fbpx
WhatsApp Messenger

A WhatsApp vezérigazgatója is megszólalt a Pegasus kémszoftver kapcsán

Szerinte keményebben fel kell lépni az izraeli kémprogram ellen.

A technológiai világ aggódó szemmel figyeli az izraeli NSO Group által fejlesztett kémszoftver, a Pegasus körül kirobbant megfigyelési botrányt – írja az Indian Express nyomán a 24.hu. A Pegasus-ügy kapcsán a WhatsApp csevegőszolgáltatás vezetője, Will Cathcart is megszólalt, aki komoly aggodalmát fejezte ki a történtek kapcsán:

„több cégnek, és főleg a kormányoknak lépéseket kellene tenniük azért, hogy az NSO Group elszámoltatható legyen”.

A vezérigazgató szerint egy világszerte érvényes moratórium kellene azon lehallgatást lehetővé tevő technológiák ellen, amelyeket szabályozatlanul és kérdőre vonás nélkül alkalmaznak bizonyos országokban. Cathcart hozzátette: a Pegasus-üggyel kapcsolatos legfrissebb fejlemények arra is rávilágítanak, hogy borzalmas következményei lehetnek annak, ha a végponttól végpontig terjedő titkosítást alkalmazó csevegőket is kijátszó eszközök kerülnek rossz kezekbe.

Cathcart Twitter-posztjában kiemelte, hogy a WhatsApp mellett számos más techipari szereplő is figyelmeztetett már rá korábban, hogy az NSO veszélyes kémszoftvere az emberi jogok súlyos megsértésére ad lehetőséget világszerte, ezért meg kell állítani.

Mint kiderült, a kiberfegyver többek közt a WhatsApp alkalmazás sérülékenységét is kihasználta tevékenységéhez.

A hétvégén jelent meg a Direkt36 cikke arról, hogy magyar célpontok ellen is alkalmazták a Pegasus nevű izraeli kémszoftvert. A célpontok között oknyomozó újságírók és ismert médiavezetők, valamint városvezető és ügyvéd is megtalálható volt. A Pegasus ügyről szóló további írásaink itt érhetők el.

További hírek érhetők el a Media1-en!

Borítókép: WhatsApp Messenger / Fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */