fbpx
Az Index és az Indamedia a Budasquare irodaházban található irodájának homlokzata

Mínuszba fordult az Index.hu Zrt. saját tőkéje és komoly veszteséget hozott össze a médiavállalat

A cég saját tőkéje közel 101 milliós mínuszba fordult. Ez azt jelenti, hogy a vállalatnak nincs annyi tőkéje, mint amennyi törvényileg elvárt lenne.

Az előző évi 1,24 milliárdról 1,16 milliárd forintra, 7 százalékkal csökkent az Index.hu Zrt. nettó árbevétele a 2020-as pénzügyi év során, és bár további 133 millió forint egyéb bevételre is szert tett, de ez utóbbi 42 százalékkal elmaradt az előző évi egyébnek címkézett bevételektől. (Bár a kiegészítő mellékletből nem derül ki, de az egyéb bevétel minden bizonnyal az olvasói támogatásokból adódhatott, mely az Index tavalyi szétesése és tulajdonosváltása után az olvasók bizalomvesztése miatt megcsappant.) Az összbevétel a kisebb árbevétel és a kisebb egyéb bevételek miatt így több mint 12 százalékkal csökkent egy év alatt.

A részvénytársaság adózott eredménye egyáltalán nem fest pozitív képet, a vállalat veszteséges lett: nem is kevés mínuszt, 277 millió forintos veszteséget hoztak össze. Pedig 2019-ben még viszonylag jól ment a szekér a pénzügyi adatok alapján: akkor a vállalat 61,5 millió forint nyereséget termelt az akkori tulajdonos, a Magyar Fejlődésért Alapítvány számára. (Az MFA akkoriban az összeget az Indamedia felé hiteltörlesztésre használta.)

A 2020-as veszteség mellett szembeötlő, hogy a cég saját tőkéje komoly mínuszba fordult. Ez azt jelenti, hogy a cég tőkéje nem éri el a törvényileg elvárt szintet. 101 milliós mínuszt mutat a pénzügyi beszámoló a saját tőke mezőben.

Mi a teendő negatív saját tőke esetén? „Amennyiben a saját tőke negatív egymást követő két üzleti évben, akkor a cég köteles a második év beszámolójának elfogadásától számított három hónapon belül a szükséges saját tőkét biztosítani. A tőke biztosítására nem a tőkeemelés a jó megoldás, hanem például tagi kölcsön befizetése vagy – amennyiben van – eredménytartalék felhasználása. Ha a cég nem pótolja határidőben a hiányzó tőkét, akkor kötelezően át kell alakulnia, egyesülnie kell másik céggel, vagy meg kell szüntetnie magát. Az átalakulás során olyan cégformát kell választani, aminek nem ír elő a törvény kötelező tőkeminimumot, vagy az alacsonyabb, mint a jelenlegi minimum. Kft-k esetében tipikusan a Bt-vé történő átalakulás lehet a megoldás. Amennyiben a jegyzett tőke amúgy is magasabb, mint a jogszabályi minimum, akkor a tőke minimumra leszállítása is megoldást jelenthet a problémára. Amennyiben a cég pótbefizetést választ, úgy tudni kell, hogy ezzel a befizetési móddal csak pénzeszközöket lehet a cégbe betenni, apportot nem. A pótbefizetés a jegyzett tőkét nem emeli, csak a saját tőkét pótolja ki. Fontos követelmény még, hogy a pótbefizetést előbb-utóbb vissza kell fizetni a tagoknak” – írja a téma egyik szakértője, a Madarassy-legal.com. Hasonló problémával küzd a Klubrádió Zrt. is, melyet részben a saját tőke negativitása miatt zárt ki az NMHH Médiatanács a Budapest FM 92,9 MHz rádiós pályázatból.

Az Index.hu Zrt. tavaly év végén került az Indamedia tulajdonába, melynek fele részben Vaszily Miklós, a TV2 Zrt. elnöke, fele részben pedig Ziegler Gábor a tulajdonosa, azt megelőzően pedig a Magyar Fejlődésért Alapítvány volt a tulajdonos, melyet az Indamedia hitelezett. Vaszily az Index mellett tulajdonos a tavalyi alapítású, a csonka évben ugyancsak komoly veszteséggel működő, Mészáros Lőrinc pénzén létrehozott Pesti TV-ben is. Tavaly nyáron az Index teljes szerkesztősége felmondott, miután az akkori főszerkesztőt, Dull Szabolcsot menesztették. Ezt követően új stábot toboroztak.

Frissítés
Starcz Ákos, az Index.hu Zrt. vezérigazgatója a Media1-nek azt mondta, már az idei évben sor kerül a tőkepótlásra, hogy megfeleljenek a törvényességnek. A tőkeinjekció szükségességével az Indamedia tavalyi tulajdonosváltáskor előre számolt, tette hozzá. Jelezte, hogy a veszteségek még a tulajdonosváltás előtti időszakban keletkeztek. Részletek különálló, újabb hírünkben!

A Media1 folyamatosan hírt ad a főbb médiavállalatok pénzügyi eredményeiről. Az ezzel kapcsolatos cikkeink, elemzéseink itt találhatók.

Még több hír található a Media1-en! Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a történésekről! Csatlakozhat hozzánk Facebookon is!

Borító: Az Index és az Indamedia a Budasquare irodaházban található irodájának homlokzata. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások