fbpx
Tiborcz István, Orbán Viktor közpénzen gazdagodó vejének turai luxuskastélya

Úgy forgatott az Index Orbán Viktor vejének turai luxuskastélyáról, hogy nem említette, az Tiborcz Istváné

A napokban publikált videót és a kapcsolódó cikket egyébként az a Várbíró Péter volt lapigazgató és kreatív producer készítette a lapnak, aki november közepén, hetekkel az Index Konyhanyelv című műsorában elhangzott Wahorn-interjú után távozott a cégtől, miután kiderült, hogy hallotta az adásba kerülés előtt az abban elhangzott pedofília-mentegetést és nem támasztott akadályt a közzététele elé. Megkérdeztük az Indextől, hogyhogy közöltek most a novemberben távozó munkatárstól egy videót Orbán Viktor vejének luxuskastélyát népszerűsítve.

Nyolc és fél perc hosszú, a személyzet számos tagját is megszólaltató videós riportot közölt kedden délután az Index „A titokzatos Clarisse nyomában” címmel a BOTANIQ Turai Kastélyról. A sejtelmes címre kattintva egy hosszú leírást is találunk a turai kastély történetéről egészen az 1883-as építéséig visszatekintve. Írnak róla, hogy a kastély az Esterházy család tulajdonában volt, és hogy azután Schossberger Zsigmond báróhoz került.

Ezenkívül bemutatják a séfet és a kastély lakáját, illetve magát a kastélyt is bemutatják kívül-belül. Azt viszont egyetlen szóval sem említik, hogy ez az a kastély, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök lányának férje, Tiborcz István (Mészáros Lőrinc felcsúti volt polgármester, Orbán pár év alatt milliárdossá vált volt gázszerelő barátjának segítségével) szerzett meg 2019-ben a BDPST nevű ingatlanos cégen keresztül, és hogy ez az a 19 szobás kastély, ahol egyébként 1 millió 349 ezer forintért is árulnak pezsgőt a vendégeknek, a működtető TRA Real Estates Kft. mégis 236 millió forint veszteséget mutatott ki 127 millió forint nettó árbevétel mellett 2020-ra.

Az Index videójában csupa pozitívumot mondanak a kastélyról, mintha egy reklámfilm volna, de sem a cikk, sem a videó nem tartalmaz reklámmegjelölést, így viszont különösen is furcsa, hogy elhallgatták benne azt a körülményt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vejének kastélyában forgattak. Pedig ezzel az Index is tisztában van, hiszen hónapokkal korábban egy másik írásukban még szerepelt, hogy kié a kastély.

A videót az Index volt lapigazgatója készítette

A videó másik érdekessége, hogy azt a kiírás szerint Gerencsér Tamás közreműködésével az a Várbíró Péter készítette, aki tavaly, az Indexnél történt tömeges távozásokat követően csatlakozott az Indexhez és lett annak lapigazgatója és kreatív producere, majd idén november közepén a Media1 elsőként írta meg róla, hogy távozott, miután elfogyott körülötte a levegő azután, hogy kiderült, látta az Indexen való publikálást megelőzően a hetekkel korábban az Indexen közzétett, nagy vihart kavaró Konyhanyelv című adást, amelyben Wahorn András festőművész – vállalhatatlan módon – Lakatos Márk vendégeként többek között olyan kijelentéseket tett, hogy egy nyolcéves kislány bugyijába nyúlkálni még nem erőszak, sőt ez okozhat kellemes élményt is. November közepén a Media1 cikke után az Index azt közölte, hogy Várbíró elismerte a felelősségét az ügyben, ezért valóban távozik. Várbíró Péter távozása a Media1 most hétfői, Starcz Ákossal készített podcastinterjújában is előkerült: az Index.hu vezérigazgatója ebben megerősítette, hogy Várbíró kreatív producerként látta a problémás adást a nyilvánosságra hozatala előtt, ezért döntött úgy, hogy távozik.

Nem lesz több videó vagy cikk Várbírótól

Látva, hogy Várbíró Péter neve most közel egy hónappal Várbíró távozása után újra felbukkant az Indexen mint szerző, megkérdeztük a médiavállalattól, hogy ezek szerint megbocsátottak-e neki. Kérdésünkre Madár Bea, a vállalat sajtókapcsolati feladatait ellátó munkatársa küldte el az Index.hu álláspontját írásban.

A sajtós válaszában azt írja, hogy november 17-én valóban távozott közös megegyezéssel Várbíró Péter, megtörtént az átadás-átvétel is, amikor is átadta a folyamatban lévő ügyeket és az általa készített anyagokat. Madár Bea hozzátette: az Index belső szabályzata szerint ilyen esetben az anyagok mindig a szerző nevével jelennek meg, függetlenül a munkaviszonyától. A sajtóügyekért felelős munkatárs hozzátette, hogy a most megjelent anyag is egy ilyen, már korábban előkészített anyag volt. Elmondta továbbá, hogy ez volt az utolsó anyag Várbíró Pétertől, továbbiakat már nem rendelnek tőle.

Ahonnan még ismerős lehet a turai kastély

A turai kastély egyébként onnan is ismerős lehet sokaknak, hogy amikor korábban a 444.hu foglalkozott a miniszterelnök vejének kastélyszerzésével, akkor Tiborcz István bírósághoz fordult és személyiségi jogi pert indított, majd egy hosszadalmas bírósági hercehurca után 2019-ben a Kúria arra az álláspontra helyezkedett ítéletében, hogy a miniszterelnök lányának férje nem közszereplő, tehát a 444 hiába próbált azzal érvelni, hogy közpénzen gazdagodott. A Kúria szerint sérültek az Orbán-vej személyiségi jogai, amikor a gazdagodását, illetve kastélyszerzésének körülményeit bemutatni kívánó korábbi hírtévés oknyomozó riportból bemutatott egy részletet a 444.

További hírek találhatók a Media1-en.

Borító: Tiborcz István, Orbán Viktor közpénzen gazdagodó vejének turai luxuskastélya az Index videójában
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások