fbpx
DIGI

Az Európai Unió Bíróságához kerül a DIGI és az NMHH jogvitája

A CJEU már kiküldte az erről szóló értesítőt a feleknek.

Az uniós jogrendnek megfelelő előzetes döntéshozatalra kérte fel a Fővárosi Törvényszék az Európai Unió Bíróságát abban a peres ügyben, melyben a DIGI Távközlési Kft. anyacége, a Digi Communications NV azt kérte a bíróságtól, hogy helyezze hatályon kívül a magyar Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2019-es 5G-s aukcióját lezáró, 2020. április 1-jén kelt határozatát – írja a HWSW a távközlési cégcsoport első féléves beszámolója nyomán.

A DIGI-t 2019 őszén kizárta az NMHH az 5G-s frekvenciákért zajló pályázatból. Az ügyben két jogi eljárást is indított a távközlési szolgáltató, az egyik a hatóság nyilvántartásba vételéről szóló határozatát támadta, mely azonban azonban az összes magyar peres jogorvoslati fórumon elbukott. Ezen ítélet ellen a cég azóta két alkotmányjogi panaszt is benyújtott – a második elbírálása jelenleg is folyamatban van.

A DIGI 2020. április 16-án megtámadta az NMHH 5G-s aukcióját lezáró határozatot is a Fővárosi Törvényszéknél, melynek első meghallgatása idén január 13-án volt; ezen az NMHH oldalán a Magyar Telekom is részt vett. Az újabb meghallgatás a koronavírus-járványra hivatkozva elmaradt, a bíróság közölte a felperes DIGI-vel, hogy ítéletét meghallgatások nélkül fogja meghozni.

Felmerült azonban, hogy a Digi Communications NV nem is támadhatja meg a hatóság árverését lezáró határozatát, mivel annak nem címzettje. Ezért a cég április 6-án beadványt nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez az ügyben, mely május 18-án megállította az eljárást és előzetes döntéshozatali kérelemmel fordult az Európai Unió Bíróságához (CJEU).

A szerv július 21-én küldte meg az erről szóló értesítőt a feleknek, melyet követően két hónapjuk és tíz napjuk van észrevételeik megküldésére. Az eljárás keretében a DIGI anyacégének maradhat még némi reménye arra, hogy igazát érvényesíteni tudja.

További hírek találhatók a Media1-en!

Kiemelt fotó: DIGI sajtószoba
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások