fbpx
A DIGI budapesti, Váci úti bejárata

DIGI: Tisztességtelenül járt el az NMHH az 5G pályázat kapcsán, nem várta meg a bírósági jogorvoslatunk lezárultát

A távközlési cég vitatja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság döntését az 5G frekvenciák-árverési eljárásának gyorsított lebonyolításáról. Folytatják a pereskedést, és jelezték: rendkívül csalódottak, mivel szerintük a magyar fogyasztók fizetik majd meg a hatóság mulasztásának árát a következő 15 évben a kisebb verseny miatt drágább mobilnet-tarifákkal.

Közleményt juttatott el a Media1-hez hétfőn a DIGI Csoport az 5G bevezetését támogató és további vezeték nélküli széles sávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságok tárgyában kiírt árverési eljárás eredménye kapcsán. Vagyis arról, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság múlt héten csütörtökön, március 26-án bejelentette, hogy a koronavírus miatt rendkívüli biztonsági intézkedések közepette (a DIGI kihagyásával) lefolytatta az ötödik generációs mobilhálózati pályázatot, és azt a Telekom, a Telenor és a Vodafone nyerte meg. (A három cég együttesen 128 milliárd forintot az 5G-s frekvenciákért.)

A DIGI Communications NV közleményében azt írja:  tisztességtelennek tartja, és vitatja a hatóság döntését az 5G frekvenciák-árverési eljárásának gyorsított lebonyolításáról, amellyel figyelmen kívül hagyta a DIGI Communications NV árverési eljárásban való részvételét elutasító 2019. szeptemberi döntéssel szemben előterjesztett jogorvoslati
kérelmét.

„Nagyon csalódottak vagyunk, hogy a hatóság úgy döntött, hogy végigviszi ezt a vitatható árverési eljárást. A DIGI Csoport a bíróságon kezdeményezte az eljárás felfüggesztését a bíróság jogerős döntésének meghozataláig, és e kérelemről a mai napig nem született végleges döntés. Álláspontunk szerint a Hatóság jogorvoslati kérelmünket figyelmen kívül hagyó eljárása nem egyeztethető össze azon küldetésével, hogy biztosítsa a hatékony verseny feltételeit a távközlési piacon, amely végső soron a fogyasztók és felhasználók érdekeit szolgálná”

– nyilatkozta Serghei Bulgac, a DIGI Communications NV vezérigazgatója.

A verseny korlátozása miatt maradhat Magyarországon Európa legdrágább mobilnete

A DIGI Csoport hangsúlyozta: úgy véli, hogy a verseny korlátozása, és a negyedik mobilszolgáltatónak a frekvenciaspektrumokhoz való hozzáférésének megakadályozása révén a Hatóság drasztikusan rontja a magyar fogyasztók esélyeit arra, hogy versenyképes áron vehessenek igénybe alapvető szolgáltatásokat.

Az Európai Bizottság által az EU-országokban alkalmazott mobilinternet tarifákról 2019-ben közölt tanulmány szerint Magyarország azon országok közé tartozik, amelyekben a mobil adatszolgáltatáshoz való hozzáférés a legdrágább Európában.

mobiltelefon
Fotó: Rami Al-zayat, Unsplash

A DIGI emlékeztetett: a magyar fogyasztók sokkal magasabb díjakat fizetnek, mint a fejlett piacokon, például Ausztriában, Németországban, az Egyesült Királyságban vagy Franciaországban. Szerintük nem túlzás kijelenteni, hogy ezzel a döntéssel a Hatóság az utóbbi években követett stratégia folytatása mellett döntött, amellyel megakadályozzák az új versenytársak megjelenését a hang- és mobil adatátviteli szolgáltatások piacán.

A magyar állampolgárok fizetik meg a következő 15 évben az NMHH hibájának árát

A DIGI úgy véli, hogy ennek a döntésnek az eredményeképpen az elkövetkező 15 évben sajnos továbbra is a magyar állampolgárok fizethetik majd a legmagasabb árakat Európában az alapvető mobilkommunikációs szolgáltatásokért.

A hatékony verseny hiányának és a magas fogyasztói áraknak köszönhetően az elmúlt években Magyarország az utolsó helyre került Európában a mobilinternet-szolgáltatások elterjedtsége tekintetében, és ezen a téren sajnos a jövőben sem várható változás.

A fogyasztók mindössze 60 százaléka fér hozzá mobilnethez Magyarországon

A közelmúltban tapasztalhattuk, hogy mennyire fontosak a modern kommunikáció eszközei, és hogy ezek a szolgáltatások miként segítenek kapcsolatot tartani a szeretteinkkel. Megdöbbentő azonban azt látni, hogy a fogyasztóknak csak 60 százaléka fér hozzá mobilinternethez Magyarországon

A DIGI úgy fogalmazott: tekintettel arra, hogy a lakosság 40 százaléka nem tudja megfizetni a jelenleg használatban lévő 2G / 3G / 4G frekvenciaspektrumokon nyújtott mobilinternet szolgáltatásokat sem,

„érthetetlen számunkra, hogy miért döntött úgy a hatóság, hogy kizár egy új szolgáltatót, majd jogorvoslati kérelmének elbírálását sem kivárva, a fogyasztói érdekeket figyelmen kívül hagyva egy gyorsított eljárásban oszt el új frekvenciasávokat a következő 15 évre az 5G spektrumokban. Tekintettel az Európában jelenleg kialakult helyzetre, amikor az elektronikus hírközlési szolgáltatások a lakosság számos csoportjának létfontosságúvá váltak, és a fogyasztóknak könnyű és megfizethető  hozzáférésre van szükségük ezekhez a szolgáltatásokhoz, a hatóság döntése az eljárás gyorsított lebonyolításáról ellentétes a közérdekkel. Ebben a helyzetben társaságunk még a korábbiaknál is eltökéltebb abban, hogy folytassa a jogi eljárást, amelyben az aukcióról történt tisztességtelen kizárását vitatja mind a fogyasztók, mind a piac érdekében, hiszen mindenkinek szolgáltatásokhoz férhessen hozzá” – teszik hozzá.

A DIGI Communciations NV vezérigazgatója hozzátette:

„A nehézségek, amelyeket ki kell állnunk, és amelyekkel várhatóan a jövőben is szembesülnünk kell majd, nem akadályozzák meg társaságunkat a mobilszolgáltatások továbbfejlesztésében, ügyfeleinknek pedig garantáljuk, hogy mindig hűek maradunk az elveinkhez. A fentiek alapján, figyelembe véve a tisztességes, átlátható, a törvény és a fogyasztói érdekek tiszteletben tartása mellett zajló frekvenciaértékesítéshez fűződő közérdeket, a DIGI Csoport ezúton is felkéri a Hatóságot, hogy vonja vissza az árverési eljárás március 26-án bejelentett eredményét, és olyan módon folytassa le az eljárást, amellyel megvalósítja a feladatkörét, mint független piaci szabályozó szerv.”

További hírek találhatók a Media1-en, az ügy előzményeiről ide kattintva olvashatnak.

A Media1 kérdéseket küldött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak a DIGI állításai kapcsán. Az NMHH reakciójáról külön hírben számoltunk be.

Borító: A DIGI budapesti, Váci úti bejárata. Fotó: Ladányi András, Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások