fbpx
Az MTI logója az állami hírügynökség főoldalán.

Ismét hírmanipuláció történt az MTI-nél

Az ügyben Járai Judit, az állami hírvállalat külpolitikai szerkesztőségének vezetője az érintett.

Mint arra a Media1 egyik szakmabeli olvasója felhívta a figyelmünket, Járai Judit, a Magyar Távirati Iroda (MTI) szerkesztőségvezetője írt egy hírt egy közvélemény-kutatásról, amelyet az amerikai Gallup készített, egyebek mellett Joe Biden amerikai elnök népszerűségét is érintve, csakhogy Járai nem az eredeti felmérést vette alapul (mely ide kattintva olvasható), hanem a Daily Mail című lap a témáról írt, egyébként meglehetősen tendenciózus cikkét fordította le, miközben végig úgy tett, mintha a Gallupot idézné,

ráadásul a felmérés eredményeit is torzítva, megmásítva közli.

Az MTI hírének címe azt állítja, hogy Kamala Harris alelnök népszerűbb, mint Joe Biden elnök – miközben a Gallup a felmérésben felhívta a figyelmet arra, hogy hibahatáron van kettejük között a különbség.

Az MTI Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi tanácsadójának elutasítottsága kapcsán úgy fogalmazott, az 47 százalékos, miközben a Gallup szerint az 53 százalékos támogatottsága éppen a járványkezelés sikerének tudható be.

Mint arról a Media1 december elején beszámolt, az MTI-től az elmúlt időszakban távozó munkatársak arról beszéltek, Járai Judit kifejezetten szélsőjobboldali irányba próbálta tolni a külpolitikai szerkesztőség tartalmait. Már korábban is voltak utasítások arra vonatkozóan, hogy lehetőség szerint mellőzni kell bizonyos jogvédő szervezeteket mint például az Amnesty International vagy a Human Rights Watch (HRW) – eközben a Breitbart nevű, szélsőjobbos lap cikkeit kellett feldolgozni, és letiltották a „szélsőjobb” jelző használatát is. A volt munkatársak szerint a „trumpista” politikai vonal egyre nagyobb hangsúlyt kapott az állami hírügynökségnél.

Az MTI az állami Duna Médiaszolgáltató (közmédia) szervezeti egységeként működik.

Íme az MTI eredeti, manipulált híre

Gallup: Joe Biden támogatottsága alacsonyabb, mint alelnökéé

    Washington, 2021. december 27., hétfő (MTI) – Joe Biden amerikai elnök 43 százalékos támogatottsága alacsonyabb, mint alelnökéé, Kamala Harrisé – jelentette be a Gallup közvélemény-kutató intézet hétfőn.

    Az amerikai elnök elfogadottsága nemcsak Kamala Harris alelnök támogatottságánál alacsonyabb, hanem a kongresszus egyik demokrata párti vezetőjénél, Chuck Schumer szenátusi frakcióvezetőénél is kisebb. Schumer munkáját a megkérdezettek 44 százaléka ismeri el.

    A Gallup december 1-jén készített felmérése szerint a szövetségi kongresszus legnépszerűbb politikusa Kevin McCarthy, a republikánusok képviselőcsoportjának vezetője: a megkérdezettek 46 százaléka támogatja munkáját.

    A közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 51 százaléka elutasítja a 79 éves Joe Biden eddigi tevékenységét. Kamala Harris alelnök is csak a megkérdezettek 44 százalékának körében népszerű, s 54 százalékuk elutasítja őt.

    Nancy Pelosi, a 80 éves demokrata párti házelnök 40 százalékos elfogadottságot tudhat magáénak.

    Alacsony a támogatottsága a Biden-kormányzat két tagjának is: Antony Blinken külügyminiszter munkájával a megkérdezettek 49 százaléka elégedett. Hasonlóképpen 49 százalékos az igazságügyi tárcát irányító Merrick Garland elfogadottsága. Garland volt az, aki a minisztérium alá tartozó Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) utasította, hogy figyeljék meg a kiskorú iskolások körében folytatott homoszexuális propaganda ellen tiltakozó – majd a kongresszus előtt is tüntető – szülőket.

    Kevin McCarthy republikánus frakcióvezető mellett – az első sajtókommentárok tanúsága szerint: sokak meglepetésére – nagy népszerűségnek örvend a szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke, John Roberts. Az alkotmánybíróság szerepét betöltő testület vezetője, akit még George W. Bush republikánus elnök jelölt és nevezett ki, 60 százalékos támogatottságnak örvendhet.

    A konzervatív főbíró után a jegybank szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer (Fed) elnöke, Jerome Powell a legnépszerűbb személyiség. Támogatottsága 53 százalékos.

    A Gallup vizsgálta az amerikai politikai és közélet más szereplőinek elfogadottságát is. Kiderült, hogy a népszerűtlen politikusok közé tartozik Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakciójának vezetője (34 százalékos népszerűséggel) és Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi tanácsadója, akinek tevékenységét a megkérdezettek 47 százaléka utasítja el.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: Kasza János / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások