fbpx
propagandatörvény elleni tiltakozás

Újabb médiavállalatok csatlakoznak az RTL Magyarország tiltakozásához a „propagandatörvény” kapcsán

Az RTL Magyarország hétfői közleményében elítélte a homofóbiát, és tiltakozott egy múlt héten beterjesztett, ma, kedden pedig el is fogadott törvénytervezet ellen, amely a vállalat szerint súlyosan sérti a szólásszabadságot és kirekeszti a szexuális kisebbségeket a tömegmédiából. Most újabb médiavállalatok fejezték ki egyetértésüket az RTL Magyarországgal és csatlakoztak a tiltakozók közé.

Az RTL tiltakozásához időközben csatlakozott a hazai médiapiac számos meghatározó szereplője: az A+E Networks UK, az AMC, az HBO és a WarnerMedia, valamint a ViacomCBS is – derül ki egy kedd délutáni közleményből.

Az RTL Magyarország jelezte: aggasztónak tartja, hogy a múlt héten beterjesztett törvénytervezet súlyosan sérti a szólásszabadságot, valamint az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai uniós egyezmény diszkrimináció tilalmáról szóló rendelkezéseit is. A tervezet szerintük aránytalanul és az alapvető szabadságjogokat figyelmen kívül hagyva korlátozná a homoszexualitás bárminemű megjelenítését a médiában, és tiltaná, hogy a kiskorúak eltérő nemi identitású emberekkel találkozzanak a műsorokban, filmekben, vagy akár csak a reklámokban.

Büszkék vagyunk arra, hogy az RTL Magyarország mellé csatlakozott a magyar médiapiac számos további szereplője, így az A+E Networks UK, az AMC, az HBO és a WarnerMedia, valamint a ViacomCBS, hogy együtt szólaljunk fel a sokszínűség mellett és a nem heteroszexuális közösség megkülönböztetése ellen. Köszönjük, hogy egymással összefogva, közösen állunk ki egy igazságosabb, európaibb médiaszabályozásért! – írják.

A törvénytervezetet épp ma fogadta el a Fidesz és a Jobbik képviselőinek szavazataival az Országgyűlés.

Tegnap nagyszabású tüntetés is volt Budapesten. Tiltakozott az akkor még csak törvénytervezet formájú szöveg ellen a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) és számos civil szervezet is.

A hazai lapkiadókat tömörítő Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) és az IAB Hungary nevű, internetes reklámszakmai szervezet is jelezte: egyetért az MRSZ közleményével, melyben elutasította az új szabályozást.

Még több hír érhető el a Media1-en!

Borító: propagandatörvény elleni tiltakozás 2021.06.14. fotó: Budapest Pride Facebook
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások