fbpx
Pethő András az ATV-ben a DIrekt36 indulása kapcsán / ATV

Pethő András (Direkt36): „Aki a közéletben részt vesz, az eddig is úgy élte az életét, hogy megfigyelik”

A Media1 heti háttérműsorának vendége volt Pethő András, a Direkt36 egyik alapító szerkesztője, akivel a Pegasus-ügy médiás szakmai vonatkozásairól esett szó.

A Direkt36 már a kezdetektől fogva rendszeresen vesz részt nemzetközi tényfeltáró projektekben, korábban az úgynevezett Panama-iratokhoz kapcsolódó tényfeltárásban is közreműködtek, legutóbb pedig a nagy nemzetközi botrányt okozó Pegasus-ügy felderítésében vettek részt. Előbbiből származik a kapcsolat azzal a német újságíróval, aki az év elején kezdett el érdeklődni az oknyomozó lap munkatársainál néhány magyar telefonszám tulajdonosáról: hamar kiderült, hogy többről van szó.

A Media1 egyebek mellett erről is kérdezte a podcast- és rádióműsorában Pethő Andrást, a Direkt36 vezető szerkesztőjét, aki néhány műhelyinformációt is elárult az oknyomozás kapcsán, de a beszélgetésben szóba kerül az is, hogy a lehallgatási botrány hogyan hat a tényfeltáró újságírásra és az őket segítő informátorokra.

„Még nagyobb biztonsági óvintézkedéseket kell majd tennünk”

– mondta Pethő, majd hozzátette:

„Mi magunk is konzultálni fogunk szakemberekkel, és a nemzetközi tényfeltáró újságírói közösségen belül is láthatóan beindult egy gondolkodás, beszélgetés arról, hogyan tudjuk a saját és a forrásaink biztonságát még jobban védeni, tekintve, hogy akár ilyen eszközöket is bevethetnek ellenünk.”

Azzal kapcsolatban, hogy elriasztja-e az informátorokat az, hogy az újságírókat lehallgathatják, Pethő azt mondta:

„Ezt majd szerintem hosszabb vagy középtávon fogjuk látni. Eddig sem volt könnyű ezt a munkát végezni, de hogy ezek után mennyivel lesz nehezebb, az később fog kiderülni.”

Pethő András szerint ugyanakkor a Pegasus-ügy kirobbanása nem sokban változtat az információcserék gyakorlatán:

„Az interjúk, háttérbeszélgetések tapasztalatai alapján az, aki közel van a közélethez, az azzal a feltételezéssel élte az életét, hogy megfigyelik, vagy valamilyen szinten monitorozzák a tevékenységét. A Pegasus-ügy csak erre adott bizonyosságot. Éppen ezért az információcsere nagyon ritkán zajlik telefonon vagy végpontok között titkosított applikációkon keresztül. A beszélgetések nagy része személyesen zajlik, telefon nélkül.”

A Media1 műsora érdeklődött arról is, hogy a megfigyeltek listája megismerhető-e azok számára is, akik kíváncsiak arra, hogy telefonjuk kompromittálódott-e, vagyis az izraeli NSO kémszoftverének lehetséges célpontjai között szerepelnek-e. Pethő erre azt mondta, azért nem, hiszen a szoftver rendeltetésszerű, az eredeti céljának megfelelő használata sokat segít a bűnüldözés és a terrorizmus elleni harcban.

A beszélgetés kitért arra is, mennyibe kerül egy megfigyelés a szoftverrel, hogyan zajlott a nemzetközi tényfeltáró nyomozás, hogyan keresték fel azokat, akiket a telefonszámuk alapján be tudtak azonosítani, és hogy várhatunk-e újabb nyilvánosságra hozott (akár) magyar neveket a lehetséges célpontok között.

Mint arról a Media1 is beszámolt, a Forbidden Stories nevű tényfeltáró projekt és az Amnesty International 50 ezer telefonszámot tartalmazó, a kémszoftver lehetséges célpontjait tartalmazó listán számos magyar telefonszám is található: mint később kiderült, köztük a Direkt36 oknyomozóinak és más újságírók, illetve többek között Simicska Ádám, Simicska Lajos, korábbi kormányközeli üzletember fia, illetve Varga Zoltán, a 24.hu-t kiadó vállalat, a Central Médiacsoport tulajdonosának telefonszámával.

A beszélgetés az alábbi lejátszó segítségével hallgatható meg, valamint le is tölthető.

A Media1 egy korábbi adásában Nemes Dániel internetszakértővel is átbeszéltük a témát – az a beszélgetés IDE kattintva érhető el. A Media1 e heti műsorának másik vendége egyébként Gyenge Dániel, a Neokohn karlendítős újságírója volt.

A Media1 hírportál heti rendszerességgel jelentkező háttérműsora podcastként elérhető a Spotify-on, az iTunes-on, és több más platformon, köztük a Media1.hu-n és a Vipcast powered by Media1 oldalon. Rádióban is hallható minden héten a műsor: a Székesfehérvár FM 88,9 MHz-en az Alpha Rádióban; az Orosháza FM 90,2 MHz-en a Mega Rádióban, a Gyula FM 90,5 MHz-en a Gyula Rádióban, a Békéscsaba FM 88,9 MHz-en a Csaba Rádióban, a Békéscsaba FM 98,4 MHz-en a Mega Rádióban; a Budapest FM 92,9 MHz-en a Spirit FM-en és Gyöngyösön a Maxirádióban az FM 92,4-en, továbbá a Hobby Rádióban és a jelenleg csak neten elérhető Pannónia Rádióban.

Iratkozzon fel ingyenesen a Media1 hírlevelére, hogy naponta e-mailben megkapja hírportálunk legújabb tartalmait! Csatlakozzon hozzánk Facebookon is, illetve iratkozzon fel RSS feedünkre is!

Borítókép: Pethő András (Direkt36) az ATV egyik műsorában korábban. Fotó: adáskép / YouTube
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások