fbpx

Két törvényt is sért a sajtó egyes munkatársainak kizárása

Nyolc szerkesztőséget nem engedtek be a miniszterelnök sajtótájékoztatójára. Orbán Viktor kormányinfóján több médiás téma is szóba került.

Tavaly az év első felében kamerák előtt azzal zárkózott el a média kérdéseire való válaszadástól Orbán Viktor miniszterelnök, hogy legkésőbb decemberig tart majd egy sajtótájékoztatót, ahol lehetőség lesz feltenni számára kérdéseket. A miniszterelnök végül nem tartotta be az ígéretét, nem volt semmiféle sajtótájékoztató, pedig a legnagyobb hazai újságírószövetség, a MÚOSZ még figyelmeztette is őt erre a vállalására. Amikor az RTL Híradó ezek után számonkérte a kormányfő be nem tartott ígéretét, váratlanul mégis összerántottak egy sajtótájékoztatót a mai napra.

Azonban ez olyan sajtótájékoztató lesz, ahol nagyon megválogatják, ki kérdezhet. A  hvg.hu azt írja, sem a Klubrádiót, sem a Magyar Hang munkatársát, sem az Azonnali.hu-t, sem pedig a Mércét nem engedik be. Vagyis máris 4 olyan szerkesztőségről tudni, akik nem tehetik majd fel kérdéseiket, hiába is szeretnék. (Frissítés: 8-re ugrott a szám, mivel az Alfahírt és az N1TV-t is kizárták, illetve az Index szerint nem juthatott be a Direkt36 és a Hócipő sem.)

Mindez azért különös, hiszen egy demokráciában már az is elképzelhetetlen, hogy a miniszterelnök hónapokon át ne válaszoljon az újságírók kérdéseire, majd ne tartsa be ígéretét, az pedig, hogy egy sajtónyilvános eseményre nem engedik be a sajtó egyes munkatársait, míg másokat igen, egyértelműen sérti a hatályos sajtótörvényt. Ráadásul a miniszterelnök nem részesíthet előnyben vagy hátrányban egyetlen szerkesztőséget sem, hogy kit enged be, és kit nem, ezzel az egyenlő bánásmódról szóló törvényt is megsérti, diszkrimináció, így a kizárt szerkesztőségek jogászok szerint pert indíthatnának, illetve az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulhatnának. Azonban egy ilyen per végére nyilván okafogyottá válik egy döntés, és legfeljebb erkölcsi elégtételt jelenthet a pereskedők számára, ha a bíróság megállapítja, hogy a miniszterelnök jogsértést követett el.

Németországban megbukik, aki elmenekül a válaszadás elől

Összehasonlításként említem, hogy tavaly nyáron Berlinben személyesen láthattam, hogy a német kormány meghívott tagjai heti rendszerességgel, állandó időpontokban vendégként megjelennek az ottani újságírószövetségnek újságíróegyesületnek a német parlamenthez, a Bundestaghoz közeli épületében, és valamennyi, az egyesületben vagy a velük partnerségben működő VAP-ban (a külföldi lapoknak tudósító újságírók szövetsége) tagsággal rendelkező újságíró tehetnek fel kérdéseket a Bundespressekonferenz (BPK) résztvevőinek, a meghívott miniszterek, államtitkárok, illetve nagyon gyakran maga Angela Merkel kormányfő is részt vesz ezen az eseményen, ahol nagyon kemény kérdéseket is kap, ő pedig válaszol ezekre. A Bundespressekonferenz egyik vezető munkatársa a látogatás során azt is elmesélte nekünk, hogy igencsak ritka az a Bundespressekonferenz történetében, hogy egy ottani politikus ne merjen megjelenni huzamosabb ideig a sajtó előtt, ha pedig mégis megteszi, a statisztika azt mutatja, bele is bukik ebbe. A tévénézők, olvasók, rádióhallgatók, akiket a sajtó valójában képvisel, ugyanis nem veszik jó néven, ha választott politikusaik bujkálni próbálnak, ezzel ugyanis valójában a szavazókat veszik semmibe. A szabályok figyelembevételével persze, de a parlament épületében is viszonylag szabadon dolgozhatnak az újságírók, és alap az is, hogy a kormányszóvivői iroda folyamatosan, akár órákon belül válaszol az írásos kérdésekre is.

Igaz, Németország a médiaszabadság szempontjából az élenjáró országok listáján szerepel a Freedom House és a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi újságírószervezetek felméréseiben, Magyarország viszont épp ellenkezőleg. Sőt idehaza drámai mértékű csökkenést mutattak ki az általuk használt mérőszámok alapján az elmúlt években, pedig ebben az még meg sem jelent, hogy 2018-ban milyen vérengzés zajlott a magyar médiapiacon.

Frissítés: A Media1 megkapta, milyen válasszal rázták le az egyik érintettet, a Klubrádiót:

Subject: RE: akkreditálási kérelem a kormányinfóra – Klubrádió

Tisztelt Szerkesztőség! Ezúton tájékoztatjuk, hogy akkreditációját a nagyarányú médiaérdeklődésre való tekintettel sajnos nem tudjuk elfogadni. Az eseményt azonban élőben követheti a kormany.hu oldalon. Megértését köszönjük! Üdvözlettel: Miniszterelnöki Kabinetiroda Nemzetközi Kommunikációért és Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság

Frissítés 2.: Újságírókba fojtották bele a szót

A sajtóeseményen több kormánykritikus újságíróba, például a 444 munkatársába hamar belefojtották a szót. Azonban így is kiderülhetett néhány médiás vonatkozású érdekesség. Orbán Viktor azt mondta, szerinte továbbra is baloldali médiatúlsúly van, ezért nem tartja aggályosnak, hogy a Közép Európai Sajtó és Média alapítvány 476 médiaterméket nemrég maga alá gyűrhetett, mivel a kormányfő egy rendelettel megkerülte a Médiatörvényt és a versenytörvényt, és kiemelt közérdeknek minősítette, hogy a központi sajtóalapítvány  megszerezze ezeket, így az ügyletet nem vizsgálhatta a Gazdasági Versenyhivatal és a Médiatanács. Azt mondta, bár üzleti ügyekkel nem foglalkozik, de az alapítvány nonprofit jellegű, ezért szerinte ez normális. Azt is mondta, azért nem ad interjút kormánykritikus sajtónak, mert nincs kedve bikaviadalhoz. Arra, hogy minden megyei lapban ugyanaz az interjú jelenik meg vele, azt mondta: „még szép”.

Frissítés 3.: A Társaság a Szabadságjogokért vizsgálódik, hogy megakadályozzák a hasonló eseteket, a jogi lépések lehetőségét vizsgálják. Döbrentey Dániel, a TASZ jogásza erről a Media1-nek beszélt.

Az Euronews hírcsatorna YouTube-on elérhető videóján egyébként a teljes több mint 2 órás esemény visszanézhető.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) az Európai Néppárt (EPP) csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2018. december 13-án. A kormányfő mellett Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője (b) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. Mögöttük Rahói Zsuzsanna miniszterelnöki főtanácsadó. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások