fbpx
Zhang Zhan, a bebörtönzött kínai újságíró.

Haldoklik a kínai járványkezelésről szóló tudósításai miatt bebörtönzött újságíró, akit jelöltek a Riporterek Határok Nélkül egyik díjára

Jelenleg kényszertáplálásra szorul éhségsztrájkja miatt.

Haldoklik Zhang Zhan, aki az elsők között tett fel kellemetlen kérdéseket a COVID kínai járványkezelésével kapcsolatban – számolt be a The Guardian nyomán a Telex.hu. Az újságírót decemberben négy évre ítélték rémhírterjesztés és zavarkeltés miatt, ő pedig éhségsztrájkba kezdett.

Családja szerint mostanra végzetes állapotba került.

A korábban ügyvédként dolgozó nő 2020 februárjában utazott Vuhanba. A kínai hatóságok és az egészségügyi rendszer járványkezeléséről tudósított, valamint arról is írt, hogy hogyan próbálták eleinte eltitkolni a járvány terjedését. Nem sokkal később, 2020 májusában az ellenzékiek ellen gyakran alkalmazott jogcímmel ítélték el, másik három újságíróhoz hasonlóan.

A nőt jelenleg orrszondán keresztül kényszertáplálják éhségsztrájkja miatt. Bátyja úgy fogalmazott múlt héten egy Twitter-bejegyzésében, hogy a nő „súlyosan le van fogyva”, és „lehet, hogy nem fog sokáig élni”.

Zhang Zhan szerepel a Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders; RSF) 2021-es Sajtószabadság Díjának jelöltjei között „Újságírói bátorság” kategóriában – a díjat november 18-án fogják kiosztani, olvasható a szervezet honlapján.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Zhang Zhan. Fotó: Reporters Without Borders
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások