fbpx
Merkely Béla a TV2 vendégeként

Jogsértést valósíthattak meg a tárhelyszolgáltatók, amikor Merkely Béla ügyvédjének utasítására tartalmat tettek elérhetetlenné

Bodolai László ismert médiajogász és egyetemi oktató szerint akár kártérítést is követelhetnek az Ezalényeg.hu és a Propeller.hu hírportálok tulajdonosai a tárhelyszolgáltatóiktól, amennyiben igaz, hogy a szolgáltatók Merkely Béla ügyvédjének felszólítására elérhetetlenné tették az említett hírportálok bizonyos tartalmát. Bodolai szerint a tárhelyszolgáltatók megsérthették a médiatörvényt és olyan jogszabályt (Ektv.) alkalmaztak, amely nem vonatkozik a hírportálokra, médiaszolgáltatókra. A Media1 azt is megtudta, hogy a tárhelyszolgáltatókhoz az a Péntek Zoltán nevű ügyvéd fordult, aki a korábban a TV2 Csoport vezető jogászaként is dolgozott. Péntek Zoltán lapunk megkeresésére meglehetősen ellentmondásosan és idegesen reagált.

Mint arról a Media1 szerdán már beszámolt, sajátos fegyvert vet be a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez (NER) közeli szereplőkről megjelent bizonyos médiatartalmak gyors eltávolítása érdekében egy ügyvéd, aki Merkely Béla jogi képviselőjeként nemrég felszólította az Alfahir.hu hírportál tárhelyszolgáltatóját, hogy tegye  elérhetetlenné az Alfahír egyik tartalmát, azt ugyanis a rá vonatkozó rész miatt Merkely jogsértőnek találja. Az ügyvéd, aki a Media1 információi szerint nem más, mint dr. Péntek Zoltán, a felszólítás mellé csatolta Merkely megbízólevelét is, rajta az ismert közszereplő aláírásával.

Az ügyvéd – aki a Media1 információi szerint egyébként 2016-ig, 19 éven át a TV2 Média Csoport vezető jogásza volt – az Alfahír tárhelyszolgáltatóján kívül megkereste az Alfahír cikkét átvevő Propeller.hu és az Ezalényeg.hu nevű portálok tárhelyszolgáltatóit is, és azt állította nekik, hogy ha nem távolítják el azonnal a Merkely Bélát is érintő tartalmat, azzal úgymond maguk is jogsértést valósítanak meg.

Péntek Zoltán, itt még a TV2 Média Csoport vezető jogászaként
Péntek Zoltán, itt még a TV2 Média Csoport vezető jogászaként (archívum)

Olyan törvényre hivatkozott Merkely Béla ügyvédje, ami nem a médiaszolgáltatókra vonatkozik

A tárhelyszolgáltatóknak címzett levelében Merkely Béla ügyvédje a többször is módosított 2001. évi CVIII. számú, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló törvényre (Ektv.) hivatkozott.

Az Alfahír szerint szerkesztőségüket a szolgáltatóhoz való fordulás előtt nem kereste meg senki Merkely Béláék részéről a cikkel kapcsolatban, hanem a szerkesztőséget megkerülve fordult a jogász az internetes tárhelyszolgáltatóhoz. Az Alfahír szolgáltatója ugyan megtagadta a megkeresést, tehát esetükben nem járt sikerrel az ügyvéd a tartalomeltávolíttatás kapcsán, azonban a két másik oldal, a Propeller és az Ezalenyeg.hu esetében a sérelmezett tartalom elérhetetlenné vált.

Kiderült az is, hogy az Ezalényeg.hu jól ismeri a Merkely Béla képviseletében eljáró ügyvédet. Péntek Zoltán ugyanis korábban egy Rogán Barbaráról, Rogán Antal fideszes politikus harmadik feleségéről szóló cikket is sikeresen eltávolíttatott a felületükről.

kábel, internet, UTP
Fotó: stock / Depositphotos

Ellentmondásban az ügyvéd

A Media1 ma, csütörtökön sikerrel érte el Péntek Zoltánt. Péntek először azt állította, azt sem tudja, milyen ügyről van szó, majd amikor elmondtuk, hogy az Ezalényeg.hu és a Propeller.hu valamint az Alfahír szolgáltatóinak írott levélről van szó, amiről tegnap írtunk cikket, azt mondta, nincs köze hozzá.

Amikor szembesítettük vele, hogy az ő aláírása szerepel a telefonszáma és a címe mellett a tárhelyszolgáltatóknak küldött felszólító papíron, idegesen elköszönt és bontotta a vonalat, mondván az imént „már válaszolt a kérdésre”.

Bodolai László: a tárhelyszolgáltatók jogsértést követtek el, ha eleget tettek az ügyvédi felszólításnak

A minap megkereste a Media1-et az Index körüli történések kapcsán is ismert dr. Bodolai László médiajogász (az Index.hu Zrt. volt igazgatósági elnöke), aki nem csak számos perben lát el jogi képviseletet, de több egyetemen, például az ELTE-n is oktat a témáról, és aki sikerrel képviselte korábban az Indexet, amikor a fórumában megjelent hozzászólások miatt peres felek bíróságon próbálták a lapot jogilag felelőssé tenni a megjelentek kapcsán.

Bodolai azt nyilatkozta lapunknak:

„szerinte teljesen hibás és téves az a jogértelmezés, hogy egy hosting szolgáltatást és internet-hozzáférés szolgáltatást nyújtó cég ügyvédi kérésre önhatalmúlag eltávolíthat bármilyen tartalmat egy bejegyzett internetes sajtótermékről.”

Bodolai László ügyvéd, még az index.hu Zrt. elnökeként az ATV Egyenes beszéd c. műsorában
Bodolai László ügyvéd, még az index.hu Zrt. elnökeként az ATV Egyenes beszéd c. műsorában

Bodolai László jelezte:

„a sajtótermékek a 2010. évi CLXXXV. törvény (Médiatörvény) és a 2010. évi CIV. törvény (sajtótörvény) hatálya alá tartoznak, amely jogszabályok pontosan meghatározzák a működésük feltételeit, és a felelősség rendszert. A Médiatörvény bejelentési kötelezettséget ír elő a sajtótermék alapítójának, kiadójának, és a sajtótermékek működése regisztrációhoz kötött, amely regisztrációt a Médiahatóságnál kell megtenni. A sajtótermékek felelősség rendszerét is a fenti törvények szabályozzák, meghatározva a kiadó (alapító) anyagi mögöttes felelősségét, és a szerkesztőség helyreigazítási kötelezettségét. A kiadó, szerkesztőség alapadatai a Médiahatóság honlapján is megtalálható, illetve a sajtótermék impresszumában is közzé kell tenni, a nyilvántartásba vételi számmal együtt.  A hatóság – ha nem felel meg a fenti követelményeknek – törli a sajtóterméket a nyilvántartásból.”

A médiajogász hangsúlyozta:

„az EKER (2001. évi CVIII. törvény) törvényben szabályozott értesítés-eltávolítás elvét akkor lehet alkalmazni, ha a tartalom nem tartozik a sajtó és médiatörvény hatálya alá, vagy egy sajtóterméknek látszó tartalomszolgáltatás megpróbálja kikerülni a médiatörvényt (nem regisztrál, nem található impresszum, nem található meg a szerkesztésért,  kiadásért felelős jogi, vagy természetes személy). Természetesen sajtótermék felületén is jelenhetnek meg nem szerkesztett (szerkesztőségi felelősség alá nem tartozó) tartalmak (blogok, kommentek), ezek már az EKER  törvény hatálya alá tartoznak, itt lehet kérni az eltávolítását a kiadótól, vagy például egy blogszolgáltatást nyújtó gazdasági társaságtól.”

Bodolai László a Media1-nek telefonon azt mondta, szerinte ez a mostani eset az Ezalényeg.hu és a Propeller.hu kapcsán olyan, mintha egy házmester kilyukasztaná a társasház előtt álló autók kerekét azt vélelmezve, hogy az autósok bizonyára nem váltottak parkolójegyet.

Bodolai Lászlót egyébként olyannyira felbosszantotta az ügy, hogy a témáról hamarosan részletes cikket ír majd az Élet és Irodalom című lapba.

Frissítés 2022.02.11.
Egy nappal fenti cikkünk után a Magyar Lapkiadók Egyesülete közleményben ítélte el, amit Merkely Béla ügyvédje tett, részletesen erről újabb hírünkben olvashatnak.

Frissítés 2022.02.14.

A témáról a Media1 podcastjában részletesen is szó esett, a beszélgetés itt érhető el.

További hírek érhetők el a Media1.hu oldalon! Csatlakozhat hozzánk Facebookon és kérheti ingyenesen napi hírlevelünket is! Tartalmainkat eléri RSS segítségével és ott vagyunk Twitteren is.

Borító: Merkely Béla a TV2 vendégeként korábban. Fotó: adáskép
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások