fbpx
A 2022. január 31-i pedagógussztrájk témaköre különböző kormánypárti médiatermékekben.

Mindent megtett a kormánypárti sajtó, hogy lejárassa a tanársztrájk résztvevőit

„Teljes érdektelenségbe fulladt”, „megpróbált káoszt teremteni a baloldal a közoktatásban” – néhány cím a kormánypárti sajtó írásából a hétfői pedagógussztrájk kapcsán. Volt olyan online portál, amelyik a Soros-szervezeteket is felfedezni vélte a munkabeszüntetés támogatói között.

Mint ismert, a közoktatásban dolgozó pedagógusok és más érintett, óvodai és iskolai dolgozók hétfőn, azaz ma reggel 8 és 10 óra között figyelmeztető sztrájkot tartottak. A kétórás munkabeszüntetést a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szervezte, a megalázóan alacsony munkabérek ellen tiltakoztak így.

A Media1 megnézte, hogyan tálalták a különböző kormánypárti online sajtótermékek a tanárok sztrájkját.

KESMA

A Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) / Mediaworks égisze alatt működő Origo.hu címlapján hétfő délután két hírben számolnak be az eseményről; ezek az alábbiak:

Az origo.hu a 2022 január 31-i pedagógussztrájkról.
Az origo.hu a 2022 január 31-i pedagógussztrájkról. Fotó: origo.hu

A portál keresője szerint a mai napon más hírt nem adtak közre a témáról, így például a tanárok álláspontját sem ismerhetik meg az Origo olvasói, akik előtt igyekezett a lap minél inkább negatívabb szövegkörnyezetben emlegetni a pedagógusokat.

A teljes érdekeltség kifejezést egyébként egy olyan sztrájkról írták, amelyről eközben az Index azt állította, hogy azon a vártnál is többen vettek részt, és van olyan iskola, ahol 500-nál is több diák hiányzott a figyelmeztető sztrájk idején.

A Magyar Nemzet Online felületén csak az volt olvasható a címlapon, hogy „a pedagógusok döntő többsége távol maradt a sztrájktól”, más hírrel nem találkoztunk náluk a nap folyamán a témáról.

Közmédia

A Mérték Médiaelemző Műhely egy mai, hétfő délutáni Facebook-bejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy csak az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) álláspontját, valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyilatkozatát találta meg a mai, hétfői tanársztrájk kapcsán a közmédia hírportálján, a Hirado.hu oldalon. Az oldal keresője ezenkívül kihoz egy délutáni MTI hírt is arról, hogy a szakszervezetek szerint 20 ezren szüntették be a munkát.

A BRFK közleménye arról szólt, hogy, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) hétfőre autós demonstrációt szervezett Budapesten, a figyelmeztető sztrájkot tartó pedagógusok melletti szolidaritásként – emiatt pedig nagyobb forgalom várható a fővárosban.

Az EMMI közleménye pedig azt állította, hogy a pedagógusok kevesebb mint egyötöde vett részt a hétfői sztrájkban.

PestiSrácok

A PestiSrácok felületén is olvasható az EMMI közleménye, valamint egy külön hírben is foglalkoztak az eseménnyel, melyben egyebek mellett azt is írják, hogy „nem meglepő, hogy Soros-szervezetek is a támogatók között vannak”, és szintén azt állították, hogy a vártnál kevesebben vettek részt a demonstráción. Beszámoltak a sztrájk kezdetéről is, „baloldal legújabb kampányakciója” kifejezéssel illetve azt.

Eközben a kormánytól független médiában

A hvg.hu több anyagot is szentelt a témának. Jelenleg is címlapon találjuk a

című anyagokat, de írnak arról is, hogy a sztrájkoló tanárok melletti kiállásként 200 autóból álló konvojjal vonultak fel a szakszervezetek Budapesten.

A 24.hu azt írta, hogy előfordult 101 százalékos részvétel is a hétfői tanársztrájkon, és mintegy 20 ezer sztrájkolót emlegettek, írtak arról, hogy az orvosi kamara is szolidáris, és Márki-Zay Péter gondolatait is idézték a téma kapcsán. Több más anyagban is foglalkoztak a tanársztrájkkal.

A 444 is alaposan foglalkozott a témával, videót is közöltek, és egy olyan katolikus iskoláról is beszámoltak, ahol senki sem sztrájkolt, amit ugyanakkor az érintettek szégyelltek.

Kasza János, Szalay Dániel

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Borító: A 2022. január 31-i pedagógussztrájk témaköre különböző kormánypárti médiatermékekben. Fotó: Media1-montázs
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */