fbpx
Ladislav Bartoníček és Petr Kellner

Tovább terjeszkedne a távközlési és a médiapiacon a Telenor Magyarország többségi tulajdonosa, a PPF csoport

Exkluzív interjút adott egy cseh lapnak Ladislav Bartoníček, a közelmúltban elhunyt Petr Kellner – a Telenor Magyarországot is tulajdonló PPF Csoport tulajdonosának – utódja, aki elmondta, mire készül most a cégcsoport.

A Media1 is megírta március végén, hogy helikopterbalesetben elhunyt a Telenor Magyarorságot is tulajdonló cseh vállalat, a PPF Csoport vezetője és tulajdonosa, Petr Kellner. Megírtuk azt is, hogy utódja, Kellner személyes barátja, Ladislav Bartoníček lett, aki eddig a PPF-nél a távközlésért és a biotechnológiáért felelt. Ezentúl azonban leginkább a stratégiával és a különböző tranzakciókkal foglalkozik majd, az egyes területek, mint a pénzügyi vállalatok vagy az ingatlancégek napi irányításáért a kollégái felelnek – derül ki a Seznam Zprávy című cseh lap interjújából.

A nyomtatott sajtónak nincs önálló jövője

Írtunk már arról is, hogy a PPF birtokolja a cseh TV Nova tévécsatornát a CME Csoporton keresztül. Ha adódik kedvező lehetőség, akkor a PPF média területen is terjeszkedne. Bartoníček szerint a CME kiválóan működik, jó alapul szolgál arra, hogy potenciálisan további dolgokkal bővítsék. A nyomtatott sajtóval kapcsolatban viszont szkeptikusan nyilatkozott, szerinte általánosságban a nyomtatott sajtónak nincs üzleti jövője, de más média kiegészítéseként lehet értelme.

A távközlés, a média és a pénzügyi szolgáltatások együttműködéséről Bartoníček azt gondolja, hogy a közös technológiahasználatnak vannak lehetőségei a távközlési és a pénzügyi szolgáltatások területén. Dolgoznak mesterséges intelligenciával és sokat fektetnek ebbe a területbe.

A távközlés és a televízió kapcsolata teljesen nyilvánvaló. A televízió is része ennek, a cég képes olyan tartalmat előállítani, amelyet fel tudnak használni, de elegendő vásárlóerővel rendelkeznek ahhoz, hogy további tartalmakat vásároljanak a piacon – derül ki az interjúból.

A fizetős, egyéni szolgáltatásokra koncentrálna

A televízió radikális változáson megy keresztül: a lineáris tévénézéstől egy olyan modellre állnak át, ahol az egyén kiválaszthatja, hogy mit néz és mikor, és ezért különböző módokon lehet fizetni. Ezen a ponton tudnak a távközlési vállalatok hathatós segítséget nyújtani a televíziós szolgáltatóknak belépni a digitális világba, ami nagyon fontos lépés, és már folyamatban van. Bizonyára mindenki látja a számokon, mennyire nő a Netflix és más szolgáltatók, ebben is szeretnénk részt venni – mondta Bartoníček, aki beszámolt arról is, hogy a fizetős szolgáltatásokban is szeretnének bővülni.

2018-ban a Kellner által vezetett PPF vette meg a Telenor egyes regionális érdekeltségeit, ennek részeként jutott hozzá a Telenor Magyarországhoz. A magyar állam 2019 októberében beszállt a magyar Telenorba: az Antenna Hungárián keresztül ekkor szerezte meg a Telenor Magyarország 25 százalékát.

Az elmúlt években többször is felerősödtek azzal kapcsolatban pletykák, hogy a magyar állam vagy hozzá közelálló cégek tovább növelné részesedését, és akár a teljes Telenor Magyarországot is megvásárolná. A pletyka az volt, hogy azért adná el a magyar leányvállalatot, hogy az eladásból származó pénzzel megtámogassa egyéb érdekeltségeit, melyek a járvány miatt kevésbé állnak jól.

További hírek a Media1-en!

Borítóképen Ladislav Bartoníček és Petr Kellner – fotó: PPF
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások