fbpx
Megafon Központ

Több pénzt költött a Megafon központ Facebook-hirdetésekre, mint a Fidesz

Magyarországon a különféle politikai szervezetek két év alatt összesen közel 2 milliárd forintot költöttek politikai és közéleti témájú hirdetésekre a közösségi médiában, derül ki a Facebook hirdetéstárából.

Egyre növekvő összeget költenek el kormányoldalon közösségi médiás bejegyzések felfuttatására, és ez országgyűlési választás közeledtével még intenzívebbé válhat – írja a Kecsup a Telex alapján. A közel 37 millió forint közpénzt elreklámozó kormány után a fideszes véleményvezéreket futtató, az Átlátszó szerint a Miniszterelnöki Kabinetirodával is összefüggésbe hozható Megafon Központ hirdette el a legtöbb pénzt április végén és májusban: összesen 19,3 millió forintot. Ez 4 millióval több mint amit a Fidesz pártként költött hirdetésekre a Facebook ezzel kapcsolatos adatbázisa szerint.

A kormánypárti kötődésű véleményvezér, Rákay Philip posztjait 9,4 millióból tolták meg, ami két és félszer akkora, mint az előválasztási miniszterelnök-jelöltnek jelentkező Dobrev Klára DK-s politikus összes hirdetéseire költött összeg.

Dobreven kívül ellenzéki név nincs is a múlt havi toplistán, de ellenzéki oldalak annál inkább. Az MSZP-közeli Ezalenyeg.hu például 8,1 millióból hirdetett az elmúlt négy hétben, és az Erosito.hu majdnem 15 millió forintot hirdetett el ugyanezen időszak alatt.

A hirdetések számát nézve az is látszik, hogy a kormányoldalon kevés tartalmat nyomnak sok pénzből, az ellenzéki térfélen pedig kisebb összegeket költenek inkább sok posztra, és így lesz magas a végösszeg.

A Facebook Ad Library (hirdetéstár) magyar adatbázisa 2019. április 15. óta létezik, azóta 162.389 szponzorált posztért összesen 1.930.022.502 forintot fizettek a megrendelők társadalmi kérdésekről, választásokról vagy politikáról szóló hirdetésekért.

Az összesített top10 Facebook hirdetések költsége:

  • Magyarország kormánya: 283,8 millió
  • Fidesz: 141,6 millió
  • Ezalenyeg.hu: 86,4 millió
  • Európai Parlament: 62,1 millió
  • Momentum Mozgalom: 47 millió
  • Nyugati Pályán:  42,6 millió
  • Dobrev Klára: 28,9 millió
  • Demokratikus Koalíció: 24,4 millió
  • Jobbik: 23,4 millió
  • MSZP: 21,5 millió

A lista alapján látszik, hogy pártonként elég nehéz összegzést végezni, mert pártok, politikusok, propaganda oldalak, és kormányzati oldalak is keverednek. Ha csak a legegyszerűbb kormánypárt valamint az ellenzék felosztást nézzük, akkor az előbbi felé billen a mérleg az összes elköltött pénz tekintetében, de az ellenzéki oldalon is százmilliók jutnak Facebook-hirdetésekre.

Még több hír érhető el a Media1.hu-n! Iratkozzon fel napi hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a történésekről! Csatlakozhat a Media1 Facebook-oldalához is!

Borító: A Megafon Facebook oldala
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások