fbpx
EzaLényeg.hu címmel új portál indult a 2019-es önkormányzati választások előtt. (A fotón a nyitóoldal egy részlete látható.)

Direkt36: Akkor került az Ezalenyeg.hu tulajdonosának telefonjára a Pegasus kémszoftver, amikor kiderült, szerződése van a DK-val

A lehallgatás állítólagos kezdőidőpontja után egy nappal számolt be a kormánypárti média arról, hogy a kormánykritikus Ez a lényeg nevű híroldalt működtető vállalkozó, ifjabb Páva Zoltán egyik cége az ellenzéki pártnak dolgozik.

A legfrissebb információk szerint lehetséges, hogy Páva Zoltán, az ellenzéki Ezalenyeg.hu tulajdonosának megfigyelése összefügg azzal, hogy egy általa vezetett cég a Demokratikus Koalíciónak (DK) dolgozik – írta meg a Direkt36 a Telex felületén.

Páva telefonját – mint arról a Direkt36 egy korábbi írása nyomán már mi is beszámoltunk – 2021 tavaszán került fel a tudta nélkül az izraeli fejlesztésű, Pegasus névre hallgató, lehallgatásokra, megfigyelésekre szolgáló kiberfegyver. A vállalkozó akkor még úgy nyilatkozott, nem érti, miért abban az időszakban állt megfigyelés alatt, ugyanis akkoriban semmi különös nem történt vele.

A DK-val való szerződés nem merült fel számára a megfigyelés okaként, mert azt már az előző év végén megkötötték, és január elsejével el is kezdtek dolgozni a frakciónak. Arról nem volt tudomása, hogy az erről szóló szerződések március 16-án kerültek fel a parlament honlapjára.

A DK pártigazgatója, Sebián-Petrovszki László azt mondta a Direkt36-nak, hogy a szerződések azért kerültek fel később a Parlament honlapjára, mert erre minden évben csak akkor nyílik lehetőség, amikor az Országgyűlés Hivatala befejezi a frakciók előző évi gazdálkodásának lezárását. Páva telefonját a vizsgálatok szerint március 16-án 11 óra 52 perckor törték fel. Sebián-Petrovszki azt nem tudta megmondani, hogy kollégájuk pontosan mikor töltötte fel az EagleEye-Marketing Kft. szerződési adatait.

A jobboldali sajtó is érdeklődik

A pártigazgató szerint évek óta érzékelik, hogy a kormánypárti média nagy érdeklődéssel követi az ellenzék, illetve a DK közösségi médiás tevékenységét. Az EagleEye-Marketing Kft.-vel kötött kontraktus felkeltette a kormánypropaganda figyelmét is, ugyanis az adatok feltöltésének másnapján, március 17-én cikket közölt róla az Origo, hangsúlyozva, hogy a céget vezető Páva Zoltán egyben a kormánykritikus Ezalenyeg.hu kiadója is egyben. (Az Origo egyenesen úgy fogalmazott, hogy „43 millió forintot fizettek ki Gyurcsányék az egyik baloldali álhíroldalnak” – ténylegesen azonban az Ezalényeg.hu kiadója az Oraculum 2020 Kft., aminek a tulajdonosa és ügyvezetője Páva, aki persze igen erős kapocs a két cég között.)

Az Ezalényeg.hu-val kapcsolatos írás és a tulajdonosának készülékére rákerülő kémszoftver közötti időbeli egybeesés persze lehet a véletlen műve is. A Direkt36 kérdéseket küldött a médiavállalkozó telefonján talált kémszoftver és a DK-s szálak kapcsán a kormányzatnak, de nem reagált az oknyomozó műhely kérdéseire.

Célkeresztben

A Direkt36 még júliusban, egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként számolt be arról, hogy több mint 300 magyar telefonszám szerepel a Pegasus kémszoftverrel megfigyelt személyek listáján. Az érintettek között van a Direkt36 két munkatársa, Panyi Szabolcs és Szabó András, a hvg.hu korábbi újságírója, Dercsényi Dávid, valamint Varga Zoltán, a Central Médiacsoport többségi tulajdonosa is. Később az Átlátszó korábbi, a Blikk jelenlegi munkatársáról, Csikász Brigittáról is kiderült, hogy telefonját feltörték a kiberfegyverrel.

Idén szeptemberben vált ismertté, hogy az Ezalényeg.hu tulajdonosának telefonjára is felkerült az idén a kémszoftver.

A Pegasus kémszoftverről itt hallgatható meg a Media1 interjúja Nemes Dániel internetbiztonsági szakértővel. Pethő Andrással, a Direkt36 vezető szerkesztőjével is interjúztunk néhány hete.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások