fbpx
on air, adás, rádió

A kormányközeli médiajogász, aki sikertelenül pályázott a Klubrádió volt budapesti frekvenciájára, ezúttal egyedüli induló egy másik fővárosi rádiós pályázaton

A korábban több fideszes politikusnak, valamint halála előttig Andy Vajna kormánybiztosnak is dolgozó dr. Biró Balázs ügyvéd tavalyi alapítású vállalkozása, a korábban a Klubrádió egykori fővárosi frekvenciájára, a Budapest FM 92,9 MHz-re sikertelenül pályázó LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. adott be egyedül pályázati ajánlatot a napokban a Budapest FM 103,9 MHz-re, melyen a kiírás szerint rock rádiót kell majd sugároznia a győztesnek.

Szerdán volt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által még májusban közzétett, a Budapest FM 103,9 MHz frekvencia használatára vonatkozó pályázat beadási határideje. A Media1.hu megtudta, hogy csupán egyetlen pályázó, az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. adott be pályázati ajánlatot, akinek így meglehetősen nagy esélyei vannak az említett fővárosi 103,9 MHz elnyerésére. Azt, hogy egyedül ők pályáztak, az NMHH honlapjának egyik kevésbé szem előtt lévő része is alátámasztja.

Az említett kft. neve sokaknak lehet ismerős, hiszen a tavalyi alapítású cég részt vett nemrégiben a Budapest FM 92,9 MHz rádiós pályázaton is, ahol a Klubrádió és a Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület ellenében, harmadik pályázóként versenyzett a Klubrádió által február 14-ig használt frekvencia használati jogáért, ám a másik két pályázóhoz, a Klubrádióhoz és a Spirit FM-hez hasonlóan a Médiatanács őket is kizárta az eljárásból.

Az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft.-t alapító és azt ügyvezetőként is jegyző dr. Biró Balázs mint médiajogász ismert, aki a 2019 elején elhunyt Andy Vajna (Vajna András / Andrew G. Vajna) filmügyi kormánybiztos Rádió 1 hálózatát segítette a milliárdos halálát megelőzően, emellett több vidéki városban egyik vállalkozása nevén voltak egyes, a Rádió 1 hálózatához tartozó rádiók is, így komoly szerepe volt a Rádió 1 hálózat létrejöttében. Biró Balázs 2010 és 2014 között különböző cégeken keresztül a fideszes pécsi városháza külsős tanácsadója volt, emellett például Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselőt is többször képviselte különféle perekben. A KanizsaPress pedig azt írta, hogy Németh Szilárd fideszes rezsibiztosnak is dolgozott. Bíró a földpályázatokon is jól szerepelt korábban, illetve neve 2012 októberében is szerepelt a sajtóban, mivel egy MSZP-s sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 2010 és 2012 októbere között jól fizetett tanácsadóként 27,6 millió forint közpénzt vehetett fel, illetve jóban volt Belénessy Csabával, a Magyar Távirati Iroda (MTI) akkori vezetőjével. Belénessy-vel közös üzleti érdekeltségük is volt, a Crossborder Film Kft., melyet Belénessy alapított, de 2010 környékén Biró is érdekeltséggel rendelkezett a vállalkozásban.

Az érdekes fejlemény az, hogy ezek szerint most Biró meglátta a lehetőséget a rockrádiózásban. Egy rockrádió piaci alapon meglehetősen nehezen termel profitot, szemben például egy poprádióval, ugyanis a piaci hirdetők kevésbé látnak benne fantáziát, így aztán nehezen termeli ki még a költségeket is. Több rock rádió is végül bebukott, gondoljunk csak a Pannon Rádióra, vagy a Rock FM-re, ami 2019-ben szűnt meg komoly veszteségekre hivatkozva.

rock
Fotó: stock / Depositphotos.com

A Media1 telefonon utolérte a médiajogászt, mik a tervei a frekvenciával és hogyan akarná azt nyereségesen működtetni, hiszen elnyerésére igencsak jó esélyei vannak, miután más versenyző nem adott be pályázatot (a rockra vonatkozó korlátozó kiírás miatt), így ha csak a hatóság nem talál megint valamilyen hibát az LBK Médiaszolgáltató 2020 pályázati ajánlatában, akkor hamarosan győztese lehet a frekvenciának, melyet azután 10+7 éven át használhat.

Biró Balázs megértésünket kérte, mondván amíg a pályázati eljárás jogerősen véget nem ér, nem nyilatkozhat. Így azt is hiába kértük, árulja el, milyen néven indítaná el a rádiót, és mindössze az általunk amúgy jól ismert pályázati kiírást ajánlotta figyelmünkbe, hogy a pályázónak rock tematikát kell vállalnia.

Próbáltuk egyébként kérdezni arról is, hogy a korábban a 92,9-es pályázat kapcsán milyen hibák miatt zárták ki pontosan, de ezt sem árulta el. A médiajogász arra, hogy ki áll mögötte, nem adott érdemi választ, de azt mondta, nem a Best FM, mert a Best FM-nek van már a vételkörzetben másik frekvenciája, kettő pedig nem lehet.

Jó kérdés persze, hogy egymás mellett elbírna-e a piac két rock jellegű rádiót.

A héten egyébként a roma tematikájú Budapest FM 100,3 MHz rádiós frekvenciának is beadási határideje volt. Erre szintén egyetlen pályázó van, itt írtunk róla, hogy ki.

További hírek érhetők el a Media1-en!

Borító: Unsplash
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások