fbpx
Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében

Idén sem engedték be több lap tudósítóját Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatójára

Évek óta bevett gyakorlat, hogy a kormánykritikus lapok újságíróit kizárják Orbán Viktor évi egyszeri sajtótájékoztatójáról. Nem történt ez másképp idén sem, pedig korábban a TASZ jelezte, ez kétszeresen is jogsértő. Orbán idén még viccelődött is a kizáráson.

Idén sem engedték be a Direkt36 oknyomozó portál újságíróját Orbán Viktor rendhagyó sajtótájékoztatójára – írja a 444.hu.

„Nem először fordul elő, hogy kizárnak bennünket, pedig kollégánk ezúttal is időben regisztrált az eseményre”

– tették hozzá.

Wirth Zsuzsanna, a Direkt36 tudósítója az Antall József Tudásközpont költekezéséről szeretett volna kérdéseket feltenni, különösen arról, hogy ebben milyen szerepet játszott a Miniszterelnökség.

Nem járt szerencsével a Magyar Hang tudósítója sem. Nekik az utcán sikerült megkérdezniük a miniszterelnököt, hogy miért nem engedik be őket, amire Orbán némi viccelődés után (mely szerint reméli őt magát azért majd beengedik) azt válaszolta:

„sajttájokat nem én szervezem, én csak beszélek”.

Időközben a Hócipő fotósa is jelezte, hogy indoklás nélkül nem engedték be, pedig időben regisztrált.

„Hiába mutogattuk, mi pórul járt sajtósok a telefonunkon az időben elküldött regisztrációs e-mailünket, sajnos nem jártunk sikerrel.”

A Media1-en többször is megírtuk, hogy újságírókat zárnak ki a miniszterelnök sajtótájékoztatóiról. 2019-ben nyolc szerkesztőséget helyhiányra hivatkozva, majd egy évvel később a tavalyi Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédére hasonló indokkal nem jutott be a Magyar Hang munkatársa, a 24.hu-nak pedig éppen csak az utolsó pillanatban adott helyet a sajtótájékoztatót szervező Miniszterelnöki Kabinetiroda.

Korábban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) tiltakozott a sajtó kizárása kapcsán, melyet kétszeresen is jogsértőnek neveztek, de úgy tűnik, nem talált meghallgattatásra a TASZ nyilatkozata.

Nemrég már a Kúria is követte Orbán Viktor példáját, amikor az Alaptörvény ellenére nem engedte be a Media1 két tudósítóját két bírósági peres eljárásra, holott azok nyilvánosak voltak.

Még több hír érhető el a Media1-en!

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. június 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások