fbpx
Applikációk egy kijelzőn / Pixabay

A WhatsApp szerint nem igaz, hogy bele akar nézni a titkosított beszélgetésekbe

A The Information című lap szerint a Facebook szeretne pénzt keresni a tulajdonában álló, kétmilliárd felhasználóval rendelkező WhatsApp üzenetküldő applikációban folytatott titkosított beszélgetések elemzési adatainak segítségével, ezért kutatja ennek megvalósítását. A WhatsApp szerint ez nem így van.

A Facebook a számára értékes és értékesíthető adatokat úgy szeretné kinyerni a WhatsApp üzenetküldőben történő beszélgetésekből, hogy ne veszélyeztethesse a felhasználók és adataik biztonságát, hiszen az applikáción keresztül cserélt adatok a küldő és a fogadó fél között titkosítva van, a dekódoláshoz szükséges kódot pedig csak a két végpont ismeri, még a WhatsApp anyacége, a Facebook sem  – írja a The Information című lap nyomán az Index.

A lap állítása szerint a Facebook a megoldást az IBM által fejlesztett és szabadalmaztatott homomorf titkosításban látja, ami lehetővé teszi, hogy közvetlenül a titkosított adatokon végezzen számításokat, tehát ennek segítségével a Facebook reményei szerint sikeresen kinyerhető annyi adat, amennyit már fel lehet használni hirdetési célokra.

Mivel a titkosítás visszafejtése nem történik meg, nem veszélyezteti a felhasználók és adataik biztonságát, viszont a közösségi óriás kutatásai és fejlesztései e téren egyelőre kezdeti stádiumban vannak. Ezen a területen egyébként nem csak a Facebook, hanem a Google, a Microsoft és az Amazon is dolgozik – tették hozzá.

A hírre a WhatsApp feje Twitteren reagált. Azt írta, nem igaz, hogy a WhatsApp bármilyen hasonló módszerrel kísérletezne, és szerinte nincs is olyan módszer, ami megfelelően biztosítja a végpontok közti titkosítást, miközben egy harmadik félnek bármilyen szintű betekintést engedne az adatokba. Hozzátette, hogy a WhatsApp nem tervezi a homomorf titkosítás bevezetését, sőt, a jövőben szigorúbb biztonsági szinteket terveznek alkalmazni.

A Pegasus kémszoftver-botrány kapcsán egyébként nemrég kiderült, hogy az izraeli kémszoftver képes megfigyelni a WhatAppon folytatott kommunikációt is. Emiatt néhány napja már megszólalt a WhatsApp vezetője is: elítélően beszélt az NSO-ról, melynek megbüntetését szorgalmazta.

Még több hír érhető el a Media1-en.

Borítókép: Pixabaypix
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások