fbpx
DIGI Mobil

Kizárta a DIGI-t az 5G pályázatból az NMHH

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság csak a DIGI 3 konkurensét, a Telekomot, a Vodafone-t és a Telenort volt hajlandó árverési nyilvántartásba venni. Ez most nagyon rosszul jöhet a DIGI-nek.

Három jelentkezőt – a Magyar Telekom Nyrt.-t, a Telenor Magyarország Zrt.-t és a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt.-t – vette árverési nyilvántartásba szeptember 13-án a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), közölte a hatóság péntek délután.

Az árverési eljárás az ötödik generációs (5G) mobiltechnológia bevezetésének támogatására és a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokra alkalmas frekvenciák értékesítésére indult. Az eljárás a tartalmi vizsgálattal, majd a licitnapokkal folytatódhat, eredmény az NMHH közlése szerint késő őszre várható. (A HWSW szerint csúszás lehetséges.)

Négy jelentkező is lett volna

A 700 MHz-es, a 2100 MHz-es, a 2600 MHz-es és a 3600 MHz-es frekvenciasávok árverésére augusztus 8-án négy mobilszolgáltató jelentkezett, az alaki vizsgálat eredményeként pedig szeptember 13-án – a hiánypótlások után – a hírközlési hatóság három mobilszolgáltatót: a Magyar Telekom Nyrt.-t, a Telenor Magyarország Zrt.-t és a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt.-t vett árverési nyilvántartásba. Az NMHH egy jelentkezőt nem vett nyilvántartásba, aki nem felelt meg a részvételi feltételeknek.

A jelentkezők frekvenciasávonként négy külön naptári napon licitálhatnak majd, sorrendben a 2600 MHz-es, a 3600 MHz-es, a 700 MHz-es és végül a 2100 MHz-es frekvenciasávok blokkjaira. A résztvevőknek az NMHH ezt megelőzően próbaárverést is tart felkészülésképpen. Az NMHH az egyes árverési napok eredményét csak az eljárás végén, az árverési eljárást lezáró döntésében, egyszerre hozza majd nyilvánosságra. Erre a tervek szerint október végén, november elején kerülhet sor.

A négy frekvenciasávot az NMHH 15 évre értékesíti, ez az időtartam egy alkalommal, 5 évvel meghosszabbítható. Az 5G-s frekvenciák értékesítésével az NMHH célja, hogy a hazai mobilhálózatok és különösen azok használói kiaknázhassák a technológiai fejlődés kínálta lehetőségeket, és ezzel hozzájáruljon a magyar gazdasági potenciál növeléséhez.

A DIGI lehet a kizárt cég, előre kiszivárgott a döntés

Bár az NMHH diszkréten hallgat róla, mely szolgáltatót zárta ki a pályázati eljárásból, ismert, hogy a magyar mobilpiacra idén májusban belépő DIGI is pályázott. Sőt előre kiszivárgott, hogy valamilyen hibát talált az NMHH a pályázatában. A döntés nagyon rosszul jön a DIGI-nek, hiszen a meglévő frekvenciakészlete erős korlátok közé szorítja a céget.

Az 5G, vagyis az ötödik generációs technológia új alkalmazások elterjedését teszi lehetővé, amelyek a hálózatoktól olyan – a jelenlegi technológiákkal együttesen nem teljesíthető – képességeket várnak el, mint a nagyságrendekkel több eszköz kiszolgálása nagyon alacsony késleltetéssel és akár sokkal magasabb adatátviteli sebességgel, mindezt az eddigieknél megbízhatóbb és biztonságosabb környezetben. Ezek teszik lehetővé a jövőben például az önvezető autók, a távműtétek vagy a szenzorok tömeges használatát is.

Frissítés 14:47

A három árverési nyilvántartásba vett cég közül megszólalt Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója, aki így nyilatkozott:

„A Magyar Telekom több éve teszteli az 5G technológiát, a technológiában rejlő üzleti lehetőségeket. 2017-ben – akkor még laboratóriumi körülmények között – létrehoztuk az első magyarországi 5G kapcsolatot, idén januárban pedig elindítottuk első szabványos 5G tesztállomásunkat Zalaegerszeg belvárosában. Az eddigieknél jóval nagyobb adatátviteli sebességet, alacsony késleltetést és rengeteg hálózati eszköz csatlakozását lehetővé tevő 5G technológia számos új lehetőséget nyit majd úgy az ipari felhasználásban, mint az emberek mindennapi életében”.

Frissítés 17:33

Kiderült, hogy a Telenor vezérigazgató-helyettese, Drozdy Győző kérdése nyomán került be az NMHH-nál az a szabályt az 5G pályázati dokumentációjába, ami alapján kizárták a DIGI-t. Erről jegyzőkönyv is készült. Ez  a szabály egyébként korábban, 2014-ben még ott volt az NMHH egy másik frekvenciapályázatában, de aztán a mostani változatába eredetileg nem tette bele az NMHH.

Frissítés 21:11

Perre megy az NMHH-val a DIGI csoport. A holland anyavállalat közölte, szerinte a hatóság döntése tisztességtelen.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások