fbpx
Átlátszó.

Pert nyert az Átlátszó a Pénzügyminisztériummal szemben

Az egyelőre első fokú ítélet szerint a minisztériumnak ki kell adnia a Mészáros Lőrinc cégének nyújtott milliárdos nagyságrendű állami támogatással kapcsolatos szerződés tartalmát.

Első fokon pert nyert az Átlátszó a Pénzügyminisztériummal szemben amiatt, hogy  a PM nem volt hajlandó kiadni a lap közérdekű adatigénylésére Mészáros Lőrinc keményítőgyára, a Viresol Kft. szerződését, ami alapján 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő beruházási támogatást kapott a miniszterelnök barátjának kft.-je – derül ki a lap egyik írásából.

Az oknyomozó portál áprilisban írta meg, hogy Mészáros keményítőgyára, a Viresol Kft. 2020 decemberében 1,3 milliárdos vissza nem térítendő támogatást kapott a Pénzügyminisztériumtól. A cikk megjelenésekor kérték a kért támogatási szerződés bemutatását, majd a minisztérium május elején a koronavírus-járványra hivatkozva kitolta a válaszadás határidejét 45 nappal, június elején pedig további 45 nappal.

Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestereként a sajtónak nyilatkozik
Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestereként a sajtónak nyilatkozik

A lap július végén írt a tárcának, hogy letelt a 90 napos válaszadási határidő. Miután nem történt semmi, augusztus közepén az Átlátszó keresetet nyújtott be a bíróságon a Pénzügyminisztérium ellen a Viresol támogatási szerződéséért.

A per megindítása után bő két héttel, szeptember 2-án végül jelentkezett a szaktárca, és hogy mégis hajlandó bemutatni a szerződést, de csak akkor, ha ezért a lap 22 ezer forint költségtérítést fizet. Az Átlátszó nem fizetett, hanem megvárta a bírósági eljárás végét.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék  néhány nappal ezelőtt meghozott ítéletében ezek után kötelezte a Pénzügyminisztériumot, hogy 15 napon belül küldje meg a Viresollal kötött támogatási szerződést és azok mellékleteit.

Azt a Pénzügyminisztérium sem tagadta, hogy a kikért dokumentum közérdekű adat, ráadásul a bíróság szerint a szeptember 2-án kért költségtérítés is jogszerűtlen volt.

Az ítélet értelmében a minisztériumnak 150 ezer forint perköltséget is fizetnie kell.

Mivel az ítélet nem jogerős, az ítélet ellene a Pénzügyminisztérium még élhet fellebbezéssel.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: Kasza János / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások