fbpx
Az RTL Klub HD LMBTQI logója

Az állítólagos jogsértés ellenére nem kell bírságot fizetnie az RTL Klubnak A család az család című reklámfilm kapcsán

Bár a Médiatanács a héten meghozott határozatában jogsértést állapított meg annak kapcsán, hogy az RTL Klub 11 alkalommal leadta A Háttér Társaság A család az család című társadalmi célú reklámját 2020 decemberében, a Media1 érdeklődésére a médiahatóság már azt közölte, hogy valójában semmiféle szankciót nem alkalmaz a médiaszolgáltatóval szemben a jogsértés megállapításán túl.

Mint arról nem sokkal ezelőtt a Media1 az NMHH közleménye alapján már beszámolt, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa úgy döntött, hogy az RTL Magyarország jogsértést valósított meg, amikor 2020 decemberében az RTL Klub csatornán, összesen 11 alkalommal reggel 6 és este 20 óra között leadta A család az család című, A Háttér Társaság által készített kisfilmeket, amelyekben LMBTQ emberek álltak ki a saját nemük iránt vonzalmat érző emberek társadalmi jogaiért, illetve a szivárványcsaládokért, valamint kifejezték aggodalmukat a megelőző hónapokban Magyarországon történt, a homoszexuálisokat hátrányosan érintő fejlemények kapcsán.

Ezekről a filmekről van szó.

A Médiatanács azt mondta ki jogsértőnek, hogy az RTL Klub úgymond „nem megfelelő időpontban” le ezeket a társadalmi cél szpotokat. A Médiatanács szerint ugyanis késő estére, éjszakára, vagy hajnali időpontra kellett volna tenni a sugárzást. (Ilyenkor azonban jóval kevesebb néző érhető el, vagyis közel sem lett volna olyan hatásos a kampány, mint amilyen lett.)

Az NMHH a közleményében azt írta, hogy

„függetlenül attól, hogy az ilyen közleményeket nem kell korhatári kategóriába sorolni, csak olyan időszakban sugározhatók, amikor – tartalmuknak megfelelő kategóriába sorolása esetén közzétételüknek – a klasszifikációs szabályok szerint helyük lenne. Mivel a gyermekek számára nehezen értelmezhető a hirdetésben megjelenő azonos nemű párok gyermeknevelése és a családdal együtt tárgyalása, így azok csak este 9 és reggel 5 óra között kerülhettek volna adásba, miközben a csatornán reggel 6 és este 20 óra között adták le őket.”

Próbálták elkerülni, hogy le kelljen írni, hogy valójában nincs szankció

Miközben az NMHH közleménye elég hosszan ecsetelgette, miért találta jogsértőnek a szpot sugárzását, furcsa mód nem tért ki az alkalmazott szankciókra. Emiatt a Media1 kérdéssel fordult a hatósághoz, hogy ha úgymond jogsértés történt, akkor mekkora összegű bírsággal élt a Médiatanács. Az NMHH erre válaszként nemrég a következő választ küldte a Media1 számára:

„A társadalmi célú hirdetéssel kapcsolatban a Médiatanács megállapította a jogsértést, de nem szabott ki bírságot az RTL Klub szolgáltatójára.”

Az NMHH közleményeiben egyébként minden esetben hangsúlyozni szokta, hogy a szankciókat a jogsértés súlyosságával arányosan állapítja meg, és erre a jogszabály is kötelezi. Mivel jelen esetben nem éltek szankcióval, arra lehet következtetni, hogy a Médiatanács tagjai talán maguk sem hiszik el igazán azt, hogy lenne annak bármiféle társadalmi veszélyessége, ha a fiatalok toleránssá válnának azon embertársaik iránt, akik eltérően gondolkodnak az átlagtól.

Kerestük az RTL Magyarország Marketing és Kommunikációs igazgatóságát is, hogy elfogadják-e a határozatot, vagy fellebbeznek-e ellene. Amennyiben reagálnak, arra még visszatérünk.

Frissítés 17:06

Megjött az RTL válasza

Időközben befutott az RTL Magyarország válasza is, amiről külön hírben számolunk be, ami elérhető ITT.

További hírek érhetők el a Media1.hu oldalon.

Csatlakozhat hozzánk Facebookon is.

Borító: Az RTL Klub HD LMBTQI logója. Ezt a logót 2021 júniusában alkalmazták néhány héten át tiltakozásképp, amikor kormánypárti szavazatokkal az Országgyűlés elfogadta a gyerekvédelmi szabályozást, mely éjszakába száműzte a homoszexualitást érintő műsorszámokat és korhatári besorolást írt elő a reklámok esetére is. Fotó: Media1 olvasó / Brigitta
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások