fbpx
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

Megszólalt az Európai Bizottság elnöke a magyarországi kémszoftver-botrányról

„Ha a hírek igazak, akkor ez teljesen elfogadhatatlan” – mondta Ursula Von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, majd a szóvivője is megszólalt a magyarországi megfigyelési botrányról.

Az Európai Bizottság alapos vizsgálódást tervez, hogy meggyőződjön, igazak-e a nemzetközi sajtóban vasárnap este megjelent hírek arról, hogy a magyar hatóságok többek között újságírók telefonjait is célba vehette egy izraeli kémszoftver, az NSO nevével fémjelzett Pegasus nevű megoldás segítésével. Erről a bizottság egyik szóvivője számolt be újságírói kérdésre válaszolva Brüsszelben, de közvetlenül előtte Ursula Von Der Leyen bizottsági elnök is megszólalt az ügyben – írja a 444.hu, és egy angol nyelvű videó is elérhető az elhangzottakról.

A lap szerint Ursula Von Der Leyent egy prágai sajtótájékoztató végén kérdezték meg a magyarországi kémszoftver-botrányról, amikor is kijelentette:

„Amit eddig a hírekben olvashattunk, az teljesen elfogadhatatlan. Az állításokat ellenőrizni kell, de ha ez tényleg megtörtént, akkor ez minden létező európai szabállyal szembemegy. A sajtószabadság az EU értékeinek a legfontosabbjai között van, úgyhogy ha a hírekben szereplő állítások igazak, akkor teljességgel elfogadhatatlan ez az eljárás.”

Christian Wigand bizottsági szóvivő ehhez Brüsszelben néhány perccel később hozzátette, hogy alapvető elvárás az EU-ban, hogy az újságírók szabadon és félelem nélkül dolgozhassanak, és hogy a tagállamok titkosszolgálatai betartsák az alapvető emberi jogokra és az adatvédelemre vonatkozó szabályokat. Ugyanakkor a szóvivő azt is említette, hogy utóbbiak betartását alapvetően a tagállamok adatvédelmi hivatalainak kellene ellenőrizniük, és nem nagyon tudott mit kezdeni azokkal az újságírói felvetésekkel, hogy mi van, ha a magyar hatóság politikai befolyás alatt működik, így annak vizsgálatai nem vehetők komolyan.

A szóvivő időt kért, hogy a Bizottság eldönthesse, lép-e az ügyben, és ha igen, akkor mit fog tenni, mert egyelőre csak annyi információjuk van, ami a nemzetközi sajtóban megjelent. Azok alapján alapos vizsgálatra van szükség a Bizottság szerint, és ha tényleg megtörtént a megfigyelés, akkor az nagyon súlyos probléma.

A Direkt36 által közölt cikk szerint újságírók és médiavezetők ellen is kémkedhettek, kifürkészve telefonbeszélgetéseiket, e-mailjeiket, fotóikat és egyéb adataikat. A célszemélyek között volt Varga Zoltán milliárdos nagyvállalkozó, a 24.hu-t is működtető Central Médiacsoport tulajdonosa, Simicska Ádám, Simicska Lajos fia, valamint a Direkt36 újságírói és a hvg.hu egyik volt munkatársa. A kémszoftvert gyártó NSO azt állítja, hogy a megjelent oknyomozás hiteltelen, és a kormány részéről már a vasárnap közölt cikkben is tagadták, hogy ilyesmi előfordulhatott, ugyanis a kormány szerint Magyarországon jogállam van.

Az ellenzék rendkívüli Nemzetbiztonsági bizottsági ülést kezdeményezett. Tiltakozását fejezte ki a MÚOSZ. Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök, a DK vezetője is megszólalt: szerinte ha igazak a cikk állításai, akkor hazaárulás történhetett.

Még több hír érhető el a Media1-en

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások