fbpx
Filep Dávid - A kopasz oszt Facebook oldal szerkesztője

Milliós összeget költött az egyik kormánypárti véleményvezér egyetlen posztjára a Megafon Központ

Jelentős pénzösszeggel hirdeti a Megafon központ a közösségi médiában a kormánypárti influenszerek posztjait. Rákay Philip, Filep Dávid (A Kopasz Oszt), Bohár Dániel, Deák Dániel és legújabban Bayer Zsolt is a hirdetett posztolók között van. Van olyan Facebok-poszt, amire 1,6 millió forint ment el.

A kormánypárti médiavilágban gőzerővel igyekeznek felépíteni kifejezetten Fidesz-párti influenszereket – derül ki egy, a 444.hu-n megjelent írásból. Ilyen véleményvezér például a párthoz évtizedek óta köthető Rákay Philip, aki egy közel 60 ezer lájkolóra nőtt Facebook oldalon üzenget ellenzéki politikusoknak.

Az oldala tavaly ősszel indult el, és a Facebook hirdetéstára szerint eddig három posztot hirdettek meg a Facebookon, összesen közel 1 millió forintért, amivel a közösségi médiás platform szerint potenciálisan körülbelül 0,5-1 millió embert ért el.

 

Rákay Philiphez hasonló stílusban szól „A Kopasz Oszt” nevű 10 ezer lájkot gyűjtő influenszer, aki szintén az ellenzéket bírálja. Ez utóbbit Filep Dávid készíti, aki eleinte szerény összegekért hirdette a posztjait, de a 444.hu észrevette, hogy a múlt héten egyetlenegy korábbi posztjára, egy Jakab Péter Jobbik-elnököt ekéző videóra több mint egymillió forint ment el.

A Facebook hirdetéstára szerint A Kopasz Oszt olyan embereket próbál elérni, akiket érdekel Orbán Viktor és 18 és 55 év közöttiek. A poszton 15 ezer lájk van, vagyis egy lájk több mint 106 forintjukba került.

 

 

A Megafon fizette ki a Facebook-kampányokat, de ki fizeti a Megafont?

A hirdetéseket nem Rákay Philip vagy Filep Dávid fizette, hanem a „kormánypárti közösségi média harcosokat” képző Megafon Központ.

A 444 egyébként megkereste a Megafont és Rákay Philipet, de  nem kaptak választ arra, hogy milyen konstrukcióban hirdetik a posztokat, mennyiből gazdálkodnak, és honnan származnak a bevételek.

Mint arról a Media1is beszámolt, a Megafon alapítója, Kovács István, aki a jelentős összegeket kapó kormánypárti kötődésű szervezet, az Alapjogokért Központnál is dolgozik. Ő egyébként tagadta, amikor az Átlátszó a Miniszterelnöki Kabinetirodához és az Alapjogokért központhoz fűződő kapcsolatról írt, hogy a Megafon közpénzeket kapna, és azt állította, a pénzek konzervatív üzletemberektől érkeznek.

Mindenesetre az elmúlt években közel egymilliárd forintot a Batthyány Lajos Alapítványon keresztül a Miniszterelnöki Kabinetirodától kapó Alapjogokért Központ olyannyira lelkes híve a Megafonnak, hogy a Facebookon nyilvánosan is támogatta a Megafont.

Maga a Megafon egyébként támogatja a pestisrácokos Bohár Dánielt is, akit az Instagramon toltak meg pénzzel. De a volt figyelős, a magát eddig csak pár száz forintokért hirdető – Karácsony Gergelyt felelőtlen kirándulgatással vádoló – Deák Dánielt is támogatják, akinek egy posztjára eddig 60-70 ezer forint ment el eddig a Facebook hirdetéstára szerint.

Rákay, Bohár, Deák és a kopasz Oszt mellett újabban Bayer Zsolt jobboldali publicistát (a Fidesz egyik alapítóját) is támogatják.

További híreket talál a Media1.hu-n!

Borító: Filep Dávid, A Kopaszt Oszt nevű videoblogger
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások