fbpx
Tv2

Szerződés nélkül dolgozik a TV2 gyártócégénél mintegy 40 ember

A TV2 Média Csoport gyártócégénél olyan kondíciókat tartalmazó szerződést próbáltak meg ráerőszakolni a tévétársaság műsorait készítő emberekre, hogy azt szinte mindenki azonnal visszadobta. Mintegy 40 fő szerződés hiányában, kvázi feketén foglalkoztatott munkásként dolgozik januártól. A TV2 vezérigazgatója azzal hárítja el a Magyar Mozgóképkészítők Szakszervezetének megkereséseit, hogy az ügy nem tartozik rá.

A 2022 eleje óta szerződés nélkül gyártja a TV2 bizonyos műsorait több mint 20 vágó és ugyanennyi stúdiószakember, vagyis összesen mintegy 40 fő – értesült a hvg.hu.

A helyzet kiváltója, hogy a TV2 műsorgyártó partnere, az IKO Holding új leánycége 2021 karácsonya előtt olyan új szerződéseket kínált fel a vállalkozóként alkalmazott stábtagoknak az év végén lejáró szerződéseik után, amelyek kondícióit a stábtagok elfogadhatatlannak tartották.

Ekkor lépett közbe a Magyar Mozgóképkészítők Szakszervezete, ám mivel az embereket vállalkozóként alkalmazzák, az az érintettek érdekeit nem tudta olyan szinten képviselni, mint a munkavállalókét, azonban egy személyes találkozón megpróbálkozott a feszültség oldásával a két fél között – érdemi változásokat azonban nem értek el.

„Jelenleg a szakszervezet szerint az új IKO-cég úgy van vele, hogy a dolgozó vagy aláírja azt a papírt, amit elé tettek, vagy nem kapja meg a szerződés nélkül ledolgozott január után a fizetését”

– írta a hvg.hu. Az érintettek egy része ettől tartva már aláírt, de sokan továbbra is szerződés nélkül dolgoznak.

A Media1 beszélt is néhány olyan emberrel, akik azt állítják, hogy érvényes szerződés nélkül dolgoztatják őket.

Képbe kerül egy újabb IKO-cég

Rónay, Ferenc, a Magyar Mozgóképkészítők Szakszervezetének szakszervezeti vezetője a hvg.hu-nak elmondta: a szóban forgó emberek a csatorna Tények, Tények Plusz és Mokka című műsorainak a gyártásával foglalkoztak beszállítóként – 2022 elejéig a csatorna egy partnercégén keresztül.

A portál szerint a TV2 szórakoztató műsorainak gyártásáért jelenleg az IKO Holdinghoz tartozó IKO Műsorgyártó Kft. felel, míg a hírműsorokat „házon belül” készítik.

Rónay tudomása szerint a TV2-nek csak hét belsős operatőri státusza van, ebből hat betöltött. A hírműsorgyártó csapat külsősökkel dolgozik együtt. Őket a tavalyi év végéig a már említett partnercég alkalmazta, szerződésük lejártával a csatorna azonban úgy döntött, az együttműködés folytatása helyett az új IKO-cég, a tavaly augusztus 19-én bejegyzett, és a Pesti Tv gyártásában is résztvevő IKO Broadcast Centrum Kft.-n keresztül oldanák meg a szóban forgó műsorok gyártását, valamint egy csaknem 80 fős csapat foglalkoztatását.

A TV2 vezérlője
A TV2 vezérlője

Itt kezdődtek a problémák

A dolgozók még karácsony előtt kapták meg az új IKO-cégtől a szerződéstervezetet, Rónay szerint „olyan nevetséges összegekkel és feltételekkel, hogy egyből visszadobták”. Volt egy másik problémájuk is.

Rónay szerint a szóban forgó operatőrök, kameratechnikusok és vágók napi szinten bejártak dolgozni a TV2 központjába, viszont a korábbi, Interaktív Kft.-s (2016 előtti) időkre jellemző gyakorlattal szemben ők évek óta vállalkozói szerződéssel, katás, ekhós és egyéni vállalkozóként vettek részt a gyártásban.

Az új IKO-cégnél azzal fogadták őket, hogy nem katázhatnak tovább, de főállású dolgozók sem lehetnek. Azt tanácsolták nekik, hogy ketten-hárman álljanak össze, indítsanak egy kft.-t, és majd azzal szerződnek le.

A felkínált szerződés olyan kondíciókat tartalmazott, amelyekkel nem érezték volna biztonságban a pozícióikat a dolgozók.

Sikertelen tárgyalások

Rónay több körben is beszélt IKO-s és TV2-s dolgozókkal.

Pavel Stanchev vezérigazgató azonban azzal hárította el a megkeresést és a személyes találkozót, hogy a TV2 nem vizsgálhatja műsorbeszállító partnereik gazdasági tevékenységét, közreműködőivel fennálló jogviszonyát, és ezekkel összefüggésben egyeztetéseket sem folytathat – írta a hvg.hu.

Pavel Stanchev, a TV2 vezérigazgatója a Televíziós Újságírók Díja gálán 2021-ben
Pavel Stanchev, a TV2 vezérigazgatója a Televíziós Újságírók Díja Gálán 2021-ben
Fotó: TÚD 2021

Ezt követően Stanchev az IKO-hoz irányította a szakszervezetet, Rónayék pedig egyeztettek is a céggel, ám a cég egy január közepi találkozón még a csatornára mutogatott, hogy velük kellene beszélni.

A szakszervezet figyelmeztette az IKO-t, hogy ha így folytatják, akkor szerintük kényszervállalkozásban fogják tartani az érintetteket, és bújtatott munkaszerződésekkel fognak dolgozókat foglalkoztatni – ami viszont törvénytelen.

Rónay szerint a találkozó azon túl, hogy sikertelen volt, nagyon indulatosra is sikeredett, mivel az IKO-sok szerinte „ordítoztak, cinikusak voltak, személyeskedtek, sértegettek, vizsgáztattak”, és a szervezetre is megjegyzéseket tettek.

Akár 25 milliós kötbér

A szakszervezet a saját munkajogászaival és egy független jogásszal is egyeztetett, akik még januárban összeállítottak egy módosított szerződéstervezetet. Olyat, amit a műsorgyártó kollégák már elfogadtak.

Ezt elküldték az IKO-cégnek, ahol „némi finomhangolásra” hajlandóak voltak, de a munkások a kissé módosított, második verziós szerződést sem találták elfogadhatónak.

Különösen azt sérelmezték, hogy az eredeti szerződés szerint 1-től 25 millióig terjedő kötbért is fizettettek volna velük, amennyiben kárt okoznak a forgatáson használt valamely cég által biztosított eszközben.

A független jogász ezt 200 ezer forintban maximálta volna ezt az összeget; az IKO engedett, igaz, csak 800 ezer forintra módosította a minimum, és 2,5 millióra a maximum összeget.

Kamera, stúdió.
Kamera. Fotó: stock / Depositphotos

Ultimátumok

Február elején egy újabb találkozó is volt az IKO Broadcast Centrum vezetőségével, melyre már csak a független jogász ment el. Ez a találkozó sem volt sikeres, a cég mereven elzárkózott minden további módosítástól.

Rónay szerint gyakorlatilag ultimátumot adtak a dolgozóknak: vagy aláírják az általuk felajánlott kondíciójú szerződést, vagy nem kapják meg a szerződés nélkül ledolgozott január után a pénzt.

Rónay információi szerint a tavalyi év végén még és az idei elején az összes érintett úgy volt vele, hogy az új kondíciókkal nem ír alá az IKO-hoz, azonban a februári bekeményítés hatására végül többen aláírtak. Állítása szerint minden operatőr aláírt, mely 40-50 főt jelenthet.

A 20 vágó és 20 stúdiószakember azonban továbbra is ellenáll.

Nemet mondanak a katásokra

Az előző partner katás vállalkozóként foglalkoztatta a vállalkozókat, ám 2021 eljén megváltoztak az erre vonatkozó kondíciók, és a cégeknek így már nem éri meg katás egyéni vállalkozókat foglalkoztatni.

A hvg.hu-nak egy, a gyártásban foglalkozó IKO-partner forrása úgy fogalmazott, most fizetésemelés van terítéken a cégnél, miután a konkurencia is emelt, és nem szeretnék elveszíteni a bejáratott embereiket.

Így viszont lennének olyanok, akik néhány hónap után átcsúsznának a 40 százalékos adóval terhelt kategóriába.

Rónay szerint ez lehet a magyarázata a mostani fejleményeknek, és ezért nem akarják már katásként alkalmazni az embereket.

Elég a betéti társaság

A hvg.hu szerint a TV2 szórakoztató műsorait gyártó IKO Műsorgyártó Magyarország Kft.-nél határozott időre, egyes műsorévadokra veszik fel a gyártási személyzetet. Beszélt a portál több, a cégnek bedolgozó vágóval, akik többsége eddig katás egyéni vállalkozóként számlázott az IKO-nak.

A források szerint ennél a cégnél is felmerülhetett ugyanaz, mint ami az újabb IKO-cég esetében is. A portál forrásai is úgy hallották, az IKO Műsorgyártónál is felmerülhetett ugyanaz, mint ami a az újabb IKO-cégnél is, miszerint nekik is kft.-t kell alapítaniuk, ám erről még hivatalos értesítést nem kaptak, csak pletykák szintjén terjedt.

Feltehetőleg erre reagálva az IKO műsorgyártó legalább egy műsor gyártóit néhány hete azzal hívta fel, hogy nekik nem kell kft.-t alapítaniuk. Ha a gyártó csapatból bárki a 3 milliós számlázás felé csúszik, akkor a cég az esetükben kifizeti a 40 százalékos adót.  Az IKO Broadcast Centrum a hvg.hu forrása szerint a kft-alapítást végül elengedi – elég lesz, ha a dolgozók 4–5 fős bt.-t alapítanak. És bár a betéti társaság elindítható 10 ezer forintból is, a beltag a saját vagyonával felel a társaság tartozásaiért.

A portál kereste a TV2-t is, mely azzal hárította el a szerződés nélküli foglalkoztatásra vonatkozó kérdéseket, hogy

„a TV2 Csoport nem jogosult a beszállítóinak belső folyamatairól tájékoztatást adni”.

Felhívták az IKO Broadcast Centrum Kft. produkciós igazgatóját, Nagy Antal Zsoltot is, aki csak annyit felelt, hogy nincs felhatalmazása arra, hogy nyilatkozzon.

Átállás

A TV2-vel függ össze az is, hogy mint arról a Media1 beszámolt, a cégtől egymás után távoztak adásszerkesztő munkatársak, mert megelégelték a munkakörülményeket és azt, hogy Pavel Stanchev vezérigazgató és Vilma Pavlova egy olyan műszaki átállást valósíttat meg, ami eddig csak bosszúságot okozott a cég dolgozóinak, a bevezetni kívánt vállalatirányítási szoftver ráadásul kisebb tudású, mint az eddigi, és a bevezetést érthetetlenül gyorsan próbálják keresztülvinni. Az átállásra kijelölt határidőket már többször el kellett halasztani, legutóbb épp néhány napja történt hasonló.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Borító: Szalay Dániel / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások