fbpx
Dívány.hu

„Nem láttam biztosítva, hogy meg tudjam őrizni a függetlenségemet” – megszólalt a Dívány távozó munkatársainak egyike

Facebook-posztban erősítette meg a Dívány stábjának egyik távozó munkatársa, hogy ő is felmondott, majd elmondta, miért döntött így.

Mint arról a Media1 hétfőn elsőként beszámolt, távozik a Dívány, a tavaly szintén tömeges távozáson átesett Index testvérlapjának számos munkatársa az Indamediától. A főszerkesztő mellett a szerkesztőség túlnyomó többsége beadta a felmondását a Ziegler Gábor és (a Mészáros Lőrinccel szoros üzleti kapcsolatban álló) Vaszily Miklós tulajdonában lévő online női lapot kiadó cégnél.

A Media1 kereste a távozó főszerkesztőt, de Csonka Balázs – akinek helyét Kitzinger Szonja veszi át október elsejétől – nem akart nyilatkozni. A távozások oka kapcsán elterjedt, ám jogi okokból nem leírható pletyka kapcsán a korábban LMBTQ-aktivistaként is dolgozó Milanovich Domit, a lap egyik távozó munkatársát is kerestük, de nem reagált a megkeresésünkre, a Facebookon viszont nemrég közzétett egy bejegyzést, amelyben arról ír, hogy üzleti titok miatt nem mondhat el részleteket, de úgy érezte, nem biztosított, hogy meg tudja őrizni a függetlenségét, szakmai integritását a lapnál.

„Három csodálatos évet töltöttem a Díványnál. Írtam közel 650 cikket, rengeteget tanultam. Nem lehetek eléggé hálás a kollégáimnak, beszélgetőpartnereimnek, mindenkinek, aki segítette a munkámat. Az elmúlt időszak azt jelentette számomra, hogy rátaláltam egy hivatásra, amit még sok-sok évig szeretnék folytatni. Egyszerre erőt adó és otthonos érzés. De egy fejezet most a végéhez közeledik. A főszerkesztőnk, Csonka Balázs szeptember végével felmondott, és többen mi is a távozás mellett döntöttünk a csapatból. A szerződésem tiltja, hogy konkrét részleteket osszak meg ezzel kapcsolatban. De annyit szeretnék elmondani, hogy amikor a régi Index kilépett (amit nagyon bátornak, hitelesnek és felemelőnek tartottam), felállítottam magamban egy kritériumrendszert, hogy milyen feltételek teljesülése mellett maradok az újságnál, és ezeket folyamatosan monitoroztam. Balázzsal erős bizalom van közöttünk, ígéretet tett arra, hogy azonnal jelezni fog, ha bármilyen politikai nyomást tapasztal, ez pedig számomra garancia volt a függetlenséget illetően. Ilyen nyomás a saját felületeinken (Dívány-honlap, Dívány-Facebook, Dívány-Insta) egyébként nem történt. Ugyanakkor a főszerkesztő-váltással nem látok már elég garanciát arra, hogy továbbra is meg tudjam őrizni a függetlenségemet, szakmai integritásomat. A Dívány élére olyan ember érkezik, aki főszerkesztő-helyettesként komoly szerepet vállalt az új Index felépítésében – ebből arra következtettem, hogy értékrendünk, világlátásunk, újságírásról alkotott elképzeléseink nehezen egyeztethetők össze. Jelenleg még a felmondási időmet töltöm, de hamarosan jelentkezem, hogy hol lehet októbertől olvasni tőlem. Jó hír lesz.”

További hírek találhatók a Media1-en, ahol épp ma számoltunk be arról, hogy a Mediaworks Hungary-hoz tartozó Fanny című női lapnál is tömeges távozás zajlik.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások