenor távközlési leányvállalatait Magyarországon, Bulgáriában, Montenegróban és Szerbiában. A PPF Aréna 1 Közép- és Kelet-Európa egyik vezető távközlési csoportja, amely magába foglalja a PPF telekommunikációs érdekeltségeit – a CETIN-t, a cseh O2-t és a Telenor CEE-t.

A PPF Csoport több piaci szegmensben végez befektetői tevékenységet, például a pénzügyi szolgáltatások, a távközlés, a biotechnológia, az ingatlanpiac és a gépipar területén. A PPF számos országban van jelen Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában, és 45 milliárd eurót meghaladó vagyoni érték felett gazdálkodik (2018. decemberi adatok alapján).

Harmadjára próbálkozik az állam a mobilpiacon

A mostani egyébként nem első próbálkozása a magyar államnak, hogy megjelenjen a mobilpiacon. Az Orbán-kormány korábban egy saját mobilszolgáltató céget is létrehozott korábban, de a Magyar Posta, a Magyar Fejlesztési Bank és a Magyar Villamos Művek által létrehozott MPVI Mobil Zrt. cég, miután milliárdokat elégetett érdemi tevékenység nélkül, 2013-ban megszűnt. Ilyen próbálkozás volt a szintén állami Magyar Posta részéről is, de a Postafon nevű, a Vodafone-nal közösen nyújtott szolgáltatás is megszűnt, igaz, az NMHH szolgáltatókereső honlapján még évek múlva is ott szerepelt, és éppen a Media1 érdeklődésére vették le idén augusztusban.

A PPF épp most vásárol médiacéget

A héten a PPF Csoport egy másik fontos bejelentést is tett: felvásárol egy nagy médiavállalatot: a cseh cégcsoport lesz a Central European Media Enterprises (CME) tulajdonosa, az amerikai AT&T helyett. A PPF 2,1 milliárd dollárt fizet a CME-ért, melyen keresztül övé lesz például Románia legnépszerűbb csatornája, a Pro TV is.

Arról, hogy a Telenor állami résztulajdonba kerülhet, idén július közepén jelentek meg az első sajtóhírek.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások