fbpx
Az NSO Group, a Pegasus kémszoftver gyártójának weblapja

Reagált a megfigyelési botrányról megjelent oknyomozó cikkre az izraeli kémszoftver gyártója

Pert fontolgat az NSO Group rágalmazásra hivatkozva.

Az NSO szerint tele van téves feltételezésekkel és megalapozatlan elméletekkel a Forbidden Stories által vezetett nemzetközi tényfeltáró projekt oknyomozása, amely szerint újságírókat, jogvédőket, tudósokat, politikusokat, ügyvédeket, üzletembereket és más civileket is lehallgattak a Pegasus kémprogrammal. A vállalat határozottan tagadja az ügyben felmerült vádakat, és azt írják, hogy szerintük „komoly kétségek” merülnek fel a források megbízhatóságával kapcsolatban, az információknak nincs ténybeli alapja és messze vannak a valóságtól – írja a hvg.hu a kémszoftvergyártó NSO közleménye alapján.

A cég külön hangsúlyozta, hogy a technológiájuknak semmi köze nincs a szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásához.

„Megerősíthetjük, hogy technológiánkat nem arra használták, hogy lehallgassák, nyomon kövessék vagy összegyűjtsék az információkat vele vagy családtagjaival kapcsolatban” – írták.

A közleményben hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az NSO nem üzemelteti a rendszert, így nem is láthatja az adatokat.

Az ügyet felderítő újságírói csapatnak korábban azt írta a cég, hogy vitatják, hogy a Forbidden Stories birtokába jutott telefonszámok valóban a Pegasus célpontjai lennének. Szerintük lehetséges, hogy ezek a számok egy nagyobb listának a részei, „amelyeket az NSO Group ügyfelei más célokra használták”.Az NSO szerint lehetséges, hogy az adatbázisban szereplő számok csak egy nyilvánosan hozzáférhető úgynevezett HLR-adatbázisból származnak. A HLR (Home Location Register) egy olyan rendszer, amely a mobiltelefon-hálózatok működését segíti azzal, hogy nyilvántartja az egyes készülékek földrajzi helyét és más azonosítóit, és így lehetővé teszi a hívások és sms-ek irányítását – áll a közleményben.

Mint arról mi is beszámoltunk, a Forbidden Stories részeként a Direkt36 a Telexen publikált írásában azt állította vasárnap, hogy évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. A 300 célpont között szerepeltek a Direkt36 oknyomozó műhely két újságírója, egy volt hvg.hu-s munkatárs, továbbá Simicska Ádám, Simicska Lajos nagyvállalkozó fia, a Magyar Nemzet volt ügyvezetője, illetve Varga Zoltán, a 24.hu-t működtető Central Médiacsoport tulajdonosa is.

Az ügy kapcsán tiltakozását fejezte ki a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), valamint az ellenzék több tagja a parlamenti Nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülését kezdeményezte az állítólagos megfigyeléssel összefüggésben.

A Direkt36 cikkének leglényegesebb állításairól itt érhető el egy összefoglaló.

Még több hír érhető el a Media1-en

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások