fbpx
Péntek Zoltán jogász, még a TV2 Csoport vezető ügyvédjeként

Elítéli Merkely Béla ügyvédje tettét a Magyar Lapkiadók Egyesülete, és a Médiatanácshoz fordul a történtek kapcsán

Állásfoglalást juttatott el pénteken az MLE a Media1-hez az elmúlt napok egyik nagy médiapiaci botránya kapcsán, ami azután robbant ki, hogy kiderült, dr. Péntek Zoltán, Merkely Béla ügyvédje több internetes tárhelyszolgáltatónál megpróbálta elérni (részben sikerrel), hogy tegyék elérhetetlenné három hírportál internetes oldalának Merkely által sérelmezett, állítólagosan személyiségi jogot sértő tartalmait.

Mint arról a Media1 beszámolt, egy ismert közszereplő, Merkely Béla ügyvédje, dr. Péntek Zoltán –  akiről megírtuk, hogy nem más mint a TV2 Csoport néhány évvel ezelőtt távozó vezető jogásza – levélben szólította fel az Alfahír, az Ezalényeg.hu és a Propeller.hu portálok internetes tárhelyszolgáltató partnereit, hogy azonnal távolítsanak el, egy Merkely Bélát érintő állítólagosan jogsértő tartalmat, ha ugyanis ezt nem teszik meg, azzal az internetes hostingcégek maguk is jogsértést valósítanak meg.

Merkely Béla
Merkely Béla. Fotó: Koronavírus Tájékoztató Központ

A három portál közül kettő, az Ezalényeg.hu és a Propeller.hu tárhelyszolgáltatója a felszólításnak eleget tett annak ellenére, hogy a Media1-nek nyilatkozó dr. Bodolai László gyakorló médiajogász és egyetemi oktató, az Index.hu volt igazgatósági elnöke szerint a tartalom elérhetetlenné tételével a szolgáltatók jogsértést valósíthattak meg, és a Péntek Zoltán által hivatkozott törvény, az Ektv. Bodolai szerint nem vonatkozik az impresszummal rendelkező, bejegyzett internetes sajtótermékekre, az alapján nem távolíthatnak el tartalmakat a szerkesztőségek megkerülésével azért, mert Merkely Béla szerint a róla megjelent tartalom jogsértő. Hangsúlyozta, hogy az internetes hírportálok működését a médiatörvény szabályozza, nem pedig az Ektv.

Kiderült az is, hogy Péntek Zoltán már egy ,Rogán Antal fideszes politikus harmadik feleségéről, Rogán Barbaráról megjelent tartalom esetében is sikerrel érte el, hogy elérhetetlenné váljon az Ezalényeg.hu nevű honlapon.

Az ügyvéd megpróbálta letagadni a történteket

Jellemző a helyzetre, hogy amikor a Media1 csütörtökön telefonon elérte a borítóképünkön szerelő Péntek Zoltánt, az ügyvéd megpróbálta letagadni, a telefonban hogy ő írta a leveleket a tárhelyszolgáltatóknak, később azonban, amikor szembesítettük vele, hogy az ő neve, kézjegye, telefonszáma, címe szerepel a három portál szolgáltatóinak küldött felszólító leveleken, idegesen és érdemi válasz nélkül bontotta a vonalat.

A napokban egyébként Polyák Gábor, az ellenzéki összefogás sajtóügyi szakértője nagyon veszélyesnek nevezte, hogy az Ektv alapján ügyvédek a tárhelyszolgáltatókhoz fordulnak a szerkesztőségekkel való jogvitáik miatt, nem pedig bíróságokhoz. Az ügy legújabb fejleménye egy pénteki állásfoglalás, nyilatkozat, amelyet a magyar lapkiadókat tömörítő Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) juttatott el a Media1-hez.

Elítéli a történteket a Magyar Lapkiadók Egyesülete

Az MLE honlapján is fellelhető szöveg lényege, hogy az MLE elítéli, ha ügyvédek személyiségi joggal kapcsolatos vitás kérdéseik kapcsán nem a Polgári Törvénykönyvben, a sajtószabadságról szóló törvényben, vagy az Mttv.-ben (médiatörvény) rögzített jogi eljárások igénybevételével tesznek eleget a személyiségi jogok valós sérelmének a reparációjára, hanem a felelős kiadókat megkerülve, a tárhelyszolgáltatókat kötelezik a tartalom azonnali eltávolítására.

Úgy fogalmaznak, az ügyvédek olyan jogi eszközhöz nyúlnak ilyenkor, mely teljességgel ellentétes az eredeti jogalkotói szándékkal.

Az MLE (Péntek Zoltán nevének megemlítése nélkül) hangsúlyozta:

„a tárhelyszolgáltatónak címzett megkeresésben a többször is módosított 2001. évi CVIII. számú, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló törvényre (Ektv.) való hivatkozással a sérelmezett írás azonnali eltávolítását követelték. Tény, hogy a »notice and take down« eljárás egy 2001 óta létező szabály Magyarországon, melynek értelmében a tárhelyszolgáltató csak akkor nem felelős a nála elhelyezett információval való jogsértésért, ha nincs tudomása róla, és amikor tudomást szerez, akkor azonnal leveszi. Ez az eljárás azonban a szerzői jogi és védjegy jogi sérelmeket hivatott orvosolni, nem pedig a vélelmezett személyiségi jogok sérelmének megakadályozására szolgáló jogi eszköz.”

A Médiatanácshoz fordulnak és azt javasolják, mindenki ellenőrizze a szolgáltatójával kötött szerződését

A Magyar Lapkiadók Egyesülete egyúttal felhívja a kiadók figyelmét, hogy alaposan vizsgálják felül a tárhelyszolgáltatóikkal kötött szerződésüket és szükség esetén módosítsák azokat a sajtószabadság és az információáramlás szabadsága érdekében, másrészt megkeresi a Médiatanácsot az eset kapcsán felmerült szakmai kérdések egyeztetése ügyében.

Az ügy előzményeiről itt érhető el a korábbi cikkünk.

További hírek találhatók a Media1-en. Érdemes belájkolni az oldalunkat a Facebookon és feliratkozni a napi hírlevelünkre.

Borító:  Péntek Zoltán jogász, még a TV2 Csoport vezető ügyvédjeként. Fotó: archívum
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások