fbpx
Facebook, Meta.

A médiahatóság új elnöke szerint problémás, hogy a közösségi média nagy cégei „saját jogrendszert” alkalmaznak

Koltay András szerint a közösségi médiás platformok például rangsorolják a tartalmakat, ezért ezt a szerkesztői tevékenységet célszerű lenne szabályozni. Egy konferencián beszélt erről, ahol a KESMA elnöke, Szánthó Miklós is felszólalt.

Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a kormányközeli újságírószervezet, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség, az Alapjogokért Központ és a Batthyány Lajos Alapítvány Igazságháborúk című, a sajtószabadságról szóló konferenciáján szólalt fel.

Mint fogalmazott, a socialmedia vállalatoknak nagy hatásuk van a nyilvánosságra, és néhány, jellemzően amerikai technológiai cég akkorára nőtt, amekkoráról a korábbi médiakonglomerátumok nem is álmodhattak.

A platformok szabályai „jogrendszereknek” tűnnek, mégsem azok, mert nem találhatóak meg bennük az ismert garanciák

– szögezte le Koltay az MTI beszámolója szerint.

Mint az NMHH tavaly kinevezett elnöke fogalmazott, a Facebook egészen 2016-ig alapvetően tagadta, hogy médiavállalat lenne: sima technológiai cégként határozta meg magát. Donald Trump amerikai elnökségéhez kapcsolódóan azonban változott az elképzelése. Ma már a hozzá hasonló vállalkozásokkal együtt elismeri, hogy befolyásolja a nyilvánosságot, a médiáéhoz hasonló tevékenységet végez. Koltay megjegyezte: ezek a cégek ugyanazokért az anyagi forrásokért küzdenek, mint a hagyományos médiumok.

Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának megválasztott új elnöke (j) esküt tesz, mellette Bartóki-Gönczy Balázs, a Médiatanács új tagja (b) az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. december 14-én. Mögötte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (hátul, j).
Budapest, 2021. december 14.
Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának megválasztott új elnöke (j) esküt tesz, mellette Bartóki-Gönczy Balázs, a Médiatanács új tagja (b) az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. december 14-én. Mögötte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (hátul, j).
MTI/Kovács Attila

Súlyos problémák

Forradalmi változás, hogy a közösségi média platformjai saját maguk bírálhatnak el tartalmakat, hiszen a jogellenességről korábban bíróság vagy kijelölt hatóság dönthetett – emelte ki az NMHH elnöke. Hozzáfűzte, hogy ma már egy mesterséges intelligencia ugyanolyan eszközt kap, mint egy bíró.

Koltay András a közösségi médiában tapasztalható szerkesztői tevékenységet is súlyos problémának nevezte. A platformok rangsorolják a tartalmakat: személyre szabottan meghatározzák, hogy egy adott embernek egy adott napon mi legyen fontos. Ebben azonban üzleti vagy politikai célú manipuláció lehetősége rejlik – fejtette ki.

Az NMHH elnöke úgy vélekedett, hogy kívánatos lenne szabályozni a szerkesztői tevékenységet.

A KESMA elnöke is részt vett a konferencián

Az eseményen Szánthó Miklós, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kuratóriumi elnöke, az Alapjogokért Központ igazgatója is kifejtette a gondolatait – igaz, ő nem a közösségi médiával, hanem a magyar médiapiaccal kapcsolatban.

Szánthó Miklós, a KESMA elnöke
Szánthó Miklós, a KESMA elnöke. Forrás: Youtube

Szánthó az MTI szerint többek között kijelentette, hogy „a magyarországi média egyensúlyi állapot felé tart a kutatások szerint”. Állítása szerint a változások „pozitívak”, míg „jobboldali médiatúlsúlyról azonban egyáltalán nem lehet beszélni” – vélte a közel 500 médiaterméket magába foglaló kormánypárti médiabirodalom elnöke, akiről tavaly év végén derült ki, hogy belépőkártyája van a Miniszterelnökségre a Karmelitába.

Szánthó egyébként az állami hírügynökség szerint még olyanokat is mondott, hogy a kommunista elit 1990 után sikeresen alakította át politikai tőkéjét gazdasági és kulturális tőkévé, és teret nyert a médiában is – ennek lett az eredménye a KESMA elnöke szerint, hogy a rendszerváltást követően a baloldal sokáig akkor is hatalmon volt, ha épp nem volt kormányon.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel a hírlevelünkre is!

Borító: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások