fbpx
újságos, újságok, magazinok

Sajtókamara – akkor gromek?

Miurnusz arról, hogy minden gromek, mert a sajtókamarával kész lehet a „mű”... avagy Gromek csak a KGB egyik olyan virtuális ügynöke, mint a nem létező Guszev őrnagy, aki mindent elintéz, de jobb ha nem tudjuk, hogyan...

Név- és szófejtéssel mélyebben ne foglalkozzunk, hiszen állítólag csupán a régebbi korosztályok filmélménye volt egy mese, amiben, ha volt egy „gebasz”, csak azt mondák be halkan, valami végzetesen erős és biztos megoldásra utalva; majd a Gromek!

Gromek olyan volt, mint Isten; senki nem látta! De aztán mégis általános név lett a nép ajkán, s annyit beszéltek róla, hogy már a véglegesen jó megoldás neve lett, amikor is már minden „fasza”. Ezt jelentette a gromek.

Mostanában, mint a sorozatgyilkosoknál a két ölés közötti idő, úgy feleződnek, rövidülnek a kormányzat társadalmat sújtó csapásai között a hetek és a napok. Még senki nem tudja, azért-e, mert már dől a fa, vagy éppen azért, mert végképp megtört a lakossági ellenállás, még magasabbra emelkednek, 2030 fölé érnek az orbáni falak.

A sajtókamara olyasmi lenne, mint amikor a kocsmai verekedés elején először a lámpát ütik le. Nem elég, hogy a hírmédiumok árbevételeinek közel 78 százaléka a kormánypárthoz köthető a Mérték Médiaelemző Műhely szerint, vagy hogy a magyarországi sajtótermékek 85 százalékát Liszkay Gáborék birtokolják egy amerikai jelentés szerint, és az, hogy a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi adatsorában Magyarország a 2010-es 23. helyről mostanra a 87. helyre zuhant a sajtószabadság indexben, most már az oktrojált tartalom skriblereinek hajtási engedélyét is a hatalmi központ adja és veszi majd el.

A Sajtókamara előző alakjában sem volt éppen két csokor ibolya, noha az ilyesmiből egy is sok, de amit Szőllősi György most tervez, az tisztán a demokrácia, a jogállam és a konzervatív liberális piacgazdaság, Európa és az emberiségnyi szolidaritás ellen hat. Mert az ezeket védő és fenntartó demokratikus nyilvánosság felszámolási eszköze lesz.

Ma Magyarországon a hivatalos nyilvánosságban csak az történik meg, amiről az MTI tudósít. Aztán van az az eset, amikor valahová nem lehet akkreditálni, mert kevés a hely, vagy alkalmatlan igazolvánnyal már a helyszínt sem lehet megközelíteni. De sajnos van szinte fordítva is, amikor az igazolt sajtómunkás, aki a helyszínen a munkáját végzi, simán ellenszegülő, büntetendő polgárrá válik az erőszak monopóliumát birtoklók kezében.

Jelenleg a kormánypropaganda kitölti a magyar nyilvánosság ma már túlnyomó részét. Itt meghatározó pozíciókban olyanok dolgoznak, akik nem tagjai a meglévő újságírószakmai szervezeteknek. Talán azért, mert nem férnének bele az etikai rendjükbe, talán azért, mert az érintettek sem okvetlenül erőltetik azt. Erre azoknak az elnököknek a szavaiból következtethetünk, akik az újságíró- vagy sajtóigazolványokat aláírják.

A Magyar Sportújságírók Országos Szövetsége viszont nem képviseltette magát a találkozón.

A Magyar Sportújságírók Országos Szövetsége azóta újabb négy évre megválasztott elnöke épp az a Szöllősi György, aki a tervezett Sajtókamara elnöki posztjának is várományosa egyben. A Pancho Aréna után most a Sajtókamarát bízta rá a Gazda. És ezt is megcsinálja, mert az OBT és az MTA után az újságíró társadalom nem tud elég erőt felmutatni?

Akkor tényleg gromek?

Miurnusz sorozatának korábbi cikkei itt érhetők el.

Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások