fbpx
A TV2 vezérlője

Újra elhalasztotta a TV2 a munkatársai tömeges felmondását kiváltó rendszercserét, az ügy a vezérigazgató megítélésére is kihat

Eredetileg február elsejére, majd február 8-ra, most pedig információink szerint február 15-re halasztotta a TV2 Csoport annak a komplex számítógépes vállalatirányítási rendszernek a bevezetését, ami már így is jelentős felmondásokhoz vezetett a tévétársaság adásszerkesztőinek körében. Az ügy máris jócskán kikezdte Pavel Stanchev vezérigazgató és Vilma Pavlova hr- és üzemeltetési igazgató megítélését. A TV2 sajtóosztálya a Media1 érdeklődésére csak szűkszavúan volt hajlandó kommentálni a legújabb fejleményeket.

Január végén a Media1 már megírta, hogy távozási hullám kezdődött, egyszerre mondott fel a TV2 Csoport jó pár adásszerkesztője egy többek szerint amatőr módon előkészített informatikai átállás miatt, de sokan a cégnél maradók között is csak találgatnak, Pavel Stanchev vezérigazgató és Vilma Pavlova hr- és üzemeltetési igazgató, a részvénytársaság két bolgár származású vezetője miért erőltet február eleji határidővel egy olyan komplex technikai átállást, amelynek során a bevezetendő technológia jóval elmaradottabb, mint az eddig használatos, ráadásul a rövid tesztidőszakban rengeteg probléma merült fel vele kapcsolatban.

Megírtuk azt is, hogy többen úgy vélik, ha megvalósul az eredetileg még február 1-jére tervezett, majd a múltkori cikkünk írásakor február 8-ra (mára) halasztott átállás, könnyen veszélybe kerülhet a 14 csatornával rendelkező tévétársaságnál az adáslebonyolítás.

A TV2 Média Csoport Róna utcai székháza Budapesten
A TV2 Média Csoport Róna utcai székházának homlokzata Budapesten
Fotó: Szalay Dániel / Media1

Több egykori és jelenlegi TV2-s munkatárs is azt jósolta január végi cikkünk elkészítésekor lapunknak, hogy ha a TV2-nél tényleg megvalósul az átállás, 90% az esélye annak, hogy időnként gondok merülnek fel az adáslebonyolításnál, előfordulhat, hogy nem is tudják leadni a friss adást, vagy esetleg túlcsúszhatnak a törvényileg szabályozott reklámkereteken, vagy épp ellenkezőleg és nem tudják adásba tenni a reklámokat és kompenzálniuk kell a reklámozókat. (Ez a komplex szoftver figyeli ugyanis azt is, hogy az adott műsorelemek megfelelnek-e különféle paramétereknek.)

Sok a furcsaság

A TV2 működése szempontjából kritikus jelentőséggel bíró új szoftver előzetes bevezetési időszaka során a munkatársak rengeteg problémát és hiányosságot jeleztek a főnökségnek, a kiszivárgó információk és a munkatársak elmondása szerint a cégvezetésből Stanchev és Pavlova mégis görcsösen ragaszkodott az általuk kiválasztott gyártóhoz. Forrásaink azt is mondták, nevetséges és amatőr, hogy az addig használt helyi magyar fejlesztésről történő komplex átállást szürreálisan gyors tempóban akarnak átvinni, miközben más vállalatoknál az ilyesmit akár több évnyi előkészítés is megelőz.

A TV2 Média Csoport Zrt. eddig egy magyar fejlesztésű, Traffik 2. néven emlegetett vállalatirányítási megoldást használt, amihez helyben volt a terméktámogatás, így probléma esetén hamar, gyakran fél órán belül el tudták hárítani a problémákat, most viszont egy cseh eredetű szoftverre próbálnak átállni. Az új megoldás ráadásul magyarul sem tud, mint az eddigi, amelyet kifejezetten a TV2 igényeire fejlesztett egy magyar vállalkozás. Nem beszélve arról, hogy a bevezetendő szoftvernek olyan alapvető hiányosságai vannak, hogy például nem támogatja a másolás és beillesztésre szolgáló népszerű Control-C, Control-V billentyűkombinációt, jóval több időt igényel ezért a szerkesztők részéről az adáselemek összerakása, miközben a TV2 gyakran utolsó pillanatban hajt végre műsorváltozásokat, hogy így reagáljon a versenytársa, az RTL Klub diktálta versenyhelyzetre. Az új szoftverből nem csak a Control-C, Control-V maradt ki, de jóval nehézkesebb benne párhuzamosan kezelni a 14 adásmenetet, amelyek között eddig könnyen lehetett lépegetni a Traffik 2 szoftverben.

Az egyik TV2-s munkatárs a Media1-nek ahhoz hasonlította a helyzetet, mintha egyik napról a másikra egy Mercedes vagy BMW tulajdonosát arra kényszerítenének, hogy üljön át egy kisebb felszereltségű Skoda Fabiába, vagy egy Volkswagen Polóba. A munkatársak betanítását is eléggé késve kezdték, az oktatást pár nap alatt akarták lebonyolítani, miközben egy olyan új rendszerről van szó, amin súlyos százmilliók múlhatnak.

A munkatársaknak egyébként azt ígérték, hogy a szoftvert a gyártó még fejleszti az átállásig. Csakhogy a munkatársak úgy vélik, szerintük bármekkora energiákat is ölnek bele, egy Skoda Fábiából sosem lesz Mercedes. Azaz sosem lesz ez a szoftvermegoldás olyan hatékony, mint az eddigi volt, nemhogy hatékonyabb nála. Akkor meg mi értelme az átállásnak.

Marsi Anikó és Gönczi Gábor a TV2 Tények Stúdiójában
Gönczi Gábor és Marsi Anikó a TV2 Tények Stúdiójában. Fotó: TV2 sajtószoba

A TV2-nél dolgozó egyik beszélgetőpartnerünk azt mondta: a TV2 vezérigazgatója óriási hibát követ el, mert nem csak az adásbiztonság kerülhet veszélybe, de már most járulékos kár keletkezett azzal, hogy nagy tudású tévés szakemberek távoznak az átállás kapcsán a médiavállalattól. Idéztük a korábbi cikkünkben az egyik TV2-s forrásunkat is, aki arról beszélt, hogy kollégái közül többen „síkidegek” már egy ideje, mert hiába hívták fel a vezetés figyelmét arra, hogy ez a szoftver leginkább a kisebb, filmeket játszó televíziók számára lehet jó, de nekik nem. Ráadásul az átállással nem csak a cég pénzét kockáztatja a vezetés azáltal, hogy balul sül el az átállás, de a munkatársak számára is kellemetlenségeket okoz az egész, már most is – fogalmazott a TV2 munkatársa.

Az illető azt is mondta, komolyan tartanak attól is, hogy ha az új szoftverrel gond lesz és emiatt elcsúszik az adáslebonyolítás, például több reklám kerül adásba, mint amit a jogszabály megenged, vagy épp valami lemarad, akkor a vezetés a munkavállalókon próbálja majd bevasalni az ebből adódó károkat fizetésmegvonással.

Nos, ilyen előzmények után nem meglepő, hogy mint a Media1 megtudta, Pavel Stanchev, a TV2 vezérigazgatója és Vilma Pavlova hr- és üzemeltetési igazgató végül kénytelen volt megint elhalasztani a február 8-i átállást. Az új céldátum így lett most információink szerint február 15.

A TV2 sajtóosztálya szűkszavú választ adott a halasztást kapcsán

A Media1 tegnap, hétfőn az átállás elhalasztásáról a következő kérdéseket küldte a TV2 sajtóosztályának:

„Szeretnénk megkérdezni, hogy a végül február 8-ra kitolt határidőben meg tud-e valósulni a Traffik 2 rendszer cseréje, illetve helytállók-e azok az értesüléseink, mi szerint újból el kellett halasztani a bevezetést, illetve ha igen, mi az oka a halasztásnak?”

Ma, egy nappal később a következő válasz érkezett a médiavállalattól:

„A témában már korábban tájékoztatást adtunk, ennél többet továbbra sem szeretnénk kommunikálni, mivel a TV2 Csoport egy független televíziós vállalat, a belső folyamatok, projektek nem tartoznak a nyilvánosságra.”

Az ügy előzményeiről részletesebben is olvashatnak a Media1 korábbi cikkében, ahol elolvasható az is, amit a TV2 sajtóosztálya még akkoriban válaszolt, amikor az eredetileg február 1-jére tervezett átállást épp február 8-ra halasztották, és sor került egy nagyobb távozási hullámra az üggyel összefüggésben.

A munkatársak az új dátumot sem tartják reálisnak, a tét már a vezérigazgató megítélése

A mostani halasztás kapcsán a TV2 munkatársai azt mondták a Media1-nek, szerintük egy héttel később sem lesz jobb a helyzet, miközben minden egyes halasztás óriási arcvesztés Pavel Stanchev és Vilma Pavlova számára. Beszélgetőpartnereink szerint a cég vezetése számára az lenne a legkisebb arcvesztés, ha azonnal leállítanák az átállást.

Pavel Stanchev, a TV2 vezérigazgatója a Televíziós Újságírók Díja gálán 2021-ben
Pavel Stanchev, a TV2 vezérigazgatója a Televíziós Újságírók Díja Gálán 2021-ben
Fotó: TÚD 2021

A Media1 egyébként úgy tudja, további személyek is tervezik távozásukat a TV2-től az átállás körüli nehéz helyzettel összefüggésben.

További híreket talál a Media1.hu oldalon! Csatlakozhat hozzánk Facebookon is. Feliratkozhat a Media1 RSS-csatornájára is.

Borító: A TV2 vezérlője. Fotó: Archív / TV2-sajtóosztály
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások