fbpx
Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Munk Veronika, a Telex főszerkesztője

Az amerikai külügyminiszter aggódik a magyar médiahelyzet miatt

„Aggodalmunkat osztják a sajtószabadság nemzetközi szószólói és számos magyar ember is” – mondta Antony Blinken egy szűk körű beszélgetésen, amelyen a Telex.hu is részt vett.

A külügyminiszter azt mondta, az Egyesült Államok és a Biden-Harris-kormány elkötelezett amellett, hogy megerősítse kapcsolatát a NATO-szövetséges Magyarországgal, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetnek majd arra is, hogy támogassák a magyar demokratikus intézmények, az emberi jogok és a jogállamiság előremozdítását – írja a Telex.

„Ezek a dolgok nem lehetnek összeférhetetlenek. Várakozással tekintünk arra, hogy megtaláljuk a módját, hogy együttműködhessünk Magyarországgal számos, kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdésben, különös tekintettel a biztonságra, a bűnüldözésre, valamint a gazdasági és energetikai területekre. Ugyanakkor világossá tesszük az aggodalmainkat és az alapelveinket is, amikor az emberi jogokról és a demokratikus intézmények állapotáról és a sajtószabadságról van szó”

– fogalmazott Blinken.

Külön kitért a hazai sajtó állapotára, véleménye szerint:

„A demokrácia szövetét a független hangok és független vélemények sokfélesége adja. Határozottan sürgetnénk a magyar kormányt, hogy biztosítson nyitott médiakörnyezetet.”

Az amerikai külügyminiszter párhuzamot vont a Szovjetunió időszakának sajtóhelyzete és a jelenlegi állapotok között, ironikusnak nevezte a hasonlóságot.

„Kikeveredtek a magyarok a szovjet befolyásból, de csak hogy most a sajtó sokszínűségével kapcsolatban egyre növekvő aggodalommal szembesüljenek. Ez szerintem ironikus, habár talán rossz szó az irónia, nem elégséges. Ez teljesen ellentétes azzal, amit a magyarok érdemelnének, miután évtizedekig éltek egy olyan ország fennhatósága alatt, amely korlátozta a kifejezés és a véleménynyilvánítás szabadságát.”

Az amerikai külügyminisztérium olyan újságírókat várt a szabad sajtó május 3-i világnapjának apropójából szervezett online eseményre, akik mindennap kihívásokkal küzdenek.

További hírek találhatók a Media1-en.

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Munk Veronika, a Telex főszerkesztője

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások