fbpx
kémkedés

Megfigyelési ügy: a Fidesz szerint nem indokolt összehívni a Nemzetbiztonsági bizottságot – a bizottság vezetője feljelentést tesz és magyar Watergate-ügyet emleget

A Fidesz-frakció szerint Magyarországon maradéktalanul betartják a nemzetbiztonsági szervek a törvényeket. Stummer János, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke viszont feljelentéssel él.

Nem indokolt a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésének összehívása, Magyarországon a nemzetbiztonsági szervek maradéktalanul betartják a törvényeket, működésük során mindig a jogszabályoknak megfelelően járnak el – ezt közölte a Fidesz-frakció hétfőn az MTI-vel a hétvégén kirobbant megfigyelési botrány, a Direkt36 cikke kapcsán.

Halász János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke a közleményben hangsúlyozta, a Belügyminisztérium vezetői rendszeresen beszámolnak az Országgyűlés illetékes bizottságai előtt a titkosszolgálatok információgyűjtő tevékenységéről, ezeken valamennyi parlamenti párt képviselteti magát.

„A baloldali sajtóban megjelent hírek megalapozatlanok és pusztán a politikai hangulatkeltést szolgálják” – szögezte le a kormánypárti politikus.

A fideszes politikus kiemelte, továbbra is azt várják a nemzetbiztonsági szervektől, hogy minden törvényes eszközzel védjék meg Magyarország biztonságát, jogos érdekeit.

A hétvégén jelent meg egy cikk a Direkt36 oknyomozóitól arról, hogy újságírókat, ügyvédeket, városvezetőt, és médiavezetőt is megfigyeltek az NSO Pegasus nevű kémszoftverével. Az ügyben a MÚOSZ, majd a Magyar Lapkiadók Egyesülete, ellenzéki politikusok, és az Európai Bizottság is megszólalt. Mindannyian megdöbbenésüknek adtak hangot. Az egyik megfigyelt személy, Varga Zoltán, a 24.hu-t kiadó Central Médiacsoport vezérigazgatója és többségi tulajdonosa jogi képviselője útján azt közölte, hogy a megfigyeléssel számára okozott jogsérelem miatt.

Stummer János, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke, a Jobbik politikusa az Indexnek azt mondta, szerinte a magyar Watergate ügyről van szó. Közölte, hogy feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen személyes adattal való visszaélés, jogosulatlan adatkezelés és az információs rendszerek megsértése miatt.  Azt is mondta, hogy ha a Fidesz szabotálja a Nemzetbiztonsági bizottság ülését, akkor nem sokat tudnak majd tenni, ugyanis akkor határozatképtelen lesz a testület. Elmondta azt is, hogy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is tervezik.

Twitter-bejegyzésben bírálta az Orbán-kormányt Guy Verhofstadt, az Európai Parlament képviselője, volt belga miniszterelnök, miután kiderült, hogy Magyarországon hozzávetőlegesen 300 embert figyeltek meg az NSO nevű izraeli cég világszerte használt kémszoftverével, a Pegasusszal.  Azt írta, szerinte növekszik Európán belül egy országban a diktatúra, nem elég most már a növekvő aggodalom kifejezése, az Európai Parlamentnek lépnie kell.

Az izraeli kémszoftvert gyártó NSO közölte, hogy rágalmazás miatt jogi lépéseket fontolgat az oknyomozó cikk kapcsán, melyet hiteltelennek tart. Az NSO egyébként a sajtóhírek szerint kormányoknak árulja kémszoftver-megoldását.

Az ügyben további híreink itt érhetők el.

Még több hír található a Media1-en

Borító: Stock / depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások