fbpx
Project029.hu

Jogvita miatt felfüggesztették a PC World, a Computerworld és a GameStar Mészáros Lőrinc cégével üzletelő kiadójának doménjét

Napok óta visszapattannak a project029.hu végződésű e-mail címekre küldött üzenetek, és a project029.hu weboldalon a megszokott tartalmak helyett egy közlemény utal rá, hogy milyen súlyos háború folyik a magyar Computerworldöt, a PC Worldöt és a Gamestart tulajdonló cég körül. A jogvita már hosszú ideje tart Tóth Marcell, a Project029 Media and Communcations Kft.-ből egy nem épp hétköznapi eljárással kiszorított volt tulajdonos és a Mészáros Lőrinc vállalatával, az Atmediával üzletelő Csák Ambrus és Hadzisz Lázár között, akik Project029 Magyarország Kft. néven hoztak létre tükörcéget, mely azt a látszatot kelti weblapján, mintha több éves múltja lenne, holott alig pár nap hónapja, újonnan jegyezték be, és nem jogutódja a Project029 Media and Communicationsnek. Most új fejezethez érkezett a csatározás.

„Tisztelt project029.hu Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a Mazaj Media Kft. mint a project029.hu domain jogosultja akként döntött, hogy a társaság által a »Project029« védjegyek kapcsán a Project029 Magyarország Kft. ellen indított bírósági eljárásra tekintettel a domain név elérhetőségét ideiglenesen korlátozza.

Amennyiben a fentiek kapcsán kérdésük merül fel, kérjük, jelezzék a [email protected] email címen.”

Ez az üzenet fogadja immáron több napja azokat a látogatókat, akik megnyitják a www.project029.hu internetes címet. Aki e-mailt ír például a néhány nappal ezelőttig még működő [email protected] címre, hibaüzenettel találkozik, de azzal is csak órákkal később, mert addig az üzenet kering az éterben.

Kőkemény háború zajlik

A történet hátteréről azt érdemes tudni, hogy miután kilenc évvel ezelőtt kivonult Magyarországról az amerikai IDG nevű nagy nemzetközi médiavállalat, a magyarországi leányvállalatát, az IDG Magyarország Kft.-t (benne a PC World, a Computerworld, a Gamestar magazinokkal és néhány más termékkel) a Mazaj Media Kft. nevű cégen keresztül megvásárolta egy Tóth Marcell nevű magyar vállalkozó, aki a céget Project029 Media and Communications Kft.-re nevezte át és működtette tovább az IDG Magyarország jogutódjaként.

A PC World egyik korábbi lapszáma
A PC World egyik korábbi lapszámának borítója

Tavaly azonban Tóthot egy nem épp hétköznapi ügylet során, egy végrehajtási eljárás keretében, mindössze 6 millió forint segítségével kiszorította az értékes Project029 Media and Communicationsből Csák Ambrus, az akkori ügyvezető igazgató, valamint Hadzisz Lázár. Tóth és az új tulajdonosok között máig is tartó pereskedés indult, Tóth szerint ugyanis egy trükk segítségével szorították ki, Csákék szerint viszont nem így történt. (Lásd erről részletesen a Media1 tavalyi cikkét.)

Csákék nem sokkal később „leklónozták” az eredeti Project029-et, a régi cégből áttették az újságírókat az újba

A jogvita kirobbanását követően Csákék kezdeményezték a Project029 Media and Communications Kft. magyarországi megszűnését oly módon, hogy a Project029 Media and Communications Kft. jogutódjaként egy újonnan létrejövő szlovák céget, a P029-sk sro-t jelöltek meg az erről szóló hivatalos hirdetményben. A magyarországi kft. megszűnés körülményei, jogszerűsége körül ugyancsak jogvita, szintén pereskedés alakult ki.

Lapunk bemutatta már azt is, hogy a Csákék által megjelölt jogutód cég, a P029-sk sro először meghökkentő helyen, egy romos raktárudvarban működött Kassán, ahová az ember nehezen képzel el működő médiavállalatot és újságírókat. (Azóta egy székhelyszolgáltatóhoz költözött a P029-sk sro, amiről Csákék egyébként azt állították a Media1-nek, hogy a külföldi terjeszkedésüket készíti elő.)

Mindeközben a korábbi céghez, az akkoriban már megszűnés alatt lévő egykori IDG-leányvállalathoz, a Project029 Media and Communicationshez megtévesztően hasonló néven, de teljesen új adószámmal, Project029 Magyarország Kft. néven Csák Ambrus és Hadzisz Lázár létrehozott egy új vállalkozást Magyarországon.

A Project029 Media and Communications és a tükörcég, a Project029 Magyarország eltérő adószámmal, de azonos helyen, azonos tevékenységgel az Opten céginformációs rendszerben tavaly
A Project029 Media and Communications és a tükörcég, a Project029 Magyarország eltérő adószámmal, de azonos helyen, azonos tevékenységgel az Opten céginformációs rendszerben tavaly

Letükrözték tehát Csákék az eredeti, idehaza megszüntetni kívánt céget, míg a régi cég körül még folyt a jogvita, pereskedés kezdődött a kiszorult tulajdonossal. Mivel az újságírók, szerkesztők és a különféle fontos, értéket jelentő szerződések átkerültek az új kft.-be, a régi cég lényegében kiürült, így ha a volt tulajdonos vissza is tudná szerezni a jogvita során, abban alig találna már valamit.

Itt még Project029 Media and Communcations Kft. néven
Itt még Project029 Media and Communcations Kft. néven – az eredeti honlap Tóth Marcell idejéből

 

Itt már a Project029 tükörcég honlapja látszik
Itt már a Csák-féle Project029 tükörcég honlapja látszik: eltűnt a névből a Media and Communications

A tükörcég szinte azonnal leszerződött a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő Atmediával

Ezt követően a régi cégből, a Project029 Media and Communcations Kft.-ből kiszorított volt tulajdonoshoz, Tóth Marcellhez köthető Smartsense nevű reklámértékesítő partnercéget (mely addig a Computerworld, a PC World, a Gamestar hirdetési felületeinek megtöltéséért felelt) a Mészáros Lőrinc felcsúti gázszerelőből lett világhírű dollármilliárdos és egykori polgármester, Orbán Viktor miniszterelnök közeli barátjának érdekeltségei közé tartozó, a TV2 és az MTVA reklámértékesítését is végző Atmedia Kft. váltotta.

Így a váltás óta már a miniszterelnök barátja gazdagodik a PC World, a Computerworld és a tavaly óta már csak online létező Gamestar hirdetési bevételeiből.

Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestereként a sajtónak nyilatkozik
Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestereként a sajtónak nyilatkozik. Most a PC World, a GameStar és a Computerworld hirdetési bevételeiből is gazdagodik Orbán Viktor barátja az érdekeltségében lévő Atmedia Kft-n keresztül.

Hogyan tudta visszaszerezni a project029.hu címet Tóth Marcell?

A mostani fejleményhez – a project029.hu címen lévő közlemény megjelenéséhez – információink szerint az vezetett, hogy a Tóth Marcellhez köthető, az egykoron az IDG-vel a magyar leányvállalat megvásárlásáról megegyező Mazaj Media Kft. 9 éve a project029.hu domén tulajdonosa, azaz a domént ez a kft. regisztráltatta, amikor megvásárolta a Mazaj Media az IDG-től a magyar leányvállalatát. Ráadásul a Mazaj Media mint a Project029 ábrás védjegy tulajdonosa jogosult Európa valamennyi országában a Project029 brand használatára.

A napokban a Mazaj Media egy szolgáltatóváltással szerezte vissza hozzáférést a project029.hu-hoz Csákéktól, és így tudta a Mazaj Media kitenni a címre a közleményét.

Csákék tükörcége most a project029.com címre szorult, de hamarosan ezt is elbukhatja

A Project029.hu domén „felfüggesztése” érzékenyen érintette a Csák Ambrus és Hadzisz Lázár nevével fémjelzett tükörcéget, a Project029 Magyarország Kft.-t, ugyanis most nem kapja meg a korábban neki szánt e-maileket, azok órákig csak keringenek az éterben, majd visszapattannak. Most emiatt a tükörcég, a project029.com végződést használja, de elképzelhetőnek tűnik, hogy hamarosan ettől is búcsút kell venniük, mivel Tóthék már kezdeményezték a project029.com domén átvételét is. Mivel a Tóth nevéhez kötődő Mazaj Médiáé a Project029 védjegy, így jó esélyei lehetnek a project029.com végű cím megszerzésére is. Így a vállalat partnerei néhány hét alatt akár többször is új email címet tanulhatnak meg.

Ráadásul a domén körüli változás nem csak az e-mailek miatt érintheti rosszul a Project029 Magyarország nevű tükörcéget, ugyanis most a Project029.com címen keresztül lehet előfizetni a Computerwordre, a PC Worldre és a Gamestarra.

Sok éves múlt, vagy csak pár hónap?

Utóbbi oldalon, a project029.com-on egyébként a cégtörténet alatt Csákék azt a látszatot keltik, mintha sokéves múltja lenne a cégüknek. Csakhogy ez nem igaz: a fentiekből talán már érthető, hogy a project029.com oldalt jelenleg használó Project029 Magyarország Kft. egy új, tavalyi alapítású cég, mely nem jogutódja az egykori IDG Magyarország Kft.-ből létrejött Project029 Media and Communcations Kft.-nek. A cégtörténetben szerepeltetik például Mester Sándort, a Computerworld egykori lapigazgatóját is, aki még tavaly év elején a konkurens IT Businesshez igazolt az eredeti Project029-től, és így sosem lehetett a csak hónapokkal később létrejött Project029 Magyarország Kft.-nél munkavállaló.

A cégtörténetben egyébként úgy írták át a múltat, mintha annak idején  a Project029 Magyarország Kft. szerezte volna meg az IDG-től a Computerworld, a PC World és a Gamestar jogait. Csakhogy az amerikai IDG 2012-ben vonult ki Magyarországról, amikor a Project029 Magyarország Kft. nem is létezett még, arra egészen 2020 nyaráig kellett várni. Az alábbi fényképen látható a megtévesztés.

A Project029.com olyan cégtörténetet mutat be, ami nem valós, hiszn például Mester Sándor sosem volt a tavaly megalapított Project029 Magyarország Kft.-nél munkavállaló
A Project029.com olyan cégtörténetet mutat be, ami nem valós, hiszen például Mester Sándor sosem volt a tavaly megalapított Project029 Magyarország Kft.-nél munkavállaló

Az ügy előzményeiről ide kattintva olvashatják el a Media1 korábbi cikkeit.

További hírek találhatók a Media1.hu-n! Iratkozzon fel a Media1 hírlevelére, hogy ne maradjon le a legújabb történésekről! Követheti a Media1-et Twitteren és Facebookon is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások