fbpx
Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója beszédet mond a Sára Sándor vetítő- és koncertterem ünnepélyes átadásán az MTVA Kunigunda útjai székházában 2021. szeptember 22-én. A két éve elhunyt Kossuth-nagydíjas filmrendező, operatőr nevét viseli ezentúl az MTVA vetítő és koncertterme.

Folytatódik a magyar és a török közmédia együttműködése

Papp Dániel vezérigazgató arról beszélt, hogy közös tévésorozatokat és filmeket is készítenének.

„Nagyon fontos a magyar és a török közmédia együttműködése, a most megújított megállapodásnak a célja a közös műsorgyártás és a hírügynökségek kapcsolatának kiszélesítése” – erről beszélt az MTI beszámolója szerint Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója az M1 tévécsatorna hétfő reggeli műsorában.

Papp Dániel a műsorban elmondta: hosszú évekre tekint vissza a magyar és a török közmédia együttműködése, ezt szeretnék kibővíteni a múlt héten Ankarában megújított együttműködési megállapodással, amelyet a TRT török állami médiaszolgáltatóval és az Anadolu török állami hírügynökséggel kötöttek.

A vezérigazgató felidézte: bár már korábban is volt élő kapcsolat a magyar és a török közmédia között, 2013-ban kötöttek egy 2+2 éves együttműködési megállapodást, ennek nyomán többek között kölcsönösen tematikus műsorokat készítettek a magyar és török televízióban.

Hírügynökségi és tévés területen is együtt

Az MTVA vezérigazgatója a hírügynökséggel kötött megállapodásról szólva kiemelte: a török hírügynökség szolgáltatásaira száz országból fizetnek elő, 41 országban van irodájuk és 13 nyelven teszik közzé híreiket. Hozzátette: a török hírügynökség szeretne globális hírügynökséggé válni, és ebben a magyar hírügynökség, a magyar közmédia partner tud lenni, képes közép-európai bázisukká válni.

Megjegyezte: Magyarország számára a keleti nyitás és az ázsiai gazdasági kapcsolatok élénkítése miatt fontos, hogy minél több hír jelenjen meg Törökországban és Ázsiában az országról. Jelezte: a törökök kifejezetten érdeklődnek a magyarországi gazdasági, befektetési, turisztikai és kulturális hírek iránt, Magyarország akár turisztikai célországgá is válhat, ezért arról egyeztek meg, hogy felgyorsítják a két hírügynökség közötti hírcsereforgalmat és növelik volumenét.

A megállapodás televízióra vonatkozó részéről Papp Dániel elmondta, szeretnék tovább folytatni az eddigi „kiváló” együttműködést, például újabb tematikus napokkal, és várhatóan több török televíziós hírtartalom, videós anyag jelenik meg majd a magyar közmédiában.

Közös filmeket, sorozatokat is gyártanának

A vezérigazgató szólt arról is, hogy közös film- vagy televíziós sorozat gyártásával is szeretnék szorosabbra fűzni az együttműködést, a kooprodukció témájával kapcsolatban pedig utalt arra, hogy a közös történelmi múlt miatt vannak olyan személyiségek, akik mindkét országban ismertek. Kiemelte: a magyar nézők szeretik a török produkciókat, példaként pedig a Duna Televízióban futó Isztambuli menyasszony című sorozatot hozta fel.

Papp Dániel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában többek között arról beszélt, nagyon fontosnak tartja, hogy a magyar közmédiának – az MTVA-nak és a Duna Médiaszolgáltatónak – jó nemzetközi kapcsolatai legyenek.

Kiemelte, a magyar hírügynökségnek, az MTI-nek van angol nyelvű kiadása, ami azért fontos, mert a külföldi – így az ázsiai – fogyasztók számára könnyebben felhasználhatók, ami hozzájárulhat a gazdaság kapcsolatok erősödéséhez is.

„Független, objektív, XXI. századi”

Az MTVA hírhamisítónak is nevezhető vezérigazgatója néhány hete egy, a kormánypárti Figyelő hetilapnak adott interjújában többek között úgy fogalmazott: az MTVA pártoktól független, objektív és XXI. századi. Az állami médiavállalat azóta egy súlyos valótlanságot állított egyik műsorában, amikor az Elkrtuk című játékfilm narratíváját tényként kezelte. Mint arról a Media1 is beszámolt, miután a DK pert helyezett kilátásba és a MÚOSZ elmarasztalta a közmédiát, végül több hét után elismerte az MTVA, hogy az adásban elhangzott információ hazugság volt.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója beszédet mond a Sára Sándor vetítő- és koncertterem ünnepélyes átadásán az MTVA Kunigunda útjai székházában 2021. szeptember 22-én. MTI/Bruzák Noémi
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások