fbpx
Az RTL Magyarország székházának egyik felirata

Az RTL Magyarország is tiltakozik a kormány törvényjavaslata ellen, amellyel korlátozná a melegek képernyőre kerülését

Azt írja az RTL állásfoglalásában, elutasítja a homofóbiát és azt, hogy ne lehessen bemutatni főműsoridőben olyan tartalmakat mint a Szomszédok, a Barátok közt, a Bridget Jones naplója, vagy akár a Harry Potter-filmadaptációk egyes részei.

Az RTL Magyarország hétfői közleményében azt írja:

„Az RTL Magyarország elítéli a homofóbiát

Kiemelt fontosságú számunkra a családok és a gyermekek védelme, nemcsak műsoraiban, de társadalmi szerepvállalásában is. Azt is valljuk azonban, hogy fontos európai érték a sokszínűség és a tolerancia, ezért aggasztónak tartjuk, hogy egy múlt héten beterjesztett törvénytervezet súlyosan sérti a szólásszabadságot, valamint az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai uniós egyezmény diszkrimináció tilalmáról szóló rendelkezéseit is.

A tervezet aránytalanul és az alapvető szabadságjogokat figyelmen kívül hagyva korlátozná a homoszexualitás bárminemű megjelenítését a médiában, és tiltaná, hogy a kiskorúak eltérő nemi identitású emberekkel találkozzanak a műsorokban, filmekben, vagy akár csak a reklámokban. A tervezet alapján csak késő este, 18 éven felülieknek lehetne olyan alkotásokat bemutatni, mint például a Billy Eliott, a Philadelphia, a Bridget Jones naplója, vagy akár a Harry Potter-filmadaptációk egyes részei, és tiltólistára kerülnének olyan sorozatok is, mint a Modern család, a Jóbarátok, vagy éppen a Szomszédok és a Barátok közt számos epizódja.

A tervezet a médiapiac minden hazai szereplőjének jelentős gazdasági károkat okoz, és minden állampolgár számára megnehezíti egyes tartalmak elérését, de ennél is fontosabb, hogy a tervezett szabályozás tulajdonképpen kirekeszti a szexuális kisebbségeket a tömegmédiából, ezzel ellehetetleníti a velük szemben a társadalomban élő negatív sztereotípiák elleni küzdelmet.

Büszkék vagyunk arra, hogy munkatársaink közössége sokszínű, ahogy a társadalom is, így számos nem heteroszexuális dolgozónk és nézőnk is van. Így miattuk is tiltakoznunk kell az ellen, hogy a tervezett törvény miatt a többségitől eltérő nemi identitású embereket csak olyan kitételekkel és olyan késő esti idősávban lehetne ezentúl bemutatni, ahogy például horrorfilmek szereplőit.”

A napokban a média korlátozásával kapcsolatos törvényjavaslat ellen a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és a Magyar Reklámszövetség (MRSZ), valamint számos civil szervezet is szót emelt. Hétfőn este demonstráció is lesz, amiért egy fideszes törvényjavaslat korlátozná az LMBTQI jogokat és a média, valamint reklámipar működését.

Még több hír érhető el a Media1 honlapján.

Borító: Az RTL Magyarország székházának egyik felirata. Fotó: Szalay Dániel / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások