fbpx
A DIGI budapesti, Váci úti bejárata

A Kúrián is elvesztette a DIGI az NMHH elleni perét

A pert azért indította a DIGI a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ellen, mivel úgy vélte, a hatóság súlyosan jogsértő módon zárta ki az 5G-s mobilfrekvenciák árverezésére irányuló eljárásából, és a pályázati eljárás tisztességtelen volt.

A Kúria szerint is jogszerű volt a DIGI kizárása az 5G-s mobilfrekvenciák értékesítési eljárásából – számol be a Media1-hez eljuttatott közleményben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) arról a számára kedvező ítéletről, amelyet tegnap, csütörtökön hirdetett ki a legfőbb bírói fórum.

A Kúria a Digi anyacégének, a DIGI Communciations N.V. fellebbezését elutasítva a Fővárosi Törvényszék korábbi, elsőfokú ítéletével egyezően megállapította, hogy az NMHH jogszerű indokok alapján, helytálló jogértelmezéssel megalapozott döntést hozott, amikor kizárta a DIGI Kft. holland anyacégét, a DIGI Communcations N.V. céget az 5G-s frekvenciák értékesítésére irányuló eljárásból. A február 4-ei döntéssel szemben további jogorvoslatnak nincs helye.

A Kúria szerint a DIGI ki akarta cselezni az NMHH-t

A Kúria a szóbeli ítélethirdetésen kifejtette, hogy az anyacég a jelentkezésével a hatóságot meg akarta téveszteni, és részvétele sértette volna az árverési eljárás tisztaságát. A Kúria álláspontja szerint is egyértelmű, hogy a DIGI Kft. azért nem jelentkezett közvetlenül a frekvenciaaukcióra, mert észlelte, hogy vele szemben kizáró ok állna fenn, és ezért az anyavállalat tette ezt meg helyette. A Kúria egyetértett azzal is, hogy a hatóságnak joga és kötelessége volt vizsgálni a jelentkező mögöttes szándékát is, és az NMHH a DIGI Kft. anyavállalatának kizárásakor megalapozottan jutott arra a következtetésre, hogy a cég valódi célja nem a frekvenciahasználati jogok saját hasznosítása volt, hanem az esetlegesen elnyert jogok átadása a DIGI Kft.-nek.

DIGI Szegeden
DIGI Szegeden. Fotó: Szalay Dániel / Media1

A Kúria álláspontja szerint a szolgáltató megtévesztésre irányuló magatartását az NMHH helyesen és jogszerűen értékelte, ítélte meg és hangsúlyozta, hogy az NMHH-nak fokozott figyelmet kell fordítania az eljárás tisztaságának megőrzésére, melynek része az is, hogy a leplezni szándékozott szolgáltatói magatartást is vizsgálja és értékelje. Az eljárás tisztasága, az árverésen résztvevő szervezetek magatartásának átláthatósága ugyanis előfeltétele annak, hogy az NMHH kizárólag olyan vállalkozásoknak biztosítsa a frekvenciahasználatot, amelyek azt felelősen és jogszerűen gyakorolják majd.

Nem volt problémás a pályázati kiírás

Ezen felül a bíróság a DIGI Communications N.V. érvelését elutasítva megállapította, hogy jogszerű, objektív és diszkriminációmentes volt az a részvételi feltétel, mely szerint az eljárásban csak olyan cég vehet részt, amellyel szemben nem állapítottak meg versenyjogi jogsértést az árverési eljárás megindítása előtti 24 hónapban. A Kúria álláspontja szerint is arányos elvárás, követelmény a frekvenciák, mint kiemelt értékű és jelentőségű állami vagyonelemek értékesítésekor, hogy azok megszerzését csak a tisztességes piaci verseny szabályai szerint eljáró piaci szereplőknek tegye lehetővé az NMHH, a DIGI Communications N.V. pedig egyértelműen megsértette ezeket a szabályokat.

A Kúria a Törvényszék ítéletében és az NMHH döntésében foglaltakkal egyezően hangsúlyozta azt is, hogy mind az NMHH eljárása, mind pedig a hatóság által kialakított árverési dokumentáció megfelel a hírközlést szabályozó speciális uniós jogszabályoknak, fel sem merült annak a kérdése, hogy valamely jogszabály vagy hatósági cselekmény azokkal ellentétes lett volna.

A DIGI szerint az NMHH volt tisztességtelen

Az NMHH 2019 nyarán indította el a 700 MHz-es, a 2100 MHz-es, a 2600 MHz-es és a 3600 MHz-es frekvenciasávok használati jogosultságainak értékesítési eljárását. Az árverésre 2019. augusztus 8-án négy mobilszolgáltató jelentkezett, az alaki vizsgálat után pedig a hatóság nem vette árverési nyilvántartásba a DIGI holland anyavállalatát. A cég ezután fellebbezett az NMHH döntése ellen, a másodfokú hatóság pedig november 27-én közölt végzésében helybenhagyta az alaki vizsgálat eredményét. A hírközlési szolgáltató ezután bírósághoz fordult, amely megállapította, hogy keresete megalapozatlan.

A DIGI kizárása azért volt érdekes, mivel egy olyan pályázati feltétel került be a pályázatba, amelyet a konkurens Telenor vezérigazgató-helyettese kért a Karas Monika NMHH-tól egy nyilvános tárgyalás alkalmával. Ráadásul a DIGI kizárásához vezető szabályozás az NMHH korábbi frekvenciapályázatain nem minden esetben szerepelt a pályázaton, vagyis úgy érezték, ezt a szabályt a konkurencia a DIGI ellehetetlenítésére kérte betenni.

A DIGI úgy vélte, az NMHH tisztességtelen eljárást folytat vele szemben, és kifogásolta, hogy a DIGI Kft. korábbi GVH-bírsága miatt egy másik jogalanyt, a DIGI Communications N.V nevű anyavállalatot is kizárta a pályázatból.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: A DIGI Kft. ügyfélszolgálatának bejárata Budapesten. Fotó: Ladányi András / Media1

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások