fbpx
lélegeztetés, covid, kórház

Megkérdezte a kormánypárti Magyar Nemzet a lap főszerkesztője által elnökölt Magyar Nemzeti Médiaszövetséget, tudósítson-e a média a járványról a kórházakból

A NER-közeli – a kormánypárti kötődésű Mediaworks és az állami MTVA összefogásával működő – Magyar Nemzeti Médiaszövetség szerint most „nem időszerű” a 28 szerkesztőség három kérése, amelyet nyílt levélben kértek a miniszterelnöktől a nyilvánosság helyreállítása érdekében. A Magyar Nemzeti Médiaszövetség állásfoglalását a Magyar Nemzet tette közzé, melynek főszerkesztője a kormányközeli médiaszövetség elnöke.

A Magyar Nemzet kérdésekkel fordult a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ) elnökségéhez, hogy megtudakolja, mit gondol a Toót-Holló Tamás, a Magyar Nemzet főszerkesztője által elnökölt Médiaszövetség arról, hogy 28 magyarországi szerkesztőség három kéréssel fordult a kormányfő és az Operatív Törzs felé annak érdekében, hogy ne tiltsák meg  az egészségügyi dolgozóknak, hogy nyilatkozhassanak, továbbá a médiumok beszámolhassanak a kórházakban lévő állapotokról, emellett az Operatív Törzset arra kérték, válaszoljon az újságírók kérdéseire, mert jelenleg ez is csak meglehetősen korlátozottan valósul meg. (A 28 szerkesztőség múlt heti nyílt levelét a Media1 is aláírta.)

A Mérce.hu beszámolója szerint a Magyar Nemzet által a Magyar Nemzet főszerkesztőjével, az MNMSZ elnökével készült anyagból kiderül, hogy a Magyar Nemzeti Médiaszövetség elnökségének véleménye szerint „a veszélyhelyzetben […] minden médiának egyetlen, közös érdeke – és ilyen módon egyetlen, közös célja van –, a betegség visszaszorítása, az oltakozás felgyorsítása, a minél nagyobb védettség kialakítása össztársadalmi szinten.” A médiaszövetség a válaszában továbbá arra is kitér, „hogy aki ilyen helyzetben úgy tesz, mintha részérdekek képviseletére vállalkozna, egységet bont” – írja a Mérce.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség úgy véli, hogy a 28 szerkesztőség közös nyílt levele azért vitatható, mert „egyebekben a magyar szeriőz média igenis ki tudott alakítani egy egységes, világnézeti hovatartozástól független álláspontot, amelyet szinte minden szerkesztőség egyforma igényességgel, szakmai felelősséggel képvisel: nevezetesen az oltások hasznossága melletti kiállást”. A kormányközeli sajtószövetség összességében úgy látja, a magyarországi sajtó kérései „nem időszerűek”. Meglátásuk szerint az ügyet „rengeteg beszédes adattal, nemzetközi összehasonlítással” lehet a legjobban szolgálni.

Máshogy látja a kérdést a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ). Mindkét orvosszakmai szervezet a hétvégén úgy nyilatkozott, szerintük szükséges lenne, hogy a média jelen lehessen a kórházakban, és bemutathassa a kórházakban folyó heroikus munkát.

Az MNMSZ a 2002-ben alakult Magyar Elektronikus Újságírók Szövetségének (MEÚSZ) szellemi örökösének tartja. Március eleji közgyűlésén a tagság bizalmat szavazott korábbi vezetésének, és egy fővel kibővítette a szervezet eddigi elnökségét: a Magyar Nemzet elnökölte grémiumhoz új tagként a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György csatlakozott. (Ő az, aki korábban sajtókamara felállítását is szorgalmazta.) A grémiumban található Mayer Erika is, a Mayer és Társai Ügyvédi Iroda tulajdonosa, az Igazságügyi Minisztérium mediátora, valamint Gazsó L. Ferenc, aki a Kossuth Rádió intendánsa, majd az MTVA tartalomért felelős vezérigazgató helyettese, 2013-tól pedig nyugállományba vonulásáig a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatója volt.

A Magyar Nemzet mellett a Nemzeti Sport is a kormánypárti Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozik.

Mint arról korábban a Media1 is beszámolt, Toót-Holló Tamás nemrég 34 millió forint közpénzt kapott a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül. A Magyar Nemzet főszerkesztője és a Magyar Nemzeti Médiaszövetség elnöke szerint ugyanakkor nem vetődik fel az összeférhetetlenség kérdése az ügy kapcsán.

A múlt héten Orbán Viktor miniszterelnök és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár már elutasítóan reagált a nyílt levélben megfogalmazott kéréseire.

További híreket talál a Media1.hu-n! Iratkozzon fel hírlevelünkre és Facebook-oldalunkra!

Borító: A kép illusztráció! Fotó: Stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások