fbpx
Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója beszédet mond a Sára Sándor vetítő- és koncertterem ünnepélyes átadásán az MTVA Kunigunda útjai székházában 2021. szeptember 22-én. A két éve elhunyt Kossuth-nagydíjas filmrendező, operatőr nevét viseli ezentúl az MTVA vetítő és koncertterme.

Az állami média vezetői a pártatlanságról beszélgettek az EBESZ munkatársaival

Megbeszélést folytatott az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának képviselőivel.

A találkozóról egyelőre csak az egyik érintett féltől, az MTVA sajtó és marketing ügyekkel foglalkozó irodájától érkezett információ egy MTI-hez eljuttatott keddi közleményen keresztül. E szerint Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a tanácskozáson beszámolt a magyar közszolgálati médiarendszer működéséről, külön kiemelve a közelgő országgyűlési választásokkal kapcsolatban a kampányban alkalmazott, a médiatörvényben és a Közszolgálati Kódexben megjelenő kiegyensúlyozottságra és pártatlanságra vonatkozó rendelkezések érvényesülésének garanciáit.

Hangsúlyozták a múlt héten megalakult Közmédia Választási Iroda szerepét, amelynek feladata annak felügyelete, hogy a közmédia valamennyi médiatartalom-szolgáltatása a kampányidőszak és a választás ideje alatt is mindenkor megfeleljen a Közszolgálati Kódex előírásainak, valamint a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek.

A közlemény hozzátette: a találkozó végén a közmédia vezetői az EBESZ képviselőinek kérdésére válaszolva kifejtették, hogy a közszolgálati médiaszolgáltatónak a működését meghatározó jogszabályok szerint nincs, és nem is lehet beleszólása a magyar médiapiac működésébe, hiszen a törvény erejénél fogva független intézményként működik.

Megjegyezték továbbá, hogy mint minden magyar médiaszolgáltatónak, a közmédiának is be kell tartania a médiatörvény pártatlanságot biztosító rendelkezéseit és a közszolgálati média alapelveit tartalmazó Közszolgálati Kódex előírásait.

Cenzúra és más problémák

Az MTI-n a találkozóról megjelent hír arra nem tért ki, hogy a találkozón szóba kerültek-e a közmédia „kiegyensúlyozottságát” és „pártatlanságát” megkérdőjelező olyan közelmúltbeli események, amikor például a cenzúra eszközéhez nyúlt az állami médiavállalat. Legutóbb például az ellenzék választási közleményének közzétételét tagadta meg az MTI, de 2021 decemberében a Jobbik közleménye kapcsán is hasonlóan jártak el. Még 2021 júniusában a DK azon közleményét sem adták közre, amely éppen arról szólt, hogy a párt pert nyert az MTI ellen cenzúra miatt. Bende Balázs, az M1 műsorvezetője pedig épp múlt szombaton azzal rémisztgette a nézőket, hogy a baloldal arra kényszerítené az embereket, hogy fázzanak és éhezzenek, majd felszólítással is élt a nézők felé, hogy ezt ne hagyják.

Ugyanez a Bende Balázs korábban, 2019-ben az európai parlamenti választások előtt egy kiszivárgott hangfelvétel szerint megzsarolta a közmédiásokat, hogy ha nem a kormány narratíváját követik riportjaikban, akkor távozniuk kell.

Teljes körű megfigyelésre kényszerülhet az EBESZ?

Az EBESZ-szel és a választásokkal függ össze az is, hogy a Politico és a Népszava értesülése szerint az EBESZ teljes körű megfigyelésre kényszerülhet az április 3-i választások kapcsán Az EBESZ olyan országokba, ahol nem várhatók komolyabb problémák, csak korlátozott számú megfigyelőket szokott küldeni. Levélben kérik az Európai Parlament 62 képviselői, hogy Magyarország esetében teljes vizsgálatra kerüljön sor.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Borító: Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója beszédet mond a Sára Sándor vetítő- és koncertterem ünnepélyes átadásán az MTVA Kunigunda útjai székházában 2021. szeptember 22-én. A két éve elhunyt Kossuth-nagydíjas filmrendező, operatőr nevét viseli ezentúl az MTVA vetítő és koncertterme. MTI/Bruzák Noémi
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások