fbpx
Merkely Béla

Új fegyvert vetettek be a magyar médiával szemben: az internetszolgáltatóval tüntetik el a nem tetsző tartalmakat

Most már nem a bíróságokon keresztül igyekeznek a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez közeli szereplőkről kínos információkat tartalmazó anyagokat eltávolíttatni, hanem a szerkesztőségek megkerülésével, az adott portálok internetszolgáltatóinál próbálkoznak egy-egy cikk eltüntetésével az ezzel megbízott jogi képviselők. A napokban így járt az Alfahír, az Ezalényeg és Propeller is.

Az Alfahír beszámolója szerint Merkely Béla ügyvédje felszólította a domén- és tárhelyszolgáltatójukat, hogy tegye a cég elérhetetlenné az alfahir.hu egyik tartalmát, azt ugyanis jogsértőnek találja. Az ügyvéd jelezte a szolgáltatónak, hogy ha nem távolítja el a tartalmat, azzal úgymond maga is jogsértést valósít meg.

A tárhelyszolgáltatónak címzett levélben az ügyvéd a többször is módosított 2001. évi CVIII. számú, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló törvényre (Ektv.) hivatkozott, miközben a szerkesztőséget az Alfahír elmondása szerint nem kereste meg senki Merkely Béláék részéről a cikkel kapcsolatban.

Merkely Béla ügyvédje hasonló felszólítással megkereste a tartalmat közlő propeller.hu és az ezalenyeg.hu oldalak internetes szolgáltatóit is, amelyeknél szintén kezdeményezte a tartalmak elérhetetlenné tételét. Bár az Alfahír szolgáltatója ennek nem tett eleget, a propeller.hu és az ezalenyeg.hu esetében a tartalom ezután elérhetetlenné vált, bár utóbbinál végül az adott tartalmat újra közzétették egy másik internetes címen.

Ha gyakorlattá válik Merkely Béla ügyvédjének módszere, az nagyon veszélyes fegyverré válhat

Polyák Gábor egyetemi docens, az ellenzéki összefogás, az Egységben Magyarországért sajtóért és médiáért felelős szakpolitikai kabinetvezetője (aki mostanáig mint a Mérték Médiaelemző Műhely alapítója volt ismert) az Alfahírnek elmondta, hogy 2001 óta létező szabály Magyarországon, hogy a tárhelyszolgáltató csak akkor nem felelős a nála elhelyezett információval való jogsértésért, ha nincs tudomása róla, és amikor tudomást szerez, akkor azonnal leveszi. Eddig azonban Polyák nem találkozott olyan jellegű felhasználási módjával ennek a szabálynak, mint amiről az Alfahír beszámolt.

Polyák Gábor a „Newsreel, hogyan tanítsuk a jövő újságíróit?" című konferencián Pécsen 2019. november 6-án.
Polyák Gábor a „Newsreel, hogyan tanítsuk a jövő újságíróit?” című konferencián Pécsen 2019. november 6-án. Fotó: Meixer Fanni / Media1-archív

Polyák Gábor véleménye szerint a szabályozás abban teszi érdekeltté a szolgáltatót, hogy távolítsa el az adott tartalmat, azonban ezen a területen még csak eljárási szabályok sincsenek, csak a szerzői jogi és a védjegy jogi jogsértések esetében vannak ilyenek lefektetve. Ebben az esetben tehát jelenleg csak egy vélelmezett jogsértés áll fenn, mivel nincs róla bírósági döntés, ez teszi bonyolulttá a helyzetet. Vélelmezett jogsértés esetén pedig még nem kell eltüntetni az adott tartalmat – magyarázta az Egységben Magyarországért kabinetvezetője.

A tárhelyszolgáltatók csak a helyet adják, mégis az ő kezükbe kerül a döntés

A gyakorlat jövőbeni elterjedésére vonatkozó kérdésére Polyák Gábor elmondta, hogy ez nagyon veszélyes lehet és komoly következményekkel járhat, hiszen például a Facebook is egy tárhelyszolgáltató, ilyen alapon kommentek esetében is kérhető lenne ezek törlése. A Facebookkal ellentétben pedig (amely jellemzően saját hatáskörben dönt arról, hogy kivizsgálja-e az esetet vagy sem) a többi tárhelyszolgáltató nem fog például közéleti szempontokat mérlegelni, így ha ez a gyakorlat rendszeressé válik, akkor ez egy újabb fegyver lehet a kormányközeli személyeknek dolgozó ügyvédek kezében.

A bíróság megkerülése személyiségi jogi és gyűlöletbeszéddel kapcsolatos ügyekben a fentebb ismertetetthez hasonló lehetetlen helyzeteket eredményezhet, amelyekre nincsen jelenleg gyakorlat és válasz, szükséges lehet ennek a kérdésnek a megvitatása szakemberek bevonásával  – mondta Polyák az Alfahírnek.

A helyzet komolyságát jól jelzi, hogy ugyan az Alfahír esetében nem jártak sikerrel, azonban más portálokról sikerült eltüntetni olyan cikkeket, amelyben bármilyen formában céloztak arra, hogy megkerestek egy közszereplőt a Schadl Györgynél talált pornográf felvételek kapcsán.

További érdekesség, hogy az Ezalényeg.hu-nál azt nyilatkozták, hogy ugyan most nem kaptak semmilyen értesítést, de ismerték a Merkely Béla képviseletében eljáró ügyvédet. A jogász ugyanis korábban egy Rogán Barbaráról, Rogán Antal harmadik feleségéről szóló cikket már sikeresen eltávolíttatott a felületről.

Frissítés

Jogsértést valósíthattak meg a tárhelyszolgáltatók, ha eleget tettek az ügyvédi felszólításnak

A Media1 következő cikkéből kiderül, hogy egy ismert médiajogász szerint a tárhelyszolgáltatók jogsértést valósíthattak meg, ha eleget tettek az ügyvédi felszólításnak

Még több hír érhető el a Media1.hu oldalon. Csatlakozhat hozzánk Facebookon is.

Borító: Merkely Béla. Fotó: Koronavírus Tájékoztató Központ
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások