fbpx
Pesti Hírlapot terjesztenek egy virágárusnál 2020. május végén

Jogi lépéseket tesz a Pesti Hírlap ellen egy újságíró

A Brit Media vezetősége a Media1-nek azt állítja, nem állnak szerződéses kapcsolatban az illetővel, csakhogy a Pesti Hírlap oldalán jó pár cikke megtalálható annak az újságírónak, aki azt állítja, hónapok óta nem fizetik ki a munkája utáni számlákat, és jelentős tartozást halmoztak fel felé. Az újságíró jogi lépésekre készül a médiavállalat ellen, de a médiavállalat is jogi lépéseket helyezett kilátásba vele szemben jó hírnév megsértéséért.

Fehér György vagyok, sportújságíró. Korábban vezettem a Helyi Téma és a Lokál Extra sportrovatát, voltam a Budapesti Újság vezető szerkesztője és dolgoztam a fourfourtwo.hu-nál is. Most szeretném nyilvánosságra hozni, miként nem fizeti ki hónapok óta a járandóságomat az a Pesti Hírlap, melynek kiadója folyamatosan fejlesztésekről és fejlődésről kommunikál (…)”

– így kezdődik az a levél, melyet Fehér György újságíró juttatott el hétfőn a Media1.hu-hoz, valamint néhány más szerkesztőséghez. Fehér György levele folytatásában ezután arról ír, hogy még tavaly nyáron hívták az akkoriban épp hetilapként megjelenő Pesti Hírlaphoz sportrovat-vezetőnek, mellette pedig a 168 Óra című lap sportanyagait is ő írta, később pedig, amikor újból napilap lett a Pesti Hírlap, a sportoldal szerkesztése és megírása volt a feladata.

Fehér György ezután azt állítja levelében, hogy a kezdetektől voltak fizetési csúszások a cégnél, de ezt egy idő után rendezték felé, mostanra viszont több hónapnyi pénzével is tartoznak neki, a tartozás mértéke meghaladta a 600 ezer forint plusz áfa összeget, és többnyire már fel sem veszik neki a telefont, nem válaszolnak az e-mailjeire sem.

„Már az elején voltak fizetési csúszások – hogy mást ne mondjak, Karácsony előtt, többszöri kérés után kaptam meg az augusztusi, szeptemberi, októberi és novemberi járandóságom – de akkor azt még sikerült rendezni, utána pedig időben érkezett a pénz. Egészen márciusig, ám akkor újra kezdődtek a csúszások. Mindezek után júniusban felmondták a szerződésem, ami megtörtént már máskor, más helyen is, nincs ezzel semmi gond. Csakhogy akkor már több hónapos fizetési csúszásban voltak. Mindenki letette a nagyesküt, hogy korrekt lesz az elszámolás, adjam le a fennmaradó számláim, és egy hónapon belül megkapom az összes nekem járó pénzt. Nos, ezt az ígéretet nem sikerült betartani.  Néha sikerül egy-egy hónapnyi összeget kipréselni belőlük, ám a mai napig tartoznak 2 hónapnyi – 600 ezer forint plusz áfa – teljesítési díjjal. A telefont már hetek óta nem veszik fel, az e-mailekre nem válaszolnak. Természetesen küldtem fizetési elszólítást, arra sem reagáltak. Egyetlen irodavezetővel tudok beszélni, ő mindig a sajnálatát fejezi ki.”

A Brit Media jogi lépésekkel fenyegeti az újságírót, az újságíró is jogi lépésekre készül

A Media1 utolérte Milkovics Pált, aki Rogán Antal barátja, Schabi (Schabtai) Michaeli mellett 50 százalékot tulajdonol a Brit Mediában, de nem kívánt nyilatkozni. Trencséni Dávid hírigazgatóval is beszéltünk, aki azt mondta telefonon, a kiadó álláspontja, hogy ők nem állnak szerződéses kapcsolatban Fehér Györggyel. Arra a kérdésünkre, hogy mi viszont azt látjuk, hogy Fehér György neve alatt jó pár írás olvasható a Pesti Hírlap weboldalán (amit egy internetes kereséssel is ellenőrizhetünk), a hírigazgató kitartott amellett, hogy nem állnak szerződéses kapcsolatban Fehér Györggyel. Arra, hogy van-e tartozásuk felé jelenleg, nem kaptunk egyértelmű választ, mivel Trencséni minden kérdésünkre csak azt válaszolta, hogy nem állnak kapcsolatban Fehérrel.

Pesti Hírlap egy pékség előtt
Pesti Hírlap egy pékség előtt

Később Fehér György arról értesített bennünket, hogy miután megkerestük a kiadót, a cég részéről egy ügyvédi levélben kilátásba helyezték vele szemben, hogy jó hírnév megsértése miatt eljárást indítanak ellene. Fehér hozzátette, nem fogja az egészet annyiban hagyni, áll az esetleges per elébe, és addig is megteszi a jogi lépéseket (például fizetési meghagyás) a vállalat ellen abban a reményben, hogy végül valahogy sikerül hozzájutni a pénzhez. Fehér azt is mondta, annak idején a Pesti Hírlap még sportnívódíjra is jelölte néhány írását, szerinte ez is alátámasztja, hogy munkakapcsolatban állt a céggel.

Fehér György hozzátette:

„Kicsit az az érzésem, hogy gyorsan megfenyegettek egy ügyvéddel, hátha megijedek. Azt írtam nekik, hogy erőfitogtatás helyett az utalás célravezetőbb és rövidebb lett volna, sőt, még most is az.”

A Media1 egyébként több más, a Brit Media valamely lapjának dolgozó újságírótól is kapott még tavaly arra vonatkozó jelzéseket, hogy csúsztak feléjük a pénzekkel, de Milkovics Pál, amikor akkoriban rákérdeztünk a tartozásokra, azt mondta, legfeljebb néhány napos csúszások voltak, és akik a tartozásokról beszéltek, csak rosszindulatból próbálták a cég rossz hírét kelteni.

Fehér György most az első, aki nevének nyilvánosságra hozatalát is vállalva beszél arról, hogy amellett, hogy tavaly is voltak csúszások, jelenleg is tartoznak neki jelentősebb összeggel, méghozzá hónapok óta.

A Brit Mediának egyébként nem ez lesz az első jogvitája, hiszen korábban Kerényi György, a Pesti Hírlap főszerkesztőjének távozása sem épp békésen alakult: a felek bíróságra mentek.

Fehér György és a Pesti Hírlap kiadójának ügyének alakulásáról a Media1 természetesen beszámol a későbbiekben.

További hírek érhetők el a Media1.hu-n! Ha még nem tette, csatlakozzon hozzánk Facebookon, valamint iratkozzon fel napi hírlevelünkre is!

Borító: Pesti Hírlapot terjesztenek egy virágárusnál 2020. május végén. A fotót a kiadó bocsátotta rendelkezésünkre / Media1-archív
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások